fbpx

Zakaj bi se moral Biden opravičevati Evropi zaradi Trumpa?

Ameriški predsednik Joe Biden. (Foto: epa)

Predsednik Joe Biden je v petek evropskim voditeljem zagotovil, da bo znova sodeloval z njimi, in se opravičil za pristop nekdanjega predsednika Donalda Trumpa, medtem ko je bil na položaju. “Svetu pošiljam jasno sporočilo, Amerika se je vrnila … ne gledamo nazaj, skupaj se veselimo gledanja naprej,” je dejal Biden.

Ameriški predsednik Joe Biden je v petek praktično iz Bele hiše podal izjavo na varnostni konferenci v Münchnu. “Zadnja štiri leta so bila težka, toda Evropa in ZDA morata še enkrat voditi s kompetenco,” je dejal. Čeprav v svojem govoru ni izrecno imenoval predhodnika Donalda Trumpa, je Biden večkrat obžaloval škodo zaradi evropskih odnosov z ZDA in obljubil, da se bo vrnil v prejšnje stanje.

Vem, da je zadnjih nekaj let zaostrilo in preizkusilo naše čezatlantske odnose, vendar so ZDA odločene, da se ponovno povežejo z Evropo, se posvetujejo z vami in si povrnejo položaj zaupanja vrednega vodstva,” je dejal.

Sodelovanje med ZDA in EU
Kot del svojega sporočila Evropi je Biden posebej obljubil sodelovanje z evropskimi voditelji, vključno s svojimi “dobrimi prijatelji” in “izjemnimi voditelji”, kot je nemška kanclerka Angela Merkel, voditeljica, ki jo je Trump izpodbijal med svojim predsedovanjem. “Naj izbrišem kakršen koli dolgotrajni dvom, ZDA bodo tesno sodelovale z našimi partnerji iz Evropske unije in prestolnicami po celini,” je dejal.

Biden je dejal, da ceni “celotno” Evropo, združeno pod Evropsko unijo, in spregovoril o njihovem cilju, da se združijo proti svetovnim konkurentom, kot sta Rusija in Kitajska.

Kitajska in Rusija
Konkurenca s Kitajske bo močna,” je dejal Biden. “To pričakujem. To je tisto, kar pozdravljam.” Biden je dejal, da morata Evropa in ZDA biti “jasno vidne” glede javne porabe v prihodnosti, in obljubil, da si bo prizadeval za preprečevanje groženj, kot so podnebne spremembe.

Opozoril je tudi na grožnjo, ki jo predstavlja Rusija, in poudaril pomen zaščite Ukrajine pred ruskim vdorom. “Izzivi z Rusijo so lahko drugačni kot izzivi s Kitajsko, vendar so enako resnični,” je dejal.

Aleš Ernecl