fbpx

Hrvaška v hudi politični krizi: Orešković pozval Karamarka in Petrova k odstopu

Hrvaški premier Tihomir Orešković (foto: epa).

Po včerajšnjem odhodu predsednika vlade Tihomirja Oreškovića iz vladne palače še pred začetkom zasedanja vlade in po hudih nesoglasjih v koaliciji, je premier danes pozval oba podpredsednika vlade naj odstopita s svojih položajev. 

Odnosi med Tomislavom Karamarkom in Božom Petrovom so po njegovem postali preveliko breme za to vlado in Hrvaško. “Vsi ste videli, da sem zadnje dni vložil veliko naporov za izboljšanje odnosov, vendar neuspešno,” je dejal na današnji novinarski konferenci, kjer je pozval oba podpredsednika, da se v imenu nacionalnega interesa umakneta s svojih položajev in s tem omogočita nadaljnjo stabilnost vlade.

Politično krizo je povzročil spor med strankama HDZ in Most, saj so slednji zahtevali odstop prvega podpredsednika vlade Tomislava Karamarka, kriza pa se je z včerajnšnjim odhodom premierja Oreškovića iz vladne palače, še dodatno poglobila. Iz vlade sporočajo, da je moral Orešković oditi zaradi nepredvidenih obveznosti.

Bo vlada padla ali pa bodo sodelovali še naprej?
Po nekaterih informacijah je Orešković zapustil vladno palačo, da bi koalicijskim partnerjem podal močno politično sporočilo, da se zresnijo ter zakopljejo bojne sekire, da bo vlada lahko resno delovala naprej. Premier se namreč očitno zaveda, da je njegova vlada prišla na rob prepada, saj Hrvaška zaradi politične krize ne vliva toliko zaupanja tujih investitorjev, prav tako pa raste cena kapitala. Hrvaški tudi ni uspelo prodati evro obveznic, saj so bile ponujene obresti preprosto previsoke. Cena zadolževanja raste tudi zaradi nevarnosti, da vladajoča koalicija hitro razpade, poroča Večernji list.

Situacija je še toliko bolj napeta zaradi neuspeha na skupnem sestanku “na kavi” med predsednikom vlade in obema podpredsednikoma – Karamarkom in Božom Petrovom. S skupne kave naj bi vsi odšli z enakimi stališči, kot so prišli na dogovor z Oreškovićem. Včerajšnji politični manever je tako zadnje opozorilo Karamarku in Petrovu, da najdejo način sodelovanja, s katerim bi vlada preživela.

Poleg vsega se jim obeta še interpelacija
Včeraj je hrvaška vlada na korespondenčni seji sprejela zgolj dve od štirinajstih točk dnevnega reda. V parlament so poslali amandma na končni predlog zakona o sociali in se odzvali na interpelacijo proti ministru za kulturo Zlatku Hasanbegoviću, saj mu opozicija očita “rušenje ugleda ministrstva za kulturo, vlade in Hrvaške ter ogrožanje svobode izražanja.” 

M. P.