fbpx

Zakaj si Putin ne želi vojne z Ukrajino in kaj bi se zgodilo v primeru agresije?

Foto: epa

Ruski možganski trust Valdai Club, povezan s Kremljem, je napovedal scenarij, kako bi lahko izgledala vojna med Rusijo in Ukrajino. S hitrim osvajanjem strateških krajev ob reki Dneper, vključno s Kijevom, bi ruska vojska dejansko oblikovala novo ukrajinsko državo, ki bi bila proruska. Scenarij je napovedal Ivan Timofejev, vodja trusta Valdai, ki ga je celo ruski državni medij Russia Today označil za “tesno povezanega s predsednikom Vladimirjem Putinom”.

Ivan Timofejev je sicer med drugim tudi poudaril, da so možnosti za to vojno zelo majhne, ​​da si je nobena stran ne želi in da bi bili stroški za Moskvo v primeru njenega izbruha veliko večji od prednosti.

Scenarij Timofejevega je videti takole: po nenadnem in odločnem napredku ruske vojske zlomijo odpor Ukrajincev na vzhodu države in jih potiskajo proti reki Dneper. Nato tanke in motorizirane enote pospremi še zračna in topniška podpora. Glavni cilj invazije bi bil zavzeti Kijev in stabilizirati fronto na Dnepru ter razglasiti novo ukrajinsko državo s središčem v Kijevu, ki bi jo priznala Moskva in ki bi vključevala dve zdaj odpadniški paradržavi v vzhodnem delu Ukrajine.

Obstajali bi dve Ukrajini
To bi pomenilo, da bi obstajali dve Ukrajini. Država bi bila namreč razdeljena na dve republiki: na zahodno in prorusko. V to invazijo se Zahod ne bi vpletal neposredno, predvideva Valdai. Nato pa še poudari, s kakšnimi težavami bi se soočila Moskva in zakaj je ta vojna pravzaprav slaba ideja.

Vojna bi se lahko po besedah trusta zavlekla. Drugič, Zahod bi lahko spremenil svoje obnašanje in oborožil Ukrajino. Moskva bi se tako znašla v diplomatski izolaciji, na račun uvedenih sankcij pa bi prišlo do gospodarskega upada. Moskva bi imela morda težave pri upravljanju vzhoda Ukrajine, zvestoba prebivalstva Rusiji namreč ni predvidljiva. Trust Valdai zato zagovarja prepričanje, da je možnost vojne lahko koristnejša za obe strani kot sama vojna in da pravi konflikt nikogar ne zanima, poroča Večernji List.

Ruska vojska, Moskva (Foto: epa)

Poljski premier Mateusz Morawiecki  je pred dnevi opozoril na kopičenje ruskih oboroženih sil ob ukrajinski meji in hkrati zlorabo plina kot predmeta izsiljevanja. Krepijo pa se tudi hekerski in kibernetski napadi. Ob tem je v Rusiji mogoče opaziti tudi glorifikacijo ruske vloge v II. svetovni vojni ter kopičenje deviznih rezerv.

Nina Žoher