Zapuščina socializma: Lačni Venezuelci se tepejo za ostanke hrane v smeteh

Foto: epa.

Najnovejše študije razkrivajo, da kar 2,4 milijona Venezuelcev brska po smeteh in išče ostanke hrane, da bi preživeli. To je zapuščina preminulega socialističnega predsednika Huga Chaveza in njegovega naslednika Nicolasa Madura, ki kljub zgražanju v tujini še vedno premore dovolj humorja, da se iz humanitarne krize v svoji državi celo norčuje. Pred nekaj dnevi je opozicija venezuelskega socialističnega režima objavila videoposnetek, ki prikazuje lačne Venezuelce, kako potrpežljivo čakajo pred supermarketom, da bodo prodajalci odvrgli v smeti hrano, ki ji je pretekel rok trajanja. Lačni ljudje bodo pograbili vse, kar je za silo še užitno, drugi bodo odpadno hrano po nižji ceni prodali naprej, da bi zaslužili za preživetje.

Številne venezuelske matere ne najdejo več drugega načina, kako bi nahranile svoje otroke, zato po smeteh brskajo za na pol gnilimi paradižniki, mesom, ki mu je pretekel rok trajanja, zakisanimi mlečnimi izdelki …

Spletna stran Dolar Today pripada venezuelski opoziciji in dnevno objavlja tečaj bolivarja (venezuelske denarne valute), saj je v praksi denar vreden bistveno manj, kot ga ocenjuje socialistična vlada. Venezuelci se tako zanašajo glede vrednosti njihovega denarja na omenjeno spletno stran. S stranjo upravlja venezuelski vojaški veteran Gustavo Diaz iz Alabame, ki se danes preživlja kot prodajalec v trgovini z računalniško tehnologijo.

Katoliška univerza Andres Bello v glavnem mestu Caracas ocenjuje, da se 8 odstotkov Venezuelcev preživlja z ostanki hrane iz smeti, približno 35 odstotkov prebivalstva pa se sooča z revščino. Kar 72 odstotkov Venezuelcev si trenutno ne more privoščiti treh obrokov na dan. V času Huga Chaveza takšnega pomanjkanja Venezuela ni trpela, a takrat so bile višje tudi cene nafte, ki predstavlja 90 odstotkov vsega izvoza v tujino. Zdaj denarja za uvoz hrane ni, domača industrija propada, Chavezov naslednik Nicolas Maduro, ki je prav tako diktator, pa je v sovjetskem stilu ustanovil vojaški nadzor nad uvozom hrane in distribucijske komiteje, ki lokalno dobavljajo hrano.

Opozicijski voditelji izpostavljajo revščino kot glavni razlog za nujne politične spremembe v nekdaj najbogatejši južnoameriški državi. “V Venezueli jemo smeti, zato bo treba smeti odstraniti z oblasti,” pravi Maria Corina Machado, eden vidnejših obrazov opozicijske stranke Demokratsko združenje (MUD). Machadova poziva na ulice k protestom še več ljudi, zahteva pa tudi konec s strani Vatikana sponzoriranih mirovnih pogovorov, ki niso obrodili sadov.

Madurovi diktaturi nasprotujejo tudi slavni Venezuelci, med njimi latino pevec Ricardo Montaner, ki je konec novembra prejel celo glasbenega grammyja, a je na odru pred ameriško publiko priznal: ” (…) mi nagrada ne pomeni veliko, ko pomislim na rojake, ki brskajo po smeteh, da bi se nahranili.” Montaner opozarja na vse večje število političnih zapornikov, teh je več sto, v zaporu pa jih je večina preživela že več kot 1000 dni.

Maduro se je na humanitarno krizo v lastni državi odzval z ustanovitvijo novega radijskega progama z naslovom Čas za Salso, v katerem se je pošalil: “Lakota je Madurova dieta. Človeka utrdi, viagra ni potrebna!” 

L. S.

 • Novakec1

  Zaradi pohlepa elite je to pa ni važno kakšen pedigre imajo- elito mislim.

  • domovina mili dom

   Zelo je pomemben pedigre. Bogataš z garanjem pridobljeno bogastvo deli z državo in delavci.
   Proletarcem pridobljeno pridobitništvo pa je samo izkoriščanje bivših sotrpinov, ki se jim ni uspelo zavihteti na oblast. (Menedžerski prevzemi F21!)

   • Novakec1

    Takih ni.

    • domovina mili dom

     So, so. Batagelj, Boskarol, Akrapovič, MIK, LUMAR…….še veliko, pa jih kučanovi mediji nočjo imenovati.

     • Novakec1

      Ja imajo zaposlenih veliko sužnjev.

     • domovina mili dom

      Potem pa pejd na svoje, da boš sam svoj gospodar. Ali pa si javni uslužbenec, ki terorizira slovenske sužnje.

 • francelj3

  Vojaški nadzor nad uvozom hrane in distribucijski komiteji, ki lokalno dobavljajo hrano. Hvala bogu. Če hočemo videti, kako bomo živeli, ko bo Združena levica prišla na oblast, moramo samo pogledati v Venezuelo, ki jo Združena ledvica tako občuduje.

  • Novakec1

   Dokler bomo pridelal samo 30 posto za lastne potrebe bomo kmal na istem ne glede na to kdo bo na vladi

  • domovina mili dom

   Kučanovi mediji to sploh ne prikazujejo.

 • Krtača17
 • janez zorman

  Kdaj bo Združena levica ponovno organizirala ekskurzijo v njim bratsko – razvito državo ? Aja, jih ne vleče več tja. Naveličali so se Bosne in prišli v Slovenijo, sedaj so se naveličali tudi Venezuele. A ne,Violetka starletka ?!

 • Kat Wilson

  Kdaj pa je bila Venezuela najbogatejša? Če se ne motim, je Chile tisti, ki je – vsaj trenutno – najbogatejši, ima 3. najvišji BDP na prebivalca v amerikah, in to odkar imajo prosti trg.

  • Olga

   Pred nastopom komunizma! Tudi Slovenija!

   • Kat Wilson

    Slovenija je šla iz cesarstva v komunizem pod Jugo, sedaj pa smo bojda demokratična socialistična republika. Kdaj točno smo imeli prosti trg? Aja, v zadnjem času in še to ne povsem…

    • Olga

     Nimamo ne pravne države, ne tržne ekonomije, imamo nekakšnega spačka med socializmom in kapitalizmom, ki mu pravimo tovarišijski kapitalizem! Tako, da so vaše ugotovitve pravilne!

 • Olga

  Luka, Violeta! To je vajin demokratični socializem s Kučanovim obrazom!

 • domovina mili dom

  Kar volijo to imajo. Če nasedajo parolam o sociali, enakopravnosti, bogate je treba uničit. Potem pa naj travo jedo. Imajo kar si zaslužijo.

 • xtc

  To ni zapuščina to je prihodnost tistih;ki vam ponujajo komunizem in rusofilijo:;seveda oni vam to prihodnodnost sebi pa polne ******* in gobce socializma in pravičnosti letega:

 • Hec je, da vsak sistem ki potencira splošno lenobo, dobi prej ali slej bumerang nazaj v glavo. Neumne parole, ki izvirajo še od marxa povzročijo prav to in tu je temelj težav. Ni pa zato liberlani kapitalizem nekaj vsemogočnega. Daleč od tega in je tudi kruncast kar ga je. Dokler ne bodo družbo vodili modri, poduhovljeni ljudje, nikjer ne bo resničnega miru v družbi. Kaj pomaga vsa pamet človeku, če ni preizkušena v srcu.

 • Hribouc

  Južnoameriško Švico so spravili na kolena, v drek !
  Ko ne znaš niti z nafto zaslužiti in živeti – si potrjen fuknjen tatinsko nesposoben komunajzar!

 • Adolf Hitler

  Res jim gre slabo a je bil mogoče nekdo od vas že tam da gobcate tak drek mislm da ne zato ne nakladat Dreck mal Manj bulte Elektro žida pa se semi prepričajte v živo če je to Res wer glaubt heute Juden Scheißhaus Media Lügenpropaganda dem ist nicht mehr zu helfen!

 • Adolf Hitler

  Ich glaube dass die heutige Menschheit sich umwandelt in Media Scheißhaus Propaganda Zombies

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!