fbpx

Zahod se mora pripraviti na najslabši scenarij z Rusijo

Ruski tanki (foto: epa)

Po navedbah nekaterih ruskih virov in tujih analitikov obstaja možnost, da bo ruski predsednik Vladimir Putin v nekaj dneh napovedal popolno vojno Ukrajini, da bi Rusiji omogočil začetek splošne mobilizacije prebivalstva, poroča Dailymail.

Vladimir Putin je za invazijo v Ukrajini doslej uporabljal oznako “posebna vojaška operacija”, misleč, da bo trajala le nekaj tednov, besedo “vojna” pa je v Rusiji celo prepovedal. Sledil pa je preobrat, ker se je invazija razširila v mesece, zato naj bi poveljniki ruske vojske predsednika pozvali k razglasitvi vojne, ki bi omogočila množično mobilizacijo ruskih vojakov in zaostritev konflikta.

Možen je najslabši scenarij
Britanski obrambni minister Ben Wallace kot nekateri drugi analitiki meni, da bi Putin vojno razglasil na dan parade 9. maja, ki označuje dan zmage nad fašizmom, ki ga letno praznujejo v Rusiji, in takrat naznanil množično mobilizacijo svojih rezerv za zadnji pritisk v Ukrajini. Vodja Nata Richard Sherriff je pred tem že opozoril, da se mora Zahod pripraviti na najslabši možni scenarij z Rusijo.

Britanski obrambni minister Ben Wallace (foto: epa)

Rusi prilagodili vojaško taktiko
Ker Putinova vojska pri svojem dosegu vojaških ciljev ni bila uspešna, je svoja prizadevanja prilagodila in se ponovno osredotočila na zaseg vzhodne in južne obale Ukrajine. Aleksij Arestovič, veteran ukrajinske tajne službe, ki je postal predsedniški svetovalec, je priznal, da njegova vojska trpi resne izgube na bojiščih na vzhodu, vendar je po poročanju Dailymaila zatrdil, da so ruske žrtve “veliko, veliko hujše“. Ravno iz tega razloga naj bi Rusi prilagodili tudi svojo taktiko – opuščanje natančnih raketnih napadov in hitrega napredovanja, zaradi česar so se po Kijevu premaknili v korist počasnega napredovanja za stenami topništva v podobni taktiki kot pozicijsko bojevanje v jarkih, značilno za prvo svetovno vojno.

Putin zagrozil vsem državam, ki bi se vmešale
Wallace naj bi za tuje medije dejal, da bi Putin lahko na dan 9. maja ob simbolični priložnosti napovedal vojno proti “svetovnim nacistom”, s čimer bi Ruse še bolj spodbudil v nove napade proti Ukrajini. Medtem ko več držav, vključno z Združenim kraljestvom, obeležuje dan VE – obletnico zavezniške zmage nad nacistično Nemčijo v drugi svetovni vojni – 8. maja, Rusija zaradi časovne razlike označuje podatke 9. maja. V začetku tega tedna je Putin obljubil, da bo uporabil jedrsko orožje proti vsaki državi, ki bi se vmešala v rusko vojno v Ukrajini, britanska vlada pa je Ukrajini zagotovila vsestransko vojaško pomoč Ukrajini za obrambo.

Tanja Brkić