Zaev se je prodal, država še bolj razdeljena: Makedonija bo dobila prvega premierja albanskega rodu

Socialist Zoran Zaev in vodja albanske stranke DUI Ali Ahmeti (Foto: epa)

Vodja makedonskih Socialdemokratov, Zoran Zaev, bo po poročanju HRT, skladno s koalicijsko pogodbo, podpisano v torek, ponovno makedonski predsednik vlade. Kar je v zvezi s to pogodbo posebno, je dogovor, ki predvideva, da bo do konca mandata to vlogo prevzel tudi predstavnik Albancev, s čimer bo to prvi makedonski predsednik vlade albanskega rodu v zgodovini te države.

Pogodba je bila podpisana s stranko Albancev, DUI in predvideva, da bo po izteku štiriletnega mandata Zaev prepustil funkcijo za 100 dni predstavniku Albancev, še pred novimi volitvami. To bo prvič v zgodovini, da bo predstavnik albanske manjšine (naj bi šlo za četrtino od 1,8 milijonov prebivalcev) zavzel najpomembnejšo politično funkcijo v državi, zaradi česar je Zaev izrazil ponos in dodal, da bo zaradi tega Makedonija še naprej varna, urejena in napredna. Predstavnik DUI, Ali Ahmeti, je Zaevu čestital za pogum in dodal, da je to, da dobijo predsednika vlade, pogoj, ki so ga v njegovi stranki postavili, da podpišejo koalicijsko pogodbo.

Država še bolj razdeljena
Nenavadna poteza bo med Makedonci še povečala razdor, odkar je Makedonija, da bi razrešila konflikt z Grčijo in pristopila k pogajanjem z EU, spremenila svoje ime v Severna Makedonija. Sedaj pa jih je prizadela še druga največja rana v njihovi mladi novodobni zgodovini, ki se tiče večjega in večjega povečevanja moči albanske populacije. Zdi se, da Makedonci, danes Severni Makedonci, v realnem času opazujejo, kako se jim s strani ali vsaj s pomočjo mednarodne skupnosti vsiljuje vse večja oblast Albancev v njihovi državi. Pri tem je nemočna postala in ostala tudi njihova največja, promakedonsko usmerjena stranka, VMRO-DPMNE.

Foto: epa

Aleš Ernecl