fbpx

Zajete talce pirati izpustili po petih letih mučenja

Vojska in pogajalci prijeli somalijske pirate foto: epa

Somalijski pirati so minulo soboto izpustili 26 talcev, ki so jih imeli zajete skoraj pet let pred obalo Sejšelov skupaj z njihovo ribiško ladjo. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, gre za posadko ladje Naham 3, ki je plula pod Omansko zastavo, talci pa so bili večinoma državljani azijskih držav. 

Ladja Naham 3 je bila zadnja tovrstna ladja, ki so jo zajeli somalijski pirati. Na njenem krovu je bilo marca 2012 zajetih 29 talcev. Eden je umrl že ob napadu, dva pa sta med ujetništvom podlegla boleznim. Preostalih 26 talcev, ki so sicer preživeli, pa je v slabem zdravstvenem stanju. Tovrstno zajetje talcev je drugo najdaljše ujetništvo pri somalijskih piratih.

Ujetniki so bili kruto mučeni
Po poročanju predstavnikov pogajalcev, ki so dosegli njihovo izpustitev, ima eden izmed ujetnikov strelno rano v stopalu, drugi je med ujetništvom doživel možgansko kap, tretji pa ima sladkorno bolezen.

Odisejade posadke pa še ni konec, saj so trenutno ujeti v nigerijskem mestu Galkayo, kjer potekajo spopadi med rivalskimi skupinami. Tam čakajo na umiritev razmer, nato jih bodo odpeljali v Nairobi na zdravniške preglede, od tam pa domov.

Rešeni talci prihajajo iz Kambodže, Kitajske, Indonezije, Filipinov, Tajvana in Vietnama.

K. Ž., STA