fbpx

Zakaj moramo pohiteti s cepljenjem: V Indiji odkrili različico covida “delta plus”, ki je še bolj prenosljiva in nevarna!

Foto: epa

Iz Indije prihajajo zaskrbljujoče novice o tem, da je delta sev novega koronavirusa mutiral. Ker so indijski laboratoriji na podlagi genomskega zaporedja potrdili, da različica “delta plus” kaže povečano prenosljivost, močnejšo vezavo na receptorje pljučnih celic in potencialno zmanjšanje odziva monoklonskih protiteles, so indijske zdravstvene oblasti mutacijo seva delta imenovale za novo “zaskrbljujočo različico” koronavirusa.

Tako imenovano različico virusa “delta plus” so doslej našli v indijskih zveznih državah Maharaštra, kjer so v torek odkrili 16 primerov, pa tudi v Kerali in Madja Pradeš MP.

Indijsko ministrstvo za zdravje je v torek zvečer v izjavi navedlo, da je trem zveznim državam že svetovalo, da morajo biti ukrepi za ohranjanje javnega zdravja bolj osredotočeni in učinkoviti. Državnim voditeljem so svetovali, naj nemudoma sprejmejo zajezitvene ukrepe, vključno s preprečevanjem mešanja množic ljudi, širokim testiranjem na covid-19, takojšnjim sledenjem stikov in povečanim cepljenjem proti covidu-19.

Do te poteze prihaja, ko se že zelo nalezljiv sev delta še naprej širi. Različica delta, ki je bila prvič odkrita oktobra lani v Indiji, se je do zdaj razširila že v vsaj 62 držav sveta, vključno z Avstralijo, je na začetku tega meseca razkrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V Združenem kraljestvu različica delta, ki je ime dobila na podlagi predloga s strani WHO zaradi poenostavitve znanstvenega imena B. 1.617.2 in zaradi izogibanja stigmatizacije držav, ki odkrivajo nove variante virusa, zdaj predstavlja že kar 99 odstotkov vseh primerov okužbe.

Strokovnjaki pravijo, da je bil novi sev že dvakrat bolj kužen in je veliko bolj verjetno, da bodo bolniki pristali v bolnišnici. Ogromen porast okužb z različico delta je bilo mogoče v Indiji opaziti v aprilu in maju. Ker je v krematoriju zmanjkalo prostora, so morali drugje dan in noč zažigati trupla. Številni bolniki so namreč bitko z virusom izgubili zunaj bolnišnic, saj je primanjkovalo postelj, kisika in zdravil. Po uradnih podatkih se je število smrtnih žrtev v Indiji več kot podvojilo, mnogi strokovnjaki pa menijo, da so številke umrlih še višje.

Indija. Pogreb umrlega za covidom-19. (Foto: epa)

Hitro širjenje primerov različice delta je spodbudilo zdravstvene organe po vsem svetu, da prebivalstvo čim prej pocepijo z dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19. Številke, ki jih je prejšnji teden objavila angleška agencija za javno zdravje Public Health England, kažejo, da sta cepivo AstraZeneca in Pfizer po enem odmerku cepiva nudili približno 30-odstotno in 36-odstotno zaščito pred različico delta. Toda zaščita se je znatno povečala pri ljudeh, ki so prejeli dva odmerka cepiva, pri čemer je bila pri cepivu Pfizer zaznana 88-odstotna učinkovitost, pri AstraZeneci pa 67-odstotna učinkovitost.

Opozarjajo: Brez cepljenja pandemija ne bo končana
Od maja je Indija cepila manj kot tri milijone ljudi na dan, kar je precej pod ciljem zdravstvenih oblasti, ki so si zadale, da bi se dnevno cepilo po 10 milijonov ljudi. Sandeep Budhiraja, medicinski direktor vodilne zdravstvene ustanove Max Healthcare v Delhiju, je na začetku tega tedna za tiskovno agencijo AFP dejal, da ga skrbi, da bi se nakupovalni centri in trgi spet povsem zapolnili. Budhiraja je presenečen nad tem, da imajo ljudje tako “kratek” spomin. “Ljudje se obnašajo, kot da se približno dva, tri tedne nazaj ni nič zgodilo,” je dejal. “In to je … neverjetno.”

Budhiraja je opozoril na odkritje nove različice virusa delta plus, ki se zdi bolj prenosljiva in bolj odporna proti zdravljenju. Razlog za upanje pa je, da oblasti za razliko od januarja in februarja pripravljajo zdravstveni sistem na nov val, je dejal. “Toda cepljenje ostaja počasno. Dokler prebivalstvo države ne bo cepljeno, nikakor ne moremo pomisliti, da bi se pandemija končala,” je opozoril Budhiraja.

Foto: epa

Nina Žoher