fbpx

Zanka okoli spornega direktorja bosanske obveščevalne službe OSA Osmana Mehmedagića se oža: ne sme več dostopati do tajnih podatkov!

Osman Mehmedagić. (Foto: Posnetek zaslona: Avaz)

Šef bosanske obveščevalne službe OSA Osman Mehmedagić-Osmica je zaradi sproženih sodnih postopkov izgubil dostop do tajnih podatkov.

Osman Mehmedagić spada med razvpite osebe v BiH, v obveščevalnih krogih se giblje vse od leta 1984. V zadnjih letih se je zapletel v več postopkov. Dne 18. februarja mu je poteklo petletno dovoljenje za dostop do tajnih podatkov. V našem mediju že pisali o tem, da se šefu OSA ne sme podaljšati dostop do tajnih podatkov, ker bi s tem na hud način kršili bosansko zakonodajo.

Informacijo so potrdili na ministrstvu za varnost BiH, ki je pristojno tudi za izdajo varnostnega dovoljenja. Bosanski medij Avaz je prejel uradni odgovor ministrstva za varnost, da se dovoljenje direktorju OSA Osmanu Mehmedagiću, ni podaljšalo. Ker se Mehmedagić sooča z organi pregona, saj se na sodišču zagovarja zaradi zlorabe položaja, je bilo težko pričakovati, da mu bodo dovoljenje podaljšali. Zakon o zaščiti tajnih podatkov BiH je jasen. Po 59. členu zakona, ki obravnava varnostne ovire povezane z izdajo dovoljenja za dostop do tajnih podatkov, je ena od ovir “vodenje postopkov za kaznivo dejanje, za katero se lahko izreče zaporna kazen najmanj treh mesecev,” piše Avaz.

Naslovnica v Avazu in Indeksu o novih spornih dejanjih direktorja bosanske obveščevalne službe OSA Osmana Mehmedagića (Foto: Posnetek zaslona- Avaz in Indeks)

Proti Mehmedagiću vložena obtožnica
Poleg tega je tožilstvo Bosne in Hercegovine prejšnji teden v aferi “Varnostni pregled” zoper Mehmedagića vložilo novo obtožnico, šef tajne službe pa, čeprav bi to moral, ni nikoli zaprosil tožilstva za informacije o tem, ali je bila katera od kazenskih preiskav, vodena proti njemu. Spomnimo, novembra lani je bil sprožen postopek za odvzem pravice Mehmedagiću do dostopa do tajnih podatkov. Tak postopek je sprožil Zoran Tegeltija, predsednik Sveta ministrov BiH in vodja Poročevalsko-obveščevalnega organa, ki nadzira delo OSA. Ministrstvo za varnost je obvestil, da je treba zaradi “suma kršitve varnosti” sprožiti dodatni postopek varnostnega preverjanja generalnega direktorja OSA Osmana Mehmedagića. Ta postopek ni bil nikoli zaključen.

V 61. členu zakona o varstvu tajnih podatkov BiH je zapisano, da “se osebi, ki ima pravico do dostopa do tajnih podatkov, odvzame licenca, se razglasi za odvečno, ko odločba postane pravnomočna.” V istem členu je še zapisano, da “je presežna oseba razporejena na prosta delovna mesta v istem ali drugem zavodu, v primeru nemožnosti razporeditve pa zaradi pomanjkanja podobnih služb tej osebi preneha delovno razmerje z odpravnino, določeno z zakonom,” piše Avaz.

Proti Mehmedagiču vložena še ena obtožnica! 
Na svetovnem spletu smo zasledili še en članek o težavah, v katerih se je znašel Osman Mehmedagić. Direktorja obveščevalno-varnostne agencije BiH (OSA) Osmana Mehmedagića čaka še ena obtožnica zaradi zlorabe uradnega položaja in pooblastil, skupaj z njim pa je bil obtožen tudi sedanji minister za varnost Selmo Cikotić, je potrdilo  tožilstvo v BiH. Tiskovni predstavnik tožilstva Boris Grubešić je dejal, da je bila obtožnica vložena proti Mehmedagiću, Cikotiću in svetovalcu direktorja OSA Murizu Druškiču. Gre za spremenjeno obtožnico, na kateri je moralo tožilstvo BiH nadalje delati, potem ko je januarsko sodišče v isti zadevi prvotno obtožnico zavrnilo kot napačno.

Dva visoka uslužbenca OSA in Mehmedagićev svetovalec so zdaj znova obtoženi zlorab, povezanih z imenovanjem članov drugostopenjske komisije, ki odločajo o varnostnih pregledih za policiste in državne uslužbence. Kot smo že navedli, so taka preverjanja potrebna, da odgovorne osebe na visokih političnih funkcijah v BiH upravičijo zaupanje do dostopa do tajnih podatkov. Nova obtožnica bremeni Mehmedagića, Cikotića in Druškića, da so člane te komisije imenovali zunaj predpisanih postopkov ter imenovali osebe, ki so spregledale sporna dejanja Mehmedagića. V obtožnici trdijo, da so takšna dejanja povzročila “splošno pravno negotovost pri obravnavi varnostnih postopkov”. Če bo ta obtožnica potrjena, bo direktorja OSA čakalo novo sojenje, ker mu že sodijo pred sodiščem BiH, v katerem je obtožen tudi zlorabe položaja.

Obtožen je nezakonitega iskanja in pridobivanja posnetkov na poštni podružnici, da bi ugotovil, kdo zoper njega vlaga anonimne kazenske ovadbe.  Mehmedagić je na čelo OSA prišel kot oseba, ki ji zaupa predsednik Stranke demokratične akcije (SDA) Bakir Izetbegović, hkrati pa je tudi njegov kandidat za še en mandat po izteku prvega.

Osman Mehmedagić se je večkrat znašel z navzkrižju z zakonom. (Foto: Posnetek zaslona- Press)

Iz države izžene nič krivega slovenskega podjetnika, v njo pa spusti bosanskega narko kralja Naserja Kelmendija
Pisalo smo tudi o tem, kako mora biti Mehmedagić v zelo dobrih odnosih s bosanskim narko kraljem Naserjem Kalmendijem. Mehmedagič očitno podpira vstop tujih zločincev na ozemlje Bosne in Hercegovine. Sedanji direktor OSA ima pod seboj svojo kriminalno mrežo, ki jo uporablja za svoje zasebne interese. Le ta omogoča zločincem, da se prosto sprehajajo po Bosni, poroča Press. Tako je dovolil vstop v državo Naserju Kelmendiju, ki je bil v kosovski Prištini leta 2018, obsojen zaradi trgovine z mamili.

Bosanski kriminalec se je zaradi tega znašel na črnem seznamu ameriških organov pregona. Kljub temu, da ima nad seboj mnogo hujše grehe, mu je lansko leto uspelo vstopiti v državo. S tem si je zagotovil mir pred ameriškimi organi in se lahko mirno sprehaja po Bosni. Zato se lahko še enkrat prepričate, da so zgodbe o Roku Snežiču le odlične pravljice za lahko noč.

Celotni članek bosanskega medija Avaz si lahko preberete TUKAJ. Celotni članek hrvaškega medija Index si lahko preberete TUKAJ.

Na levi strani napisana kot zunanja sodelavka Avdića odgovorna urednica 24ur Tjaša Slokar Kos. Na desni strani pa vidite izbrisano ime po našem razkritju. (Foto: Posnetek zaslona: Istraga)

 

Avdo Avdić je že dvakrat sodeloval na dogodkih Društva novinarjev Slovenije. V vrhu organizacije je tudi Primož Cirman, urednik portala Necenzurirano. (Foto: Facebook)

Luka Perš