fbpx

Z blagoslovom ZDA in Rusije Kurdi s Sirijo dosegli sporazum: Sirska vojska gre v boj proti Turkom

Sirijska vojska (vir: twitter)

Potem ko se je prejšnji teden začela turška invazija na severovzhod Sirije pod pretvezo obračunavanja s kurdskimi teroristi, je v nedeljo, 13. oktobra 2019, prišla novica, da so Kurdi in Sirci sklenili sporazum, sirska vojska pa je na poti na severovzhod države, ki ga bo branila pred Turki.

Kurdske sile so po tednu dni turških napadov dosegle sporazum z uradno oblastjo v Damasku. Na podlagi tega sporazuma se je po pisanju portala Advance.hr sirska vojska že začela premikati proti turško-sirski meji na severu države.

Sporazum med dvema stranema naj bi bil dosežen z ruskim blagoslovom, saj so pogajanja potekala v ruski letalski bazi Hmeimim v Latakiji.

Sporazum med Sirci in Kurdi z blagoslovom Washingtona in Moskve?
Še isti dan je ameriška vojska umaknila tisoč svojih pripadnikov s severovzhoda Sirije. Zaenkrat še ni znano, kaj to pomeni za preostale ameriške vojake, ki se nahajajo na jugovzhodu države na tromeji Sirije, Iraka in Jordanije.

Zdi se, da je soglasje za sporazum med kurdskim SDF in sirskimi oblastmi prišlo tudi s strani Američanov, kar še enkrat kaže na namero ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se Amerika počasi umakne iz konflikta v Siriji.

Sirska vojska je po poročanju Sputnika že vstopila v mesto Manbij, ki se nahaja severno od Aleppa, in prevzela nadzor nad mestom.

Ivan Šokić