Weber pozval nemško vlado k prenehanju blokiranja Estonije pri pomoči Ukrajini: “S tem je ogrožena mednarodna verodostojnost Nemčije”

Vodja EPP Manfred Weber (Foto: epa)

“Nemška vlada bi morala prenehati blokirati estonski izvoz orožja iz Nemčije v Ukrajino. Ne odrekajte evropskim partnerjem možnost pomoči Ukrajini pri pripravi na vojaški napad Rusije. S tem je ogrožena mednarodna verodostojnost Nemčije,” je nemško socialistično vlado pozval Manfred Weber, nemški politik in vodja skupine Evropske ljudske v evropskem parlamentu.

Medtem ko so vse oči uprte na situacijo med Rusijo in Ukrajino in so tako evropske države kot ZDA v skrbeh, da Moskva pripravlja invazijo na Ukrajino, potem ko je na meji s sosedo zbrala 100.000 vojakov, pa Nemčija blokira pošiljko orožja, ki ga je Estonija nameravala poslati v Ukrajino.

Je nemška vlada na strani svobode ali na strani agresorja?
Tudi kijevski župan je izrazil veliko razočaranje nad odločitvijo Nemčije o blokadi dostave orožja Ukrajini. ”Gre za zagotavljanje pomoči Estonije in izdajo prijateljske države v dramatični situaciji, v kateri se je naša država znašla, s strani Nemčije,” je dejal in poudaril, da se mnogi sprašujejo, ali je nemška vlada na strani svobode ali agresorja. “Zdaj so potrebni jasni signali iz najpomembnejše evropske držav.” Meni še, da bi morala Nemčija poskrbeti, da lobisti dobijo zakonsko prepoved nadaljnjega dela za ruski režim.

Župan Kijeva Vitalij Kličko (Foto: epa)

Ob tem tudi nemški politik Manfred Weber iz politične skupine EPP Nemčijo poziva k ustavitvi blokiranja Estonije pri pomoči Ukrajini.

Sara Kovač