fbpx

Zaradi afriškega populacijskega buma v naslednjih 5 letih lahko pričakujemo več milijonov migrantov na mejah Evrope

Foto: epa

Pri poročanju o migrantski krizi se pogosto omenjata Sirija in Bližnji vzhod, govori se o Turčiji in migrantih, ki jih ni ustavila, čeprav ji je EU za to dala več milijard evrov. A prava nevarnost migrantske krize v prihodnosti ne prihaja iz Azije, temveč iz Afrike. Črni kontinent naj bi do leta 2050 štel že 2,5 milijarde ljudi, velik delež pa bo silil v Evropo.

Leta 1980 je v vsej Afriki živelo 477 milijonov ljudi, danes je to število zraslo na 1,3 milijarde ljudi. Do leta 2050 naj bi se po poročanju Voice of Europe še podvojilo. Če se populacija v Evropi veča zaradi priseljevanja, se v Afriki veča zaradi visoke rodnosti. Samo vprašamo se lahko, kakšne bodo posledice takšne rasti.

Po nekaterih predvidevanjih naj bi Afrika do konca 21. stoletja dosegla 3,4 milijarde prebivalcev. V primerjavi s trenutnimi 17 odstotki svetovnega prebivalstva bo Afrika v prihodnje predstavljala vrtoglavih 40 odstotkov svetovnega prebivalstva. Razlog za to pa je vrtoglavo visoka stopnja rodnosti. Če je ta v Evropi v povprečju pičlega 1,5 otroka, pa afriške ženske v povprečju rodijo 4,7 otroka.

Visoka rodnost je posledica nestabilnosti
Ne moti jih revščina, ne moti jih kriminal, ne motijo jih vojne. Ne glede na vse imajo v Afriki veliko otrok. Vse projekcije, ki so napovedovale, da se bo z dvigom življenjskega standarda na celini zmanjšal naravni prirastek, so že davno zletele skozi okno. Afričani se ne zanašajo na države, ki so vedno na robu kolapsa, temveč svoje upe na stara leta polagajo v svoje potomstvo. Več otrok pomeni večjo brezskrbnost na stara leta.

Afriški migranti (Vir: Twitter)

“Razlogi segajo od kulture, ki ceni velike družine, do nezaupljivosti do kontracepcijskih sredstev. Najbolj smiseln razlog (za visoko rodnost) pa se najbrž skriva v negotovosti.” Evropski starši so se lahko odločili za manj otrok, ki so jim omogočili boljše življenje. V Afriki te izbire ni. Ni zaupanja v socialni sistem, ki naj bi poskrbel za posameznika na stara leta, zato se ljudje še naprej zanašajo na svojo lastno socialno mrežo, ki jih bo preskrbela na stara leta, to je, na svoje številne otroke.

Evropa izumira
Od leta 2010 se je v Evropo priselilo več kot milijon prebivalcev podsaharske Afrike. Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je svaril, da bodo še milijoni prišli v naslednjih petih letih, če Evropa ne sprejme določenih ukrepov.

Z destabilizacijo Libije se je odprla močna nova pot za migrante skozi državo, v kateri vlada anarhija. Tihotapski posel cveti, medtem ko si prodajalci sužnjev manejo roke. Združeni narodi priseljevanje Afričanov v Evropo pozdravljajo. V svojem poročilu celo navajajo, da bi to lahko bil eden od ukrepov, kako nadomestiti evropsko populacijo in rešiti afriško prenaseljenost. Sporočilo je jasno, če Evropa sama ne bo poskrbela za svoje preživetje, bo enostavno izumrla.

Ivan Šokić