fbpx

Z bombami oborožena francoska letala nad Islamsko državo v Siriji in Iraku

Foto: epa

Francoska bojna letala so vzletela z letalonosilke Charles-de-Gaulle, ki jo je Francija napotila v vzhodno Sredozemlje, in začela operacijo proti skrajni Islamski državi v Iraku in Siriji. Gre za prvo francosko operacijo proti Islamski državi s te letalonosilke.

Francija je sredi prejšnjega tedna svojo letalonosilko napotila v vzhodno Sredozemlje, da bi sodelovala v napadih na Islamsko državo. Vojaški viri AFP niso razkrili podrobnosti o naravi operacije – ali gre za bombne napade ali izvidniško misijo, vendar so z letalonosilke vzletela z bombami oborožena letala rafale.

Francija okrepila zračne napade na džihadiste v Siriji
Francija je imela na območju doslej že 12 vojaških letal, od tega 6 letal tipa rafale v Združenih arabskih emiratih in 6 letal mirage 2000 v Jordaniji. S prihodom letalonosilke so se francoske zmogljivosti okrepile za 26 bojnih letal, od tega 18 letal rafale in 8 letal super etendard. Letalonosilka premore še 2 radarski letali, na njej pa je 1900 članov posadke.

Francija je po terorističnih napadih v Parizu, ki so 13. novembra terjali 130 življenj, močno okrepila bombardiranje položajev IS v Siriji. Francoski predsednik Francois Hollande je danes po srečanju z britanskim premierjem Davidom Cameronom ponovil, da bo Francija okrepila zračne napade na džihadiste v Siriji.

Ruska letala v zadnjih dveh dneh zadela 472 ciljev v Siriji
Tudi Rusija je sporočila, da so njena vojaška letala v zadnjih dveh dneh na območju pod nadzorom skupine Islamska država (IS) zadela 472 ciljev, med katerimi so bili tudi tovornjaki z nafto in naftna infrastruktura.

Z ruskega obrambnega ministrstva so sporočili, da so v zadnjih petih dneh v “lovu” na prevoznike nafte uničili približno 1000 tovornjakov z nafto. 80 so jih razstrelili v bližini mesta Raka, ki velja za trdnjavo IS. Tam so uničili tudi naftno skladišče in rafinerijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pretekli teden okrepil bombne napade v Siriji, potem ko so ugotovili, da je rusko potniško letalo nad Sinajem strmoglavilo zaradi bombe, ki jo je nastavila IS.

J. F., STA