Zakaj YouTube dovoljuje objavo terorističnih videoposnetkov? Anwar al-Awlaki s propagando niti mrtev ne odneha

Anwar al-Awlaki (Foto: Youtube)

Vsebino videoposnetkov terorističnega pridigarja Anwarja al-Awlakija, ki poziva k nasilnemu džihadu, YouTube sicer označi kot neprimerne, a to je vse. Trenutno si je možno ogledati kar 70.000 takšnih al-Awlakijevih videoposnetkov, ki jih s spleta nihče ne odstrani. Čeprav je vsebina neprimerna, so še zmeraj na voljo za ogled. Ker takšnih terorističnih vsebin YouTube ne prepoveduje in ne odstranjuje, se v zadnjem času sooča z mnogimi pritožbami.

Neprofitne organizacije za boj proti terorizmu so odkrile več kot 70.000 videoposnetkov Anwarja al-Awlakija, mrtvega radikalnega imama, ki naj bi s svojimi posnetki navdihnil izvedbo številnih grozodejstev, vključno z raznimi bombardiranji in pokoli. Jean-Charles Brisard, predsednik Centra za analizo terorizma, je dejal: “YouTube je odličen primer, kako se internetna podjetja nedosledno odzivajo na teroristično propagando na spletu. Te družbe morajo sprejeti bolj pregledne, dosledne in odločne ukrepe, če želimo zmanjšati širjenje te teroristične vsebine.”

YouTube je pred kratkim sicer predstavil novo politiko delovanja, ki bo zdaj po njihovih besedah “strožja”. Govori se, da bodo videoposnetke, ki so dovolj sporni (na primer pornografske in nasilne), niso pa sporni v tej meri, da bi bili že sovražni, postavili v t. i. “omejeno stanje”. Tako bodo omejili njihovo gledanost, ne bodo pa jih prepovedali. Ne bo jih mogoče deliti in objaviti na družbenih omrežjih, dati v skupno rabo ali vdelati na druge spletne strani. Ne bo jih možno niti komentirati.

Nekdanji teroristični pridigar si YouTube kanala nikoli ni ustvaril, kar pomeni, da morajo ljudje, ki naložijo videoposnetke, to storiti z lastnimi računi. YouTubeova politika omejitve videoposnetkov se je pojavila šele pred kratkim. Zato bo v to “omejeno stanje” v prihodnjih mesecih vstavljenih veliko več videoposnetkov z Al-Awlakijem. To nakazuje sporočilo, ki se pojavi pred predvajanjem videoposnetka: “YouTube skupnost je ugotovila, da je naslednja vsebina neprimerna ali žaljiva za nekatere gledalce.”

Takšne posnetke bi morali izbrisati in prepovedati. Devetnajstega decembra leta 2015 je iskanje pod ključno besedo “Anwar al-Awlaki” ponudilo 61.900 zadetkov, pred slabim mesecem pa že več kot 70.000. Nekdanji pridigar na YouTubeu nima svojega kanala, kar pomeni, da videoposnetke nalagajo drugi.

A. L.