fbpx

Zagreb zbudil močan potres! Številni v paniki bežali na ulice, poškodovane številne zgradbe, za življenje 15-letnika se še borijo!

Foto: Socialna omrežja

Hrvaško je davi ob 6.24 stresel potres z magnitudo 5,3 in žariščem sedem kilometrov severno od Zagreba, je sporočil evropski sredozemski seizmološki center (EMSC). Potres je bilo čutiti tudi v Sloveniji, vendar naj ta ne bi povzročil škode. Potres je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina trajal nekaj sekund, na ulice pa pognal številne prebivalce Zagreba. Poročajo že o gmotni škodi. Poškodovane so številne stavbe, popokale so stene, omet je padal na avtomobile. Med drugim se je na zagrebški katedrali porušil del stolpa. V bolnico so pripeljali enega poškodovanega otroka, ki naj bi ga še oživljali.

Prebivalce Zagreba je to jutro zbudil močan potres in povzročil precejšnjo paniko med ljudmi, ki so v strahu pribežali na ulice. Kot je videti s fotografij, je potres povzročil precejšnjo škodo na objektih, poškodovani so številni avtomobili. Prav tako je poškodovana njihova katedrala, od katere se je porušil del stolpa.

Žarišče potresa je bilo 10 kilometrov pod zemeljskim površjem, še navaja EMSC. Agencija za okolje pa je sporočila, da so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba, 110 km vzhodno od Ljubljane. Potres so prvih podatkih zaznali prebivalci celotne Slovenije. Iz Dobove, ki je ob meji s Hrvaško, poročajo o glasnem bobnenju, tresenju tal, s polic pa so padali razni predmeti.

Nekaj po 7. uri so v Zagrebu, pa tudi v delu Slovenije, čutili popotresne sunke.

Potres v Nuklearni elektrarni Krško (Nek) ni povzročil škode. Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je za STA potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Neka Ida Novak. Po njenih besedah bodo v elektrarni vendarle opravili preventivni pregled sistemov in opreme.

Potres so močno čutili tudi v občinah Kozje, Podčetrtek in Šmarje pri Jelšah. Po prvih podatkih je potres precej vznemiril občane, škode pa naj ne bi povzročil.

Situacijo je na Twitterju komentiral tudi predsednik vlade Janez Janša: “Po prvih poročilih v Sloveniji ni resnejših posledic potresa. V Jedrski elektrarni Krško vse normalno. Govoril s hrvaškim rpedsednikom vlade Andrejem Plenkovićem in ponudil pomoč v primeru potreb. Precej materialne škode v Zagrebu, na srečo pa vsaj zaenkrat ni (podatkov) smrtnih žrtev in le malo poškodovanih.

Fotografija osebe Neurje.si.

Hana Murn