fbpx

Zaradi kobilic v Pakistanu razglasili izredne razmere

Foto: STA

Zaradi invazije kobilic so v Pakistanu razglasili izredne razmere. Kobilice namreč jedo pridelke na poljih, zaradi česar se oblasti bojijo, da bo v državi začelo primanjkovati hrane, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Soočamo se z največjo invazijo kobilic v več kot dveh desetletjih in smo se odločili za razglasitev izrednih razmer na nacionalni ravni za boj proti tej grožnji,” je danes povedal pakistanski minister za informiranje Firdus Ašik Avan.

Invazija alarmantna
Odločitev o tem in nacionalni akcijski načrt za spopadanje s puščavskimi kobilicami je v petek potrdil pakistanski premier Imran Kan. Minister za nacionalno prehransko varnost Makdum Kusro Baktiar je invazijo označil za alarmantno. Oblasti imajo po njegovih besedah težave pri spopadanju s tem zaradi pomanjkanja virov.

Pakistanci se bojijo, da bo zaradi kobilic, ki jedo pridelke na poljih, prišlo do pomanjkanja hrane. “Dvomim, da nam bo letos uspelo doseči cilj proizvodnje 27 milijonov ton pšenice,” je povedal eden od pakistanskih kmetov. Kobilice so v Pakistan prišle junija iz Irana in se razširile po večjem delu države. Njihovo razmnoževanje so sicer olajšale ugodne vremenske razmere in pozen odziv oblasti.

STA