YouTube z lažnim javljanjem napake “cenzuriral” videoposnetek neodvisne režiserke, ki razkriva sistematični rasizem proti belcem v Južni Afriki?

Lauren Southern. Foto: Instagram.

Uporabnike spletnega socialnega omrežja YouTube je razhudila odločitev urednikov te spletne strani, da cenzurira novi dokumentarec Brez meja britanske neodvisne režiserke Lauren Southern, kateri so video umaknili samo nekaj ur potem, ko ga je naložila na platformo. Videoposnetek je trenutno še vedno nedostopen, YouTube pa Southernovi še vedno ni obrazložil svoje uredniške odločitve. Režiserka je sicer na YouTube naložila tudi “nadomestno” verzijo, čeprav bo izbris originalnega posnetka botroval bistveno nižjemu številu ogledov, kot bi ga dokumentarec sicer prejel. Za primerjavo, njen prejšnji dokumentarec o rasističnem ozadju množičnih umorov belih kmetov v Južni Afriki si je ogledalo že več kot 2,3 milijona evrov.

Kot je svojim sledilcem pojasnila Lauren Southern, je od YouTuba prejela obvestilo, da je videoposnetek prenehal s procesiranjem, kar pa je po njenih besedah sila nenavadno, saj se procesne napake ponavadi dogajajo še preden je posnetek v celoti naložen na platformo, in ne potem. Zdelo se je, da so se na socialnem omrežju, ki ga ima v lasti Google, odločili za t.i. “mehko blokado” omenjenega videoposnetka, uporabniki, ki so posnetek shranili med priljubljene, pa so se pritoževali, da je z njihove mape “priljubljeno” preprosto izginil, oziroma jim je YouTube javljal, da je posnetek izbrisan.

Lauren Southern je odločitev YouTuba na Twitterju komentirala z besedami, “da je to srce parajoče, saj smo v naš izdelek vložili mesece in mesece trdega dela, na koncu pa so nam video cenzurirali.” Kot poroča ameriški konservativni portal Breitbart, ni prvič, da so se spletni velikani iz Silicijeve doline poslužili orodja javljanja lažnih napak, da so na takšen način lažje cenzurirali “neprijetne vsebine”, ki niso v skladu z liberalno politiko. Letos so videoposnetki na Facebooku razkrivali, kako YouTube cenzorira zlasti desničarske uporabnike.

YouTube se spravlja zlasti na uporabnike, ki sodijo med desne volivce. Foto: YouTube.

Preden so objavili dokumentarec, je filmska ekipa Lauren Southern pred kamere uspela dobiti izvršnega direktorja ene izmed evropskih nevladnih organizacij, ki je priznal, da spodbujajo ilegalne migrante da na mejah držav članic Evropske unije lažejo o razlogih, zakaj so prišli v Evropi. Na intervju se je sicer odzval tudi Urad visokega komisarja Združenih narodov za begunce in razkritja označil za “alarmantna”.

T. F.

 • Zgornji

  AAAJJJJJJJ , A ŽE SPEEET !!! ??? !!! A BOM MORAL ŠE TA ZLOBEN YOUTUBE SKENSLATI, AL KAJ ??? !!! ???

 • Ryuk

  Film že videl. Čisto korektno poročanje. Malo je tako kvalitetnih raziskovalnih novinarjev, kot je Lauren. Lewakom gre to v nos. Se pa film že pojavlja na drugih kanalih (tudi na Youtube) – https://www.youtube.com/watch?v=Vxc9A27ImVE

 • Felikss_AH

  Video je dostopen tu “Borderless 2019 – Lauren Southern’s deleted video” – https://www.youtube.com/watch?v=Vxc9A27ImVE .. Takoj si ga downloadajte ker bo zagotovo tudi od tu umaknjen… danes je Nedelja tako da verjetno tudi dežurni na JewTube malce počivajo

 • Free

  Dvomim, da si je dokumentarec ogledalo 2,3 milijona evrov :)

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!