fbpx

Zakaj hollywoodski zvezdniki največkrat podpirajo izrojene Demokrate? Iz čistega oportunizma!

The Rock (Foto: EPA)

Ko hollywoodski zvezdniki objavijo, da nekoga podpirajo za predsedniškega kandidata, ima pomembno sporočilo za zvezdnike, ki si s tem lahko kariero povzdignejo ali uničijo. Avantgardo v ZDA tako še vedno predstavljajo levičarji – Demokrati.

Včasih si si kariero lahko uničil, če se je izvedelo, da si homoseksualec, danes pa si kariero lahko uničiš, če si ali če podpiraš Republikance. Medtem ko je konzervatizem v moderni družbi nasploh na slabem glasu, pa nikjer ni tako zelo preziran in kaznovan kot prav v Hollywoodu. Še zlasti, odkar je predsednik Donald Trump.

Bogata zgodovina igralcev, ki podprejo politike
To, da filmski zvezdniki podpirajo predsedniške kandidate, veliko pogosteje seveda demokrate, progresivce, ni nič novega. V “zlatih letih Hollywooda”, v letih Franka Sinatre, Judy Garland, itn. je bilo vse skupaj še dokaj sramežljivo. Tekmovanje hollywoodskih igralskih elit, kdo bo bolj progresiven bodisi v podpori črncev bodisi v podpori žensk, se je zares pričelo s prvim predsednikom, iz katerega so naredili zvezdo, Barackom Obamo. Obamo, ki je bil prvi črnec v Beli hiši, so masovno podpirali vsi zvezdniki in zvezdnice, da bi pokazali, kakšna avantgarda so.

Hillary Clinton je prav tako imela podobno zvezdniško podporo, čeprav jo je omejevalo dejstvo, da ni bila črna in da je bila v tistem obdobju že precej nepopularna nasploh. V zadnjem času je iz omare, čeprav ne čisto zares, stopil Dwayne Johnson z nadimkom The Rock, ki je podprl Joeja Bidna, kot poroča RT.

Oportunizem, ne resnična prepričanja?
Pomembno je vedeti, da je Hollywood industrija, mesto, kjer tkeš veze in veze določajo, koliko dela boš lahko imel. Ko nek igralec ali igralka podpre nekega politika, je jasno, da si s tem predvsem kupuje naklonjenost bogatih lastnikov studiev. Če podpreš pravega kandidata, imaš dostop do različnih zabav, kjer se zbira denar, kjer se lahko srečuješ z režiserji, producenti, lastniki studiev… Ko rečemo pravi, s tem mislimo predvsem kandidate, ki niso republikanci, z redkimi izjemami, npr. Arnoldom Schwarzeneggerjem. Če nisi tako zelo slaven, da ti prav nič ne more uničiti kariere, si lahko s podporo republikanskih kandidatov ali že samo z razodetjem konzervativnih nazorov – uničiš kariero.

V podporo tem trditvam si oglejte že nekaj let star video Prager U, v katerem nastopa Ben Shapiro, ortodoksni Jud in republikanec, ki je odraščal v Hollywoodu:

Aleš Ernecl