fbpx

Provokacija: Vrhovni voditelj Irana je boj ZDA proti ISIS označil kot navadno laž

Ajatola Ali Hamenej (Foto: epa)

Iranski vrhovni voditelj Ayatollah Ali Khamenei trdi, da Washington laže o svojem boju proti terorizmu na Bližnjem vzhodu, aktivnost ZDA pa naj bi bila povod za Islamsko državo. Zunanji minister iz Teherana pa pravi, da ZDA ne spoštujejo jedrskega dogovora. Seveda gre za prvovrstno provokacijo Irana, ki je največji podpornik terorizma po svetu.

“Vi (ZDA, op. p.) in vaši zavezniki so vir nestabilnosti na Bližnjem vzhodu … Kdo je ustvaril Islamsko državo? Amerika … Trditev ZDA, da se bojuje proti Islamski državi, je laž,” je dejal iranski vrhovni voditelj Khamenei, ki je znan po svoji ostri protiameriški retoriki, ko je v ponedeljek govoril visokim iranskim uradnikom.

Obtožujejo ZDA, dokazov ne predložijo
Odnose med Iranom in ZDA ter možnost za izboljšanje pa je Khamenei komentiral z besedami, da je komaj kaj prostora za približevanje, kar je utemeljil s tem, da so ZDA proti ideji “neodvisnega Irana”, poroča Russia Today. “Amerika je teroristična država in podpira terorizem … Zato ne moremo normalizirati odnosov s takšno državo.” Dejstvo je, da odnosi med Teheranom in Washingtonom postajajo vse bolj napeti, nazadnje jih je zasenčil niz obtožb, ko je več visokih iranskih uradnikov trdilo, da so ZDA oblikovale zavezništvo z Islamsko državo. Le dan pred Khameneijevem govorom pa je namestnik načelnika štaba iranske vojske, generalmajor Mostafa Izadi, trdil, da je Teheran pridobil “dokumente in informacije”, ki naj bi dokazovali, da Washington neposredno podpira Islamsko državo. Vendar pa Izadi ni predstavil nobenega od teh “trdnih in oprijemljivih” dokazov, s katerimi bi podprl svoje besede. Še pred tem pa je iranski tiskovni predstavnik parlamenta Ali Larijani obtožil Washington, da so zaveznik Islamske države v regiji.

Foto: epa

ZDA napadajo tudi zaradi nespoštovanja jedrskega programa
Vendar to ni vse, kar Iran obtožuje ZDA. Jedrski dogovor je veljal za svojevrsten pozitivni preboj v odnosih med omenjenima državama, vendar pa je v ponedeljek iranski zunanji minister Javad Zarif obtožil ZDA, da ne upoštevajo svojega dela obveznosti iz jedrskega dogovora, Donald Trump pa naj bi jih bil po njegovem prepričanju prisiljen spoštovati zaradi mednarodnih pritiskov. Obenem je Zarif pozval ameriško vlado, naj upošteva dogovor, piše RT.

M. S.