Zaposleni pri Twitterju bodo Musku poslali seznam zahtev – zvenijo kot zahteve stavkovnega odbora RTV Slovenija

Izvršni direktor Tesle Elon Musk (Foto: Twitter)

V ponedeljek so zaposleni pri Twitterju razposlali seznam zahtev in pozvali milijarderja Elona Muska, da jih upošteva, ko zaključi nakup platforme družbenih medijev.

Po poročilu, ki ga je objavila revija Time, je pismo odgovor na govorice, da je Musk nameraval ob prevzemu lastništva podjetja zmanjšati število zaposlenih kar za 75 %. V njem je zahteva, da Musk “ohrani” trenutno število zaposlenih.

Proti odpuščanju
Pismo, namenjeno “osebju, Elonu Musku in upravnemu odboru”, trdi, da bi poteza za manjše število osebja platforme ogrozila “javni dialog” do nerazpoznavnosti. “Načrt Elona Muska, da odpusti 75 % delavcev Twitterja, bo škodil Twitterjevi sposobnosti, da služi javnemu diskurzu. Grožnja takšnega obsega je nepremišljena, spodkopava zaupanje naših uporabnikov in strank v našo platformo ter je transparentno dejanje ustrahovanja delavcev. Twitter pomembno vpliva na družbe in skupnosti po vsem svetu. Medtem ko govorimo, Twitter pomaga promociji neodvisnga novinarstva v Ukrajini in Iranu ter daje moč družbenim gibanjem po vsem svetu.”

Brez zaposlenih ne bo Twitterja
Pismo še trdi, da bo Twitter prenehal obstajati, razen če jim bo zagotovljeno, da bodo lahko obdržali svoje službe in ugodnosti. “Ne moremo opravljati svojega dela v okolju nenehnega nadlegovanja in groženj. Brez našega dela ni Twitterja,” so zapisali. “Mi, delavci na Twitterju, se ne bomo ustrašili … Ne bomo nehali služiti javnemu pogovoru.”

Ko so Muska pozvali, naj “neha s temi malomarnimi grožnjami o odpuščanju”, so tem izjavam sledili s seznamom konkretnih zahtev.

Seznam zahtev
Pod naslovom “spoštovanje” so rekli: “Zahtevamo, da vodstvo spoštuje platformo in delavce, ki jo vzdržujejo, tako da se zavežejo ohranitvi trenutnega števila zaposlenih.”

Pod “varnost” so dodali: “Zahtevamo, da vodstvo ne diskriminira delavcev na podlagi njihove rase, spola, invalidnosti, spolne usmerjenosti ali političnih prepričanj. Zahtevamo tudi varnost za delavce z vizumi, ki bodo v primeru odpuščanja prisiljeni zapustiti državo, v kateri delajo.”

Pod “zaščito” so zahtevali zavezo, da bodo ohranili trenutne ugodnosti in omogočili nadaljnje delo na daljavo – temo, ki jo je Musk že obravnaval pri Tesli – kot tudi “pravično” politiko odpravnin.

Pod zadnjo zahtevo o “dostojanstvu” so zapisali: “Zahtevamo transparentno, hitro in premišljeno komunikacijo o naših delovnih pogojih. Zahtevamo, da z nami ravnajo dostojanstveno in ne zgolj kot s pajdaši v igri, ki jo igrajo milijarderji.” Avtorji so obljubili, da podpisov pod pismom ne bodo javno objavili, “razen če bodo zbrali dovolj podpisov”.

Retorika na ravni RTV
Vas takšna retorika na kaj spominja? A ni pismo zaposlenih skrajnih levičarjev na Twitterju na moč podobno “zahtevam” slovenskih borcev za vrednote revolucije oz. družbeno-političnih delavcev na RTV Slovenija? “Brez našega dela ni tviterja,” se sliši  v slovenskem prostoru “brez našega dela je kršena ustavna pravica do obveščenosti državljanov”. Kako podobni so si socialisti po vsem svetu.

Andrej Žitnik