fbpx

Zaradi migrantske politike Angele Merkel se Nemci množično preseljujejo na Madžarsko

Nemci se zaradi migrantov, ki jih je v Nemčijo povabila Angela Merkel, preseljujejo v Madžarsko (Foto: epa).

Angela Merkel je še pred časom v Nemčijo odprtih rok vabila migrante in begunce in jim obljubljala raj v Nemčiji. V isti sapi je kritizirala zaprto migrantsko politiko Madžarske in njeno postavitev ograje. Nemci pa se z njo ne strinjajo in množično bežijo na Madžarsko. Radi bi živeli v državi, ki je niso ohromile trume migrantov. 

Kritike migrantske politike Angele Merkel so v Nemčiji že nekaj časa vse glasnejše. V državo je v le nekaj mesecih prišlo več kot milijon migrantov, s čimer se Nemci očitno ne strinjajo. Čeprav je svetovna politična scena še pred meseci govorila, da je madžarski premier Viktor Orban diktator in je nečloveški, ker na mejo postavlja ograjo, pa je migrantska kriza še en dokaz več, da politika ni v stiku z državljani.

Nemci namreč vse od začetka migrantske krize množično kupujejo nepremičnine na Madžarskem, predvsem v bližini jezera Balaton. Kot razlog za preselitev na Madžarsko pa jih kar 80 odstotkov navaja, da želijo Nemčijo zapustiti zaradi nemške migrantske politike, pojasnjuje nepremičninski agent Ottmar Heide. 

Nemška mesteca polna priseljencev in migrantov
V okolici Blatnega jezera je namreč velika skupnost nemškega prebivalstva, v okolici pa praktično ni migrantov. Popolnoma drugačno stanje pa je v Nemčiji. ”Tam, kjer živim, komaj še slišim pravilno nemško poved med prebivalci. To je zame popolna katastrofa in znak, da so tudi manjši kraji še preveč polni tujcev,” je dejal eden od nemških priseljencev na Madžarsko. Na Madžarskem pa se počuti bolje in predvsem, kot je poudaril, bolj varno.

Politični analitiki pa so še vedno razdvojeni, kaj je prava stvar v trenutni migrantski krizi. ”Populizem je izjemno nevaren in potrebno ga je zaustaviti. A če ne storimo ničesar glede migrantske krize, potem bodo migranti popolnoma obrnili podobo Evrope na glavo,” za nemški Focus opozarja analitik Peter Kreko.

M. G.