Žalujočo Palestinko grobo utišali, ker je kričala, da so “za vse krivi hamaški psi”

Foto: Zajem zaslona/BBC

Po spletu kroži videoposnetek žalujoče Palestinke, ki je objokana nad domnevnim truplom bližnjega zakričala, da so “za vse krivi hamaški psi”, nakar so ji ljudje hitro pokrili usta in jo utišali. Dejstvo je, da se celo Palestinci zavedajo, kdo je odgovoren za na tisoče smrti, vendar resnice ne sme izreči na glas.

Poteka 30. dan vojne, ki jo je sprožil teroristični Hamas. Na družbenih omrežjih krožijo grozljive fotografije in podatki o številu smrti. Pozornost je  pritegnil posnetek Palestinke, ki javno izreče resnico in jo zato utišajo. 13-sekundni posnetek prikazuje množico, zbrano okoli nečesa, kar je videti kot telo na tleh, zavito v bel prt. Žensko z zamegljenim obrazom je moški držal v rokah, ko se je obrnila proti kameri in spregovorila v arabščini, pri čemer je nekaj njenih besed cenzuriranih.

“Vse to je zaradi psov Hamasa,” je dejala po sporočilu, ki ga je v arabščini na X, nekdanjem Twitterju, objavil uporabnik @alk3aam. Ljudje okoli nje so jo takoj utišali, tako da so ji položili roko na usta – da bi jo zaščitili pred jezo Hamasovih teroristov, ker je javno govorila resnico. “Nora dokumentacija iz Gaze, ki pove vse! Palestinka, ki je bila ranjena, kriči: “Vse je zaradi Hamasovih psov,” vendar opazujte, kako hitro jo utišajo! Nočejo, da svet to sliši; nočejo, da svet ve, da celo prebivalci Gaze razumejo. Za nastalo situacijo je kriv Hamas! Mogoče jo utišajo – mene jim ne bo uspelo … Deli!”, je zapisal eden od uporabnikov na X, ki je prav tako objavil videoposnetek Palestinke.

Kljub grozotam je bilo čutiti pričakovanje, da je to le še ena epizoda v dolgotrajnem konfliktu, ki bo – po obdobju vojaškega maščevanja – omogočila, da se “prah” znova poleže. Na tiskovni konferenci 28. oktobra zvečer so mnogi pričakovali, da bosta naraščajoče število palestinskih civilnih žrtev in zaskrbljujoča humanitarna kriza vodila premierja Benjamina Netanjahuja do tega, da bo označil začetek konca izraelskega maščevanja. Namesto tega je g. Netanjahu napovedal vojno – obljubil, da bo “rešil problem Hamasa” in opozoril na dolgo in brutalno kampanjo. Izrael se pri ohranjanju svojega vojaškega položaja v regiji močno zanaša na podporo ZDA.

Neskladja glede premirja
Ameriški državni sekretar Antony Blinken se je v soboto srečal z voditelji in uradniki arabskih držav vključno z jordanskim kraljem Abdulahom II., vendar je prišlo do nesoglasij glede prekinitve ognja. Egiptovski zunanji minister Sameh Shoukry in jordanski zunanji minister Ayman Safadi sta pozvala k takojšnji prekinitvi napadov, Blinken pa se ni javno strinjal z njunima zahtevama po prekinitvi ognja v Gazi. ZDA so pozvale k prekinitvi spopadov, da bi omogočili dostavo humanitarne pomoči v Gazo, vendar je Izrael to zamisel zavrnil, medtem ko izraelske talce še vedno drži militantna skupina Hamas. Izraelci, ki želijo konec sovražnosti, so v soboto odločno protestirali pred domom premierja Benjamina Netanjahuja in ga pozvali k odstopu.

Združeni narodi so med humanitarnimi organizacijami, ki pozivajo k prekinitvi ognja v vojni med Izraelom in Hamasom, da bi zagotovili varno dostavo hrane, goriva in drugih osnovnih potrebščin. Vse bolj so zaskrbljeni zaradi civilnih žrtev v Gazi. V petek so izraelske obrambne sile napadle skupino reševalnih vozil v bližini bolnišnice Al-Shifa, trdijo, da palestinska militantna skupina Hamas uporablja vozila za prevoz operativcev in orožja.

A. H.