fbpx

Začetek nove dobe: Britanci ob polnoči dokončno zapuščajo Evropsko unijo

Britanski premiejer Boris Johnson (foto: EPA)

Pa smo le dočakali. Z današnjim dnem, petkom 31. januarja 2020 ob 23. uri, bo Veliki Britaniji odbila še zadnja sekunda njenega članstva v EU. Ločitev, ki je trajala tri leta in pol, je tako končana, Velika Britanija pa je dobila svojo tako željeno svobodo.

Britanski mediji napovedujejo, da bo premier Boris Johnson danes v svojem govoru napovedal novo dobo “nacionalne obnove in spremembe”, sploh slednje bi znalo biti še kako res, saj je Johnson v zadnjem mesecu začel v državo pospešeno vabiti prebivalce držav iz ostalih kontinentov, pretežno seveda Afrike in Azije.

Johnsonov nagovor Britancem je napovedan ob 23. uri po lokalnem času, po srednjevropskem času pa ob polnoči.. “Najpomembnejša stvar, ki jo moram povedati nocoj, je to, da to ni konec, temveč začetek,” je po poročanju spletnega portala Express povedal Johnson.

https://twitter.com/Fabledsoul/status/1223153255703818241?

V skladu z začetkom novega poglavja v britanski zgodovini naj Johnson v svojem govoru sploh ne bi uporabil besede “brexit”, enako je zapovedal svojim ministrom. Začetek nove ere sicer lepo nakazuje tudi četrtkov uradni obisk ameriškega državnega sekretarja Mikea Pompea, ki se je sestal z britanskim premierom.

Ivan Šokić