fbpx

WikiLeaks v ZDA razkriva prave barve demokratov

Foto: epa

WikiLeaks je razkril novo serijo elektronskih sporočil med demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton in Johnom Podesto, predsednikom njene predsedniške kampanje. V zadnjem razkritju je bilo razkritih 1577 sporočil, vse skupaj pa je bilo do sedaj razkritih 25.000 sporočil. 

WikiLeaks je napovedal, da bo do ameriških predsedniških volitev, ki bodo 8. novembra letos, v celoti razkril okoli 50.000 vseh elektronskih sporočil.

Do razkritja je prišlo le dan po tem, ko je WikiLeaks razkril prvo pošiljko elektronskih sporočil predsednika Baracka Obame, in to celo z njegovega elektronskega naslova, ki ga je Obama uporabljal v zasebne namene, preden je zmagal na predsedniških volitvah novembra 2008.

Razkritja WikiLeaksa volilnemu štabu Clintonove niso pogodu
V volilnem štabu Hillary Clinton niso bili preveč navdušeni, ko je ameriški New York Times julija 2015 objavil članek o njenem strežniku elektronske pošte.

Foto: epa

Foto: epa

Iz štaba so izvršnemu uredniku Timesa poslali pismo, v katerem so izrazili skrbi zaradi “netočnosti” članka, v katerem so bile navedene zahteve federalnih inšpektorjev za kazensko preiskavo privatnega strežnika elektronske pošte Clintonove. Uporaba besede “kriminal” je za njih predstavljala največji problem. Times je kasneje to besedo odstranil iz članka, v katerem je naredil tudi nekatere druge popravke.

V enem izmed elektronskih sporočil med komunikacijsko direktorico kampanje Clintonove, Jennifer Palmieri, in tiskovnim predstavnikom Brianom Fallonom je bilo mogoče prebrati: “Mojo edino skrb predstavlja, da bi lahko ta članek škodil naši kampanji. Skrbi me, da bi, če bi pismo objavili, lahko bilo vse napačno razumljeno kot v smislu, da priznavamo, da nam kontroverznost elektronskega sporočila na splošno škodi.” 

Predlogi Sandersa so “bedni”

Vodja predsedniške kampanje Hillary Clinton John Podesta je v enem izmed elektronskih sporočil, ki je bilo namenjeno založniku Think Progressa, Juddu Legumu, dejal: “Zdravstveni načrt Bernija Sandersa je beden, ampak smo del levičarsko orientiranega vesolja.”

Neizprosen Podesta
Neprofitna organizacija TV-Novosti razkriva, da je Podesta pokazal svojo neizprosnost, ko je svojim zaposlenim zagrozil, da bo enega izmed njih odpustil, ne glede na to, ali so njihove roke čiste ali ne.

(John Podesta) Foto: epa

John Podesta, foto: epa

CNN vir razkriva, da je Podesta v elektronskem sporočilu marca 2015 zapisal, da mu je v veselje odpustiti nekoga ne glede na to, ali so pripomogli k razkritju ali ne. Po njegovem gre za princip.

Demokrati so v tesnem stiku s kontroverznim tajkunom

V enem izmed sporočil Podeste svetovalki Clintonove, Sari Latham, je bilo mogoče zaslediti tudi telefonske številke kontroverznega tajkuna Georgea Sorosa, ki so bile shranjene pod imeni “celica”, “dom M-ponedeljek” in “domači vikendi”.

(George Soros) Foto: epa

George Soros, foto: epa

Robby Mook, strateg Clintonove kampanje, je v elektronskem sporočilu Podesti glede govora Clintonove v Koloradu republikanskega predsedniškega kandidata Jeba Busha označil kot “idiota”.

Imajo tudi izdelane kriterije za VIP-kandidata
Kriterij za VIP-kandidata so iz štaba Clintonove sporočili v elektronskem sporočilu, v katerem je Paul Harstad iz Demokratskega zavezništva predlagal Podesti, da bi lahko podguvernerja Kalifornije Gavina Newsoma izbrali za to vlogo.

Harstad je med kriteriji o primernosti zapisal: “Newsom je visok, lepega izgleda, urejen in ima mlado, atraktivno družino. Finančne težave njegove družine in njegovo delavsko ozadje vplivajo na to, da je idealen kandidat za nas. Mislim, da je dovolj mlad, atraktiven in napreden, da bo dobil podporo s strani pripadnikov nove generacije in podpornikov Bernija Sandersa.”

Obama visoko donacijo nagradil s funkcijo veleposlanika
Elektronsko sporočilo Podeste Obami z zadevo simbola ameriškega dolarja ($) iz leta 2008 razkriva, da je odvetnik Louis Susman kampanji doniral 50.000 ameriških dolarjev, nato pa je bil za nagrado po izvolitvi Obame za ameriškega predsednika imenovan za ameriškega veleposlanika v Veliki Britaniji.

Foto: EPA

Foto: epa

Neprimerni komentarji Billa Clintona glede AIDS-a
Nekdanji ameriški predsednik in mož demokratske predsedniške kandidatke Bill Clinton je požel val kritik, ko je v svojem govoru leta 2011 povedal, da bi morala biti zdravila proti AIDS-u cenejša v ZDA kot drugje v svetu.

Foto: epa

Foto: epa

N. Ž.