fbpx

Zaradi globalne pandemije se zapira tudi Južna Amerika

Kip Kristusa Odrešenika z zastavami držav, ki jih je prizadel novi koronavirus (Foto: epa)

Tudi Južna Amerika se ni uspela izogniti globalni pandemiji novega koronavirusa, ki je tja prišla z manjšim zamikom. Države se s pandemijo spopadajo z ostrimi ukrepi. Za vas smo pripravili osvežen pregled stanja in najnovejših ukrepov Brazilije, Argentine, Kolumbije, Venezuele, Ekvadorja in Bolivije.

Zaradi globalne pandemije novega koronavirusa se vase zapira tudi Južna Amerika. V Braziliji je bilo po zadnjih podatkih okuženih že 621 oseb, kar je 193 več kot dan prej, zabeležili pa so tudi 7 smrtnih žrtev, kar je 3 v primerjavi s prejšnjim dnem. Kljub priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) tam še vedno izvajajo testiranje zgolj na kritičnih primerih. Ukrepi za zajezitev virusa so po zveznih državah različni. Zvezno okrožje, kjer je glavno mesto Brasília na primer zapira vse trgovine, banke in ostale nenujne storitve, razen živilskih trgovin in lekarn. Sao Paulo od danes do 5. aprila ukinja javno življenje, odprte bodo le živilske trgovine in lekarne.

V ponedeljek Brazilija zapira svoj zračni prostor
Brazilija je že v torek popolnoma zaprla svojo kopensko mejo z zaradi socializma obubožano Venezuelo, v četrtek je to storila tudi na mejah z ostalimi državami in prepovedala vstop njihovim državljanom. Izjema je Urugvaj, v zvezi s katerim bo uveden poseben režim. Zračni prostor nameravajo za 39 dni zapreti s ponedeljkom. Mednarodni avtobusni promet je ukinjen, nekatere zvezne države pa so že prepovedale tudi notranji avtobusni prevoz.

Brazilija (Foto: epa)

V Argentini do vsaj 31. marca velja popolna karantena, kršiteljem grozijo hude kazni
V Argentini so do sedaj zabeležili 128 okužb z novim koronavirusom, ki je terjal 3 smrtne žrtve. Argentinski predsednik je med srečanjem z guvernerji razglasil popolno karanteno za vso državo od polnoči do 31. marca. S tem je prepovedano druženje na javnih površinah, dovoljen ostaja le še hiter nakup hrane in zdravil ter obisk bolnic ali drugih zdravstvenih ustanov. Kršitev ukrepov se bo štela za zločin zoper javno zdravje, kršitelje bodo varnostne sile lahko aretirale in zasegle njihova vozila ter izrekli visoke kazni. Do vsaj 25. marca je ustavljen notranji letalski prevoz, od 10. aprila pa tudi regionalni poleti Aerolineas Argentinas. Samo še v soboto bo z ladjami potekala izmenjava državljanov z Urugvajem.

Plaza de Mayo, Buenos Aires (Foto: epa)

Kolumbija od petka postopoma popolnoma zaustavlja promet
V Kolumbiji imajo že 108 okužb z novim koronavirusom, zabeležili pa so tudi prvo smrtno žrtev. Kolumbijski predsednik je zato izdal odlok, s katerim odvzema pristojnosti lokalnim oblastem glede ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, od danes pa se postopoma popolnoma zaustavlja promet. S ponedeljkom popolnoma zapirajo zračni prostor za vsaj 30 dni, s čimer bo onemogočen tranzit, prepoved pa bo veljala tudi za kolumbijske državljane.

Kolumbija (Foto: epa)

Venezuela z razsutim zdravstvenim sistemom ni sposobna nadzirati situacije
V Venezueli, ki ima zaradi socializma povsem razsut zdravstveni sistem, že več let primanjkuje hrane, osnovne zdravstvene opreme in zdravil in posledično ljudje umirajo že zaradi običajnih bolezni in lakote. Zdaj državo poskuša reševati Kitajska, ki je z državo vzpostavila stalen zračni most za dobavo nujnega zdravstvenega materiala. Uradno je v Venezueli 42 okužb z novim koronavirusom, a te številke iz znanih razlogov niso zanesljive.

Bolnišnica v Venezueli (Foto: epa)

V Ekvadorju policijska ura
V Ekvadorju, kjer imajo 199 okužb in 3 smrtne žrtve, je provinca Guayas, kjer se nahaja največje mesto Guayaquil in največje pristanišče v državi, uvedla policijsko uro med 16. uro in 5. uro.

LATAM Airlines (Foto: Brian Bukowski / Wikimedia Commons)

Tudi Bolivija strogo kaznuje kršitelje karantene
Tudi v Boliviji, kjer imajo 3 smrtne žrtve in 128 okužb z novim koronavirusom, so uvedli stroge ukrepe, v največjem mestu Santa Cruz velja popolna karantena, zaradi kršenja pa so že odvzeli prostost 171 osebam.

Rok Krajnc