Vse več dokazov, da je za pandemijo covida-19 kriva Kitajska

Foto: epa

Po trditvah v poročilu ameriških obveščevalcev naj bi trije uslužbenci Wuhanskega virološkega inštituta že novembra 2019 tako zelo zboleli, da so potrebovali bolniško oskrbo. Tako počasi le prihajajo na plano dokazi, da je za pandemijo covida-19, kriva Kitajska.

Že vse odkar je pandemija covid-19 zajela Evropo se je iskalo krivca. Vse je kazalo na Kitajsko in Wuhanski virološki inštitut. Potem, ko se je nehalo s pravljicami o netopirjih se je začelo razglabljati, ali je možno, da je Kitajcem iz laboratorija pobegnil virus.

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je trdila, da so za virus krivi Kitajci, kar je sedaj potrdilo tudi poročilo ameriških obveščevalcev. Trije uslužbenci inštituta so namreč že novembra 2019 zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja potrebovali bolniško oskrbo. Kaj je bil razlog za nenadno hospitalizacijo treh uslužbencev uradno ostaja neznanka.

Dvomi o izsledkih preiskave WHO
Znano je, da so komunistične oblasti več mesecev skrivale kakršnekoli informacije o širjenju novega virusa. Zdravnike, ki so se v zvezi s tem javno izpostavili, so preganjali. Kitajsko zunanje ministrstvo se je v ponedeljek, 24. maja 2021 odzvalo na trditve v poročilu. Po poročanju RT Kitajska vztraja, da tako med osebjem kot študenti na virološkem inštitutu ni bilo prijavljenih primerov covid-19. Po mnenju kitajskih oblasti želijo Američani z obešanjem krivde za covid-19 Kitajski samo preusmeriti pozornost z nečesa drugega.

Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije, ki je bilo na to temo objavljeno marca letos, je izključilo možnost, da bi do pandemije lahko prišlo zaradi nesreče v laboratoriju. Kakor smo na Nova24TV že poročali, pa je Kitajska imela popoln nadzor nad preiskavo o izvoru covid-19, ki jo je izvajala skupina strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije.

Slovenija je bila skupaj z ZDA in Veliko Britanijo ena od 14 držav, ki so v skupni izjavi izrazile zaskrbljenost glede temeljitosti preiskave in pozvale k nadaljevanju preiskave, ki ne bo ovirana. Svetovna zdravstvena organizacija naj bi v kratkem obravnavala oris naslednje faze v preiskavi izvora covid-19, z najnovejšim poročilom ameriških obveščevalcev pa je teorija o pobegu virusa iz laboratorija ponovno v obravnavi.

Ivan Šokić