Zagovorniki človekovih pravic pozivajo Argentino, naj zaradi zaradi vojnih zločinov v Jemenski vojni aretira prestolonaslednika Saudske Arabije

Savdski prestolonaslednik Mohammed bin Salman (vir: Twitter)

Argentina bo preučila možnost obtožbe prestolonaslednika Saudske Arabije Mohammeda bin Salmana in sicer zaradi vojnih zločinov in mučenj, ko bo prestolonaslednik obiskal glavno mesto Argentine Buenos Aires zaradi zasedanja vrha G-20. Obtožbe naj bi se vrtele okoli preganjanj v času Jemenske vojne in ravnanje arabske vlade do posameznikov, kot je Jamal Khashoggi, ki je delal za Washington Post. Kolumnista so namreč prejšnji mesec v Carigradu v konzulatu umorili agenti Saudske Arabije.

Tako so zagovorniki človekovih pravic nemudoma pozvali oblasti, naj ukrepajo proti Mohammedu bin Salmanu. Pisali so namreč zveznemu tožilcu, in zahtevali naj argentinska sodišča uveljavijo statut, ki bo omogočil pregon prestolonaslednika zaradi množičnih civilnih žrtev, ki jih je povzročila Arabija v Jemenu in zaradi mučenja posameznikov, vključujoč kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija, ki je bil 2. oktobra letos umorjen v konzulatu Saudske Arabije.

Tožilec se mora zdaj odločiti ali velja načelo univerzalne jurisdikcije, ki je zapisan v ustavi Argentine tudi v primeru prestolonaslednika. Iz pravosodnih virov so navedli, da je majhna verjetnost, da se bo to zgodilo in da se umor Khashoggija ne more opredeliti kot “zločin proti človekovim pravicam.”

Če bi pripravili nalog za aretacijo bi se prestolonaslednik skliceval na diplomatsko imuniteto
Urad argentinskega predsednika Mauricio Macrija je zavrnil komentiranje glede možnosti aretacije Mohammeda bin Salmana in rekel le, da se bo udeležil  vrha G-20. Preiskavo naj bi obravnavali prednostno, a daleč od tega, da bi pripravili nalog za aretacijo Mohammeda bin Salmana, ki bi v vsakem primeru zahteval diplomatsko imuniteto. Zanimivo pa je vprašanje, ali bi diplomatska imuniteta veljala v Argentinskem sistemu, saj imajo široke pristojnosti za zločine proti človeštvu. “Celo manjši spor na argentinskem sodišču bi lahko zasenčil prihod prestolonaslednika, ki se je prej zdel kot priložnost zanj, da pokaže, da je ostal med vodilnimi svetovnimi voditelji tudi po tem ko je dovolil usmrtitev Khashoggija” poroča Breitbart.

Saudska Arabija kriva za številne žrtve civilistov
Od marca 2015 je namreč koalicija pod vodstvom Saudske Arabije v Jemnu izvedla številne zračne napade na civiliste in civilne objekte, ki so prizadele domove, šole, bolnišnice in trge. Mnogi od teh napadov – če se izvajajo z namenom kaznivega dejanja – kažejo na možne vojne zločine. Koalicija je tudi uvedla in ohranila pomorsko in zračno blokado v Jemnu, ki je civilistom omejevala pretok hrane, goriva in medicine. Milijoni se zaradi tega soočajo z lakoto in raznimi boleznimi, so dejali iz organizacije, ki se bori za človekove pravice Human Rights Watch.

A. G.

 • Mi bi ga morali

  V fitnes za kakšno leto. Zmanjšanje obrokov na minimum in vsak dan peljati na dolg sprehod ali kolesarit na sobnem kolesu. Nujno.

 • Haag Nož Žica Srebrenica

  Mislim, da bi ga morali zapreti k Ratku in Radovanu. Ta spada k njima. V Jemnu je naredil še nakaj hujšega kot Ratko in Radovan v Srebrenici.

 • Dvojna merila

  Tip spada v Haag.

  • xtc

   Tud Kučan bi moral tja zaradi podpihovanja vojne v Bosni.

 • Van Der Waals

  MUSLIMAN NAJ KR MUSLIMANA STOVČE!!! POBIJTE SE MUSLIMANI!

 • xtc

  Naj se mlatijo med sabo,ne vem zakaj tak vik in krik levakov glede Khashoggija,med tem ,ko Iran in Erdogan to počneta isto.

 • abc
 • Hbn

  Trump bo itak podpiral vsakega klavca, dokler bo imel kaj od tega.

  • stajerc5

   Zakaj pa potem ne podpira Kuckota!??? A si Kucko ne upa vec kseftati z orozjem ali kaj, de!?

   • Hun

    Upa ze, zalog ni vec za prodat.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!