fbpx

Zaposlene ženske v trgovskem centru v švedski no-go coni dajejo odpovedi zaradi moških migrantov!

Foto: Twitter

Ženske zaposlene v trgovskem centru Kista Galleria v Stockholmu so pričele dajati odpovedi zaradi nadlegovanja migrantov, ki zavračajo, da bi jim postregla ženska, poroča neodvisni švedski novinar Joakim Lamotte. 

Lamotte navaja, da se je nanj obrnilo več žensk v zvezi z izkušnjami v nakupovalnem centru, ki se nahaja v bližini razvpitih predmestij Stockholma Husby in Rinkeby, češ da niso mogle delati zaradi spolnega nadlegovanja s strani migrantov, poroča Nyheter Idag.

Želijo, da jih postreže moški sodelavec
Ženske so poudarile, da je veliko moških strank zavrnilo, da bi jim stregle, namesto tega so zahtevale, da jih streže njihov moški sodelavec, kot je to v navadi v muslimanskem svetu. Lamotte je objavil zvočni posnetek ene od žensk, ki je v izpovedi svoje izkušnje povedala, kako je moški z brado in belo kapico na ves glas izpostavil, da ne bo komuniciral z ženskim osebjem. Ko so moškemu rekli, da lahko gre v drugo trgovino, če ne želi, da ga postreže ženska. Moški naj bi zagrozil, da bo poklical policijo. “Ampak to se mi žal ni prvič zgodilo. Tudi moji kolegi so bili izpostavljeni enako ponižujoči diskriminaciji in kmalu je to postalo bolj ali manj vsakdanja stvar,” je povedala ženska.

Foto: STA

Do poročanja o nadlegovanju žensk v trgovskem centru prihaja tri leta odkar so feministke v bližnjih območjih Husby in Tensta zatrdile, da so jih nadlegovali verski fundamentalisti, skupaj z nekdanjo poslanko iz vrst Socialnih demokratov Nalin Pekgul pa so navajale, kako so se muslimanski fundamentalisti v veliki meri zavzeli okrožje Tensta. Zeliha Dagli, nekdanja leva političarka, je pri tem opozarjala, da isti problemi obstajajo v območju Husby in dodala, da tukaj deluje tako imenovana “moralna policija”.

V poskusu boja proti prestrašenosti žensk, da bi se te počutile bolj varne na območjih, kot je Husby, je lokalna vlada leta 2017 napovedala, da bo prešla v smer sprejetja „feminističnega urbanega načrtovanja“, ki med drugim predvideva, da ponoči ulične svetilke bolj okrepljeno svetijo, poroča ameriški Breitbart. Kljub napovedi ukrepov je raziskava, objavljena leta 2018, razkrila, da se skoraj polovica prebivalcev no-go območij boji za svojo varnost tekom hoje po temi.

Hana Murn