Z blagoslovom ZDA in Rusije Kurdi s Sirijo dosegli sporazum: Sirska vojska gre v boj proti Turkom

Sirijska vojska (vir: twitter)

Potem ko se je prejšnji teden začela turška invazija na severovzhod Sirije pod pretvezo obračunavanja s kurdskimi teroristi, je v nedeljo, 13. oktobra 2019, prišla novica, da so Kurdi in Sirci sklenili sporazum, sirska vojska pa je na poti na severovzhod države, ki ga bo branila pred Turki.

Kurdske sile so po tednu dni turških napadov dosegle sporazum z uradno oblastjo v Damasku. Na podlagi tega sporazuma se je po pisanju portala Advance.hr sirska vojska že začela premikati proti turško-sirski meji na severu države.

Sporazum med dvema stranema naj bi bil dosežen z ruskim blagoslovom, saj so pogajanja potekala v ruski letalski bazi Hmeimim v Latakiji.

Sporazum med Sirci in Kurdi z blagoslovom Washingtona in Moskve?
Še isti dan je ameriška vojska umaknila tisoč svojih pripadnikov s severovzhoda Sirije. Zaenkrat še ni znano, kaj to pomeni za preostale ameriške vojake, ki se nahajajo na jugovzhodu države na tromeji Sirije, Iraka in Jordanije.

Zdi se, da je soglasje za sporazum med kurdskim SDF in sirskimi oblastmi prišlo tudi s strani Američanov, kar še enkrat kaže na namero ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da se Amerika počasi umakne iz konflikta v Siriji.

Sirska vojska je po poročanju Sputnika že vstopila v mesto Manbij, ki se nahaja severno od Aleppa, in prevzela nadzor nad mestom.

Ivan Šokić

 • Ježek Teka Teka

  O, kolk je fajn toplo tam dol … kratki rokavi, pa to …

  • xtc

   Pa kurjava na rakete in bombe-idealno.

 • samotoje

  Veselica se spet začenja; pravzaprav se niti končala ni.

 • Kerfatik

  pravilna odločitev!!! turki so genocidni narod…vsak upor proti njim je velik plus za Evropo!!

 • althar

  ZDA pri tem nimajo kaj dosti, razen da so se po letih preprečevanja dialoga med sirskimi Kurdi in Asadom umaknili s prizorišča. Zdaj igrajo tam glavno vlogo Rusi, ki so v dobrih odnosih z vsemi vpletenimi stranmi.
  Amerika, kot vse kaže, počasi zapušča Mackinderjevo doktrino in se preusmerja na Johnosonovo – obvladovanje Amerik. Uganka pa je seveda Izrael, ki nenadoma ostaja brez ameriškega vzvoda, kar ga utegne bodisi prisiliti v resen dialog z okolico, bodisi pognati v povsem iracionalna dejanja.

  • xtc

   Ne sekiraj se za Izrael,ZDA ga ne bodo pustile na cedilu.

   • althar

    Bomo videli.

 • xtc

  Trump je na nek način potegnil pravo potezo,saj bo slejkot preje spravil Ruse v vojno z Arabci in ostalimi musliči
  Sirci bodo težko kos Turkom ali pa sploh ne-to ZDA vedo v vojno bodo morali stopit Rusi,ki pa se lahko zapletejo n nov Afganistan x10,saj bi spopad Turkov in Rusov prerasel v spopad širših razsežnosti neprijetnih za Putina saj ima Turčija velik vpliv na nekatere nekdanje ruske province in se zadeva lahko zaplete v vojno Rusija muslimani,kar bo za Putina hudo neugodno inn izčrpavajoče,kar pa ZDA ustreza,ne nazadnje je Ferdo podaljšek Islamistične Islamske bratovščine,ki jo izdatno podpira Iran.,kar lahko pripelje v spor tudi Rusijo in Iran,zadeva pa zažgati celoten BV in Perzijo.
  Zadnje kar pa je,pa je to ,da si Putin v sedanjih gospodarskih razmerah težko privošči novo veliko vojno tipa Afganistan+

  • AlternativaZaSlovenijo

   1000 razlogov, kako opravičiti izdajalca Trumpa. Zelo človeško je spravljati druge v krvavo vojno, da Trump pobere “sadove” svoje trompovske strategije. Če je to res, potem je Trump ena sama pokvarjena oseba. Čudim se, da lahko kdo sploh živi poleg takega iztrebka razen če ni sam enak človeški iztrebek. Bravo Maleni.

   • Observer

    Tisti, ki že dolgo opazujejo Trumpa in Melanijo vedo, da ga ženska ne mara in kakšen je Trump do nje. Samo denar je denar, poročila se je zaradi denarja in sedaj ima kar ima. Sama je prej bila visokorazredna prostitutka, kar seveda zanika, tako kot veliko punc v modnem svetu. In Trump tako tudi ravna z njo. On je spal s toliko ženskami, da še sam ne ve verjetno s kom vse je spal. Še v svoji knjigi se s tem hvali. Vemo pa za ono porneto, ker je bilo v medijih. Vse jasno potem ne. Bela hiša je nasploh znana, da ima podzemne rove, prek katerih so predsednikom vedno not pripeljali, lepo rečeno, priležnice. Pred kamerami pa se seveda trudita igrati svoje vloge, a vse je le igra. Hunger games.

 • Čivko

  Podpiramo Kurde, naj sesujejo Turke !!!!

 • Aton

  EU pa tako. Turčija je pomemben partner. Tako so nekoč Nizozemci “pobijali” v Srebrenici.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Dej ne nakladajte! Trump je izdal Kurde. In Kurdom ni preostalo drugega, kot da sklenejo sporazum z Asadom. To so dejstva. Ste pa Nova padli v podn.

 • hle

  Zanimivo da sedaj Sirsko vlado in njeno vojsko nazivate z uradno oblastjo prej so bili režim hunta in podobno po vaših besedah dejstvo je da je večina Kurdov v Siriji po poreklu iz Turčije in Iraka ker jim je edino Asad starejši in potem mlajši nudil zatočišče pred preganjanjem tako kot pred tem Palestincem da ne pozabimo da so Sirci končali dolgo krvavo državljansko vojno v Libanonu in z tem postali prevelik faktor stabilnosti na tem območju zato jih je treba uničit

 • gorenc

  Trump dela točno to kar je rekel in obljubil v predvolilni predsedniski kampaniji.Umika se iz pekla,ki sta ga v preteklosti naredili Busheva in vlada Obame.Trump postaja zaupanja vreden predsednik,kjer bo naredil ZDA ponovno veliko in močno.

 • hle

  Ko se srečata dve vojski ene ki beži iz pekla ki ga je soustvarila in druga ki gre v ta pekel reševat svojo domovino https://youtu.be/PJmS4I50UZE

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!