fbpx

Za ‘fake news’ novinarje: Cene respiratorjev v ZDA sredi epidemije poskočile iz 20 na 66 tisoč dolarjev!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V Združenih državah Amerike se po besedah guvernerja New Yorka Andrewa Cuoma spopadajo s ponorelim trgom rasti cen respiratorjev. Po besedah demokratskega guvernerja so začetne cene iz 2o tisoč dolarjev narasle v povprečju na 50 tisoč dolarjev. Najdražji stanejo tudi 66 tisoč dolarjev.

Slovenski novinarji, ki te dni delajo zgodbo na osnovi nabave zaščitne opreme v Sloveniji in ne razumejo osnov delovanja trga, in bi visoke cene mask in respiratorjev v času najhujše pandemije brez dokazov pripisali kar koruptivnim politikom in vojnim dobičkarjem, bi lahko na podlagi tujih izkušenj potegnili bolj logične in pravične zaključke.

Združene države Amerike je zajela huda epidemija virusa covid-19. Po zadnjih podatkih je bilo okuženih 927 tisoč Američanov. Umrlo jih je že več kot 52 tisoč. Guverner New Yorka, demokrat Andrew Cuomo, je ob vsem tem razkril, da se je oprema za respiratorje dvignila tudi za 150 odstotkov.

Na začetku leta je bila cena respiratorja 20 tisoč dolarjev, sedaj se dviga do 66 tisoč dolarjev
Tako je na novinarski konferenci razkril, da so respiratorji stali v začetku leta največ 20 tisoč dolarjev. V času hude epidemije virusa covid-19 pa so cene ponorele. Sedaj se gibljejo med 50 do 66 tisoč dolarjev, je povedal Cuomo. 66 tisoč prebivalcev New Yorka je okuženih s tem smrtonosnim nevidnim sovražnikom. Umrlo je več kot 1200 prebivalcev mesta, ki nikoli ne spi. Na resnost sitacije opozarja guverner Cuomo. “Noben Američan ni imun na virus,” opozarja Cuomo.

Dr. Anthony Fauci je prvi obraz med strokovnjaki v ZDA, ki se borijo za zajezitev virusa covid-19. (Foto: epa)

Luka Perš