Zaev zabredel do komolcev v politični škandal: Plačeval za volilne glasove, njegov brat pa izsiljeval!

Zoran Zaev (Foto: epa)

V današnjem nadaljevanju afere o podkupovanju za glasove v Makedoniji je slovenski strokovnjak za mednarodne zadeve Laris Gaiser v italijanskem dnevniku “La Verita” objavil videoposnetek raziskovanja makedonskega pravosodnega sistema.

Obstoječa dokumentacija tožilstva za boj proti organiziranemu kriminalu v Skopju obsega odlomke posnetih pogovorov, iz katerih je mogoče sklepati, da je premier Zoran Zaev skupaj z bratom, ki je o vsem odkrito govoril po telefonu, upravljal z razvito mrežo za podkupovanje in izsiljevanje, da bi dobili glasove, zlasti od romskega prebivalstva, ki živi v Strumici.

Analizirani dokumenti opisujejo scenarij, v katerem je vodja SDSM in v tistem obdobju tudi župan Strumice, osumljen volilne goljufije, uporabil nepravilna sredstva, da bi bila izvoljen v parlament in nato postal premier. Volivci, ki so se odločili za sodelovanje, so bili plačani za vsak glas od 10 do 25 evrov.

Vir: Twitter

Obstajajo tudi posnetki izsiljevanja
Iz različnih delov pogovorov je razbrati, da je znal Vice Zaev natančno nadzorovati vedenje celotnih družin. Brat Zorana Zaeva v pogovorih od sogovornikov zahteva pojasnila zaradi vedenja njihovih žena in otrok, ki so ravnali v nasprotju z interesi SDSM, kar pomeni, da so se udeleževali shodov rivalskih strank in bil zato jezen. Obstajajo tudi zvočni posnetki, v katerih je Zaev, obveščen o glasovanju proti SDSM, zahteval takojšen odpust celotne družine, varuške, voznika, pa tudi izklop nekaterih družin iz električnega omrežja.

Po navedbah “La Verita” isti dokumenti kažejo, da je celoten volilni sistem temeljil na nenehnem izsiljevanju, zlasti romskega prebivalstva  Strumice. Osumljena kriminalna združba, ki je v preiskavi, je celo izdajala osebne izkaznice po skrajšanem postopku, da bi lahko volivce pravočasno napotili na volišča.

Rok Krajnc