fbpx

Začenja se Ciin lov na izdajalca, ki je WikiLeaksu razkril “Vault7”, pikantne podrobnosti o njenih nelegalnih hekerskih vdorih

Foto: CIA.

FBI in CIA preiskujeta na stotine možnih osumljencev v zvezi z “žvižganjem” v eni izmed največjih tovrstnih racij v moderni ameriški zgodovini, poroča CBS News. WikiLeaks je namreč prejšnji mesec razkril na tisoče strani zaupnih dokumentov pod oznako “Vault 7”, ki vsebujejo strogo zaupne informacije o hekerskih orodjih in načinih, ki jih CIA uporablja za sledenje osumljenim osebam. Javnost je letos marca sploh prvič podrobneje izvedela, kako ameriške obveščevalne službe uporabljajo “digitalno orožje” za vdor v računalniške sisteme in pametne naprave, kot so telefoni in televizorji. Na tisoče strogo zaupnih podatkov, ki so bili prej zavarovani v najbolj varnih delih obveščevalne agencije, je zdaj brezplačno na voljo na spletni strani WikiLeaksa.

Dokumentacija, zbrana pod oznako “Vault 7”, razkriva Ciina hekerska orodja, ki jih omenjena obveščevalna služba uporablja za sledenje osebam, ki tako ali drugače vzbujajo njeno zanimanje. Med drugim je moč prebrati, da je CIA razvila hekerske programe, ki lahko napadejo in onemogočijo večino najbolj znanih antivirusnih programov na svetu. CIA je tako razvila tudi program, s katerim lahko okuži vaš pametni televizor, ta pa potem poskrbi, da TV ostane prižgan tudi za tem, ko ste ga sami navidez ugasnili. V resnici vas lahko ljudje na drugi strani snemajo in poslušajo vaše pogovore.

Podobno je tudi s pametnimi telefoni, v katere CIA vdira s pomočjo lažnih aplikacij, ki jih sami inštalirate na svojo napravo. CIA s pomočjo takšnih hekerskih programov lahko vključi celo vašo kamero, ne da bi vi to sploh opazili, in vas opazuje ter posluša.

CIA že od jeseni vedela, kaj bo razkril WikiLeaks
Preiskava je pokazala, da je zaupni arhiv krožil med nekdanjimi hekerji ameriške vlade, v svoje roke pa so ga dobili tudi številni drugi pogodbeni sodelavci Obamove administracije, ki so ga posredovali WikiLeaksu. Neimenovan uslužbenec CIA je britanski tiskovni agenciji Reuters samo dan pred objavo WikiLeaksa povedal, da je njegov delodajalec razkritje tajnih dokumentov pričakoval že od konca leta 2016.

Samo dan po uradni objavi dokumentov sta FBI in CIA začeli s skupno kriminalno preiskavo. Da gre za delo “insajderja”, pa je očitno na podlagi dejstva, da so bili zaupni podatki dostopni samo na Ciinem skrivnem omrežju, ki ni bilo povezano v nobeno drugo omrežje. CIA ima sicer šele nekaj mesecev novega direktorja Mika Pompea, ki je WikiLeaks včeraj v svojem prvem javnem nastopu označil za antiameriško, sovražno obveščevalno službo, ustanovitelja Juliana Assanga pa za demona.

Assange: CIA se brani, ker se poslužuje ilegalnih taktik
Assange mu je sicer že vrnil žogico, saj je danes komentiral njegove kritične izjave. “Samo en razlog je, zakaj je Pompeo tako napadalen. Zaveda se, da razkrivamo najrazličnejše ilegalne tehnike, ki se jih pri svojem delu poslužujejo uslužbenci CIE,” je povedal ustanovitelj WikiLeaksa v podcastu z Jeremyjem Scahillom na The Intercept.

WikiLeaks sicer v kratkem obljublja objavo nove serije strogo zaupnih dokumentov, ki jih je pridobil od svojih žvižgačev.

T. F.