fbpx

Vse ostrejši ukrepi v Italiji, tudi v Franciji zamujajo

Foto: epa

Italija je žarišče epidemije virusa COVID-19 v Evropi. Situacija se poslabšuje tudi v Franciji kljub temu, da je francoski predsednik Macron v slogu slovenskega bivšega predsednika vlada Marjana Šarca podcenjeval resnost zdravstvene krize. Zato bosta tako italijanska kot francoska vlada sprejeli nove in še ostrejše ukrepe za zajezitev koronavirusa.

“V prihodnjih 24 do 48 urah so možne nove omejitve,” je dejal minister za regionalne zadeve Francesco Boccia. Kot eno od možnosti je omenil prepoved aktivnosti na prostem. V prizadevanjih za večje spoštovanje karantene, ki v Franciji velja od torka v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa, je danes več francoskih mest zaprlo zelene javne površine in sprehajališča.

Po poročanju STA italijanska vlada med možnimi dodatnimi ukrepi omenja tudi zaprtje supermarketov v trgovskih centrih ob koncih tedna in prepoved potovanja in bivanja v sekundarnem bivališču, denimo v počitniških hišicah. Vlada v Rimu je sicer že dala vedeti, da bodo živilske trgovine ostale odprte tudi ob koncih tedna. Tudi v Franciji sprejemajo nove ukrepe.

Prazne pariške ulice. (Foto: Twitter)

Mestne oblasti v prestolnici Pariz so zaprle obsežne zelenice Champ-de-Mars za Eifflovim stolpom in bregove Sene, ki so priljubljeni med kolesarji in sprehajalci. V Parizu so sicer že prej zaprli vse zelene površine, mestne parke in vrtove.Podoben ukrep so uvedli tudi v Nici, kjer so zaprli priljubljeno obmorsko sprehajališče Promenade des Anglais, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Nove ukrepe sprejemajo potem, ko so v torek v državi uvedli 14-dnevno karanteno. Zaradi kršitev že razmišljajo o podaljšanju obvezne samoizolacije in osamitve, ki so jo uvedli.

Na sliki krste v Bergamu v Italiji. (Foto: epa)

V Franciji in Italiji imajo vedno več smrtnih žrtev
Italija ima že več kot 47.021 okuženih državljanov z virusom COVID-19, umrlo je že 4.032 ljudi. Svetovno javnost šokirajo podobe iz italijanskega mesta Bergamo, kjer vsak dan umre do 200 ljudi in več. V najhujših težavah so se znašle severne italijanske pokrajine Lombardija, Benečija in Julijska krajina, ki neposredno meji na Slovenijo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v začetku podcenjeval epidemijo virusa COVID-19. Sedaj je prisiljen sprejemati stroge ukrepe za zajezitev širjenja virusa na francoskih tleh. (foto: EPA)

Francija se poleg Španije ter Nemčije postajajo nova krizna žarišča epidemije koronavirusa v Evropi. V Franciji imajo po zadnjih podatkih 10.891 okuženih francoskih državljanov. Umrlo je 371 Francozov. Zato ne pozabite ostanite doma, s tem boste naredili največjo uslugo sebi ter skupnosti v kateri živite.

Luka Perš