fbpx

Zalivske države zaradi podpore terorizmu prekinile vse diplomatske stike s Katarjem, ki financira tudi gradnjo slovenske džamije

Foto: YouTube. Doha. Slika je simbolična.

Svetovni mediji poročajo, da so zalivske države v usklajeni diplomatski akciji prekinile vse diplomatske stike s Katarjem, katerega politični vrh obtožujejo, da podpira terorizem, zlasti v Jemnu in Siriji. Tri sosednje države, Saudska Arabija, Združeni arabski emirati in Bahrajn, so tudi zaprle svoje meje s Katarjem, Egipt je za katarske ladje in letala celo zaprl vsa svoja pristanišča in letališča. Gre za usklajeno akcijo, v 24 urah pa naj bi vse tri države prekinile tako zračne kot tudi morske in kopenske povezave z omenjeno državo. Sosednje države so celo vse državljane Katarja, ki so na njihovih ozemljih, pozvale, naj te zapustijo najpozneje v 14 dneh zapustijo. S katarskim denarjem se financira tudi ljubljanska džamija. 

Tuje tiskovne agencije poročajo, da je letalski prevoznik Združenih arabskih emiratov, Etihad Airlines, že sporočil, da do nadaljnjega prekinja vse polete v katarsko prestolnico Doho. Sprva so se za t. i. diplomatsko ofenzivo na Katar odločili v Saudski Arabiji, Združenih arabskih emiratih in Bahrajnu, nakar se jim je v tej nameri pridružil še Jemen. Vzrok štirih držav za takšno potezo je jasen in odločen – neprestana podpora Katarja terorizmu v Jemnu in Siriji.

V Katarju so se na to sicer odzvali z oceno, da gre za nepravičen ukrep, katerega namen je, da bi uradna Doha pristala na t. i. “politično skrbništvo”. V sporočilu za javnost je tamkajšnje zunanje ministrstvo zapisalo, »da nepravični ukrepi temeljijo na lažnih in neutemeljenih trditvah. Cilj je jasen – da bi razglasili skrbništvo nad državo, kar pa je kršitev katarske suverenosti«.

Zalivske države razdeljene
V Združenih državah Amerike so zaskrbljeni zaradi razkola med vplivnimi zalivskimi državami, ki so hkrati tudi njihove tesne zaveznice, zato je državni sekretar Rex Tillerson že pozval države, naj razrešijo razlike med seboj. Na uradnem obisku v Sydneyju je Tillerson izjavil, da spodbujajo vse stranke v sporu, da se usedejo za pogajalsko mizo in se pogovorijo o razlikah. “Menimo, da je pomembno, da članice Sveta za sodelovanje zalivskih držav (GCC) ostanejo enotne,” je poudaril ameriški sekretar. Bela hiša sicer ne pričakuje, da bi to imelo pomembnejši učinek na boj proti terorizmu tako regionalno kot globalno.

V ločenem ukrepu pa je koalicija držav pod vodstvom Saudske Arabije, ki se že dve leti bojuje proti upornikom v Jemnu, sporočila, da Katar ni več dobrodošel v njenih vrstah, saj podpira teroristične organizacije. V okviru koalicije je Katar sicer poslal svoja vojaška letala v pomoč pri obstreljevanju hutijskih upornikov.

Katar si lasti “pol” Londona
Britanske oblasti sumijo, da Katar stoji tudi za serijo terorističnih napadov na Otoku, ki so pretresle mesti Manchester in London. Zalivska država je namreč v zadnjih letih kupila številne nepremičnine v glavnem mestu Združenega kraljestva. Tako si Katar v 95 odstotkih lasti The Shard, najvišji nebotičnik v Evropi, nekdanjo olimpijsko vas v Londonu, nekdanjo ameriško ambasado, londonsko veleblagovnico, manjši delež pa ima tudi na londonski borzi. Katar je sicer tista država, ki v Ljubljani financira gradnjo džamije.

Slovensko džamijo financira skrajno salafistično vahabitsko gibanje
Pri slovenski džamiji je moteče predvsem to, da je financirana s strani Katarja, bogate zalivske države, ki podkupuje po Evropi, hkrati pa financira Islamsko državo. Pri tem se zastavlja vprašanje, kaj se bo s to džamijo dogajalo v Sloveniji, saj je glavni sponzor salafistično vahabitsko gibanje, ki prihaja iz Katarja in Savdske Arabije. To ni zmerni islam, kot tisti, ki je prišel v Slovenijo iz Bosne in Hercegovine. Danes se ta islam iz enakih razlogov radikalizira tudi v Bosni in Hercegovini.

Ljubljanski islamski kulturni center. (foto: STA)

T. F., STA