fbpx

Zapuščina socializma: Lačni Venezuelci se tepejo za ostanke hrane v smeteh

Foto: epa.

Najnovejše študije razkrivajo, da kar 2,4 milijona Venezuelcev brska po smeteh in išče ostanke hrane, da bi preživeli. To je zapuščina preminulega socialističnega predsednika Huga Chaveza in njegovega naslednika Nicolasa Madura, ki kljub zgražanju v tujini še vedno premore dovolj humorja, da se iz humanitarne krize v svoji državi celo norčuje. Pred nekaj dnevi je opozicija venezuelskega socialističnega režima objavila videoposnetek, ki prikazuje lačne Venezuelce, kako potrpežljivo čakajo pred supermarketom, da bodo prodajalci odvrgli v smeti hrano, ki ji je pretekel rok trajanja. Lačni ljudje bodo pograbili vse, kar je za silo še užitno, drugi bodo odpadno hrano po nižji ceni prodali naprej, da bi zaslužili za preživetje.

Številne venezuelske matere ne najdejo več drugega načina, kako bi nahranile svoje otroke, zato po smeteh brskajo za na pol gnilimi paradižniki, mesom, ki mu je pretekel rok trajanja, zakisanimi mlečnimi izdelki …

Spletna stran Dolar Today pripada venezuelski opoziciji in dnevno objavlja tečaj bolivarja (venezuelske denarne valute), saj je v praksi denar vreden bistveno manj, kot ga ocenjuje socialistična vlada. Venezuelci se tako zanašajo glede vrednosti njihovega denarja na omenjeno spletno stran. S stranjo upravlja venezuelski vojaški veteran Gustavo Diaz iz Alabame, ki se danes preživlja kot prodajalec v trgovini z računalniško tehnologijo.

Katoliška univerza Andres Bello v glavnem mestu Caracas ocenjuje, da se 8 odstotkov Venezuelcev preživlja z ostanki hrane iz smeti, približno 35 odstotkov prebivalstva pa se sooča z revščino. Kar 72 odstotkov Venezuelcev si trenutno ne more privoščiti treh obrokov na dan. V času Huga Chaveza takšnega pomanjkanja Venezuela ni trpela, a takrat so bile višje tudi cene nafte, ki predstavlja 90 odstotkov vsega izvoza v tujino. Zdaj denarja za uvoz hrane ni, domača industrija propada, Chavezov naslednik Nicolas Maduro, ki je prav tako diktator, pa je v sovjetskem stilu ustanovil vojaški nadzor nad uvozom hrane in distribucijske komiteje, ki lokalno dobavljajo hrano.

Opozicijski voditelji izpostavljajo revščino kot glavni razlog za nujne politične spremembe v nekdaj najbogatejši južnoameriški državi. “V Venezueli jemo smeti, zato bo treba smeti odstraniti z oblasti,” pravi Maria Corina Machado, eden vidnejših obrazov opozicijske stranke Demokratsko združenje (MUD). Machadova poziva na ulice k protestom še več ljudi, zahteva pa tudi konec s strani Vatikana sponzoriranih mirovnih pogovorov, ki niso obrodili sadov.

Madurovi diktaturi nasprotujejo tudi slavni Venezuelci, med njimi latino pevec Ricardo Montaner, ki je konec novembra prejel celo glasbenega grammyja, a je na odru pred ameriško publiko priznal: ” (…) mi nagrada ne pomeni veliko, ko pomislim na rojake, ki brskajo po smeteh, da bi se nahranili.” Montaner opozarja na vse večje število političnih zapornikov, teh je več sto, v zaporu pa jih je večina preživela že več kot 1000 dni.

Maduro se je na humanitarno krizo v lastni državi odzval z ustanovitvijo novega radijskega progama z naslovom Čas za Salso, v katerem se je pošalil: “Lakota je Madurova dieta. Človeka utrdi, viagra ni potrebna!” 

L. S.