fbpx

V francoskih javnih šolah učijo islamski skrajneži

Muslimani molijo sredi ulice v predmestju Pariza (vir: twitter)

Potem, ko je 3. oktobra, 2019 45-letni islamski terorist Mickael Harpon zaposlen na prefektoratu pariške policije ubil štiri ljudi, so v Franciji ponovno oživeli pogovori o radikalizaciji zaposlenih v vseh porah francoske družbe. Še posebej med učitelji v javnih šolah.

Francoski minister za izobraževanje Michel Blanquer je po nekaj več kot tednu dni, odkar je islamski skrajnež zaposlen na policijski postaji, na delovnem mestu izvedel teroristični napad v katerem so umrli štirje, še ena oseba pa je bila ranjena, priznal, da je bilo samo v letu 2018 zaradi islamske radikalizacije učiteljev v javnih šolah prejetih več ducatov prijav.

“To so primeri, ki lahko variirajo v intenzivnosti. To so stvari zaradi katerih smo še bolj pozorni,” se je po pisanju Voice of Europe branil Blanquer.

“So vrednote, ki se morajo v šoli spoštovati, in ko ne spoštujemo teh vrednot, ko imamo govore proti republiki, ti odrasli niso primerni za nadzorovanje otrok,” je vztrajal Blanquer.

Nekateri profesorji, ki učijo v območju Seine-Saint Denis naj se tako ne bi želeli rokovati z ženskami. A ravno toliko zaskrbljujoče je dejstvo, da navkljub vse bolj prisotni islamistični radikalizaciji policije, številni policisti ne želijo prijaviti svojih radikaliziranih sodelavcev zaradi strahu, da bi jih označili za islamofobe.

Ivan Šokić