fbpx

Zaradi pomanjkanja hrane obstaja nevarnost nemirov v ZDA in Evropi!

Foto: epa

Pandemija novega koronavirusa po vsem svetu še naprej jemlje življenja, število potrjenih primerov se je namreč povzpelo že na več kot 1.605.000, z več kot 95.700 smrtnimi primeri. Na milijone ljudi po vsem svetu, ki so zaradi karantene na račun COVID-19 prisiljeni ostati doma, zmanjkuje denarja in potrpljenja. 

Generalni direktor OZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) Qu Dongyu je prejšnji teden v izjavi pozval, da naj se sprejme več ukrepov, da se v času aktualne zaustavitve čim bolj zmanjša vpliv koronavirusa na preskrbo s hrano. Poudaril je, da je potrebno omejiti panično kupovanje in skladiščenje hrane in drugih bistvenih stvari.

Do odziva Dongyuja je prišlo potem, ko je Vietnam, eden največjih svetovnih izvoznikov riža, prekinil dobavo zalog žita na svetovnem trgu, Kazahstan pa je prepovedal izvoz pšenične moke, ajde in zelenjave, vključno s čebulo, korenjem in krompirjem. Tudi Rusija je prekinila z dobavo ajde in riža v tujino, Belorusija pa se je odločila za odlog izvoza ajde, čebule in česna.

Nevarnost nemirov v Italiji

V Italiji, evropski državi, ki jo je najbolj prizadel koronavirus, se je zaprtje države, ki naj bi se prvotno končalo 3. aprila, podaljšalo čez veliko noč. Župan Palerma Leoluca Orlando je prejšnji teden opozoril, da je tveganje nemirov na jugu Italije zelo veliko, saj lahko jeza državljanov zaradi težav s hrano, povezanih s COVID-19, izkoristijo kriminalne strukture, ki si prizadevajo za destabilizacijo sistema. “Tistim, ki so lačni, moramo dati osnovne dobrine in to moramo storiti takoj, brez birokratskih zapletov. Na Jugu bo najprej eksplodiralo, nato pa se bo razširilo na druge italijanske regije,” je dejal v intervjuju za časopis La Repubblica.

Foto: epa

Odzval se je tudi italijanski minister za južne regije Giuseppe Provenzano in opozoril na povečanje socialnih napetosti in možnost državljanskih nemirov v regijah, ki jih je prizadela revščina. “Bojim se, da se bo tekom krize zaskrbljenost večjega dela prebivalstva zaradi zdravja, dohodkov in prihodnosti, spremenila v jezo in sovraštvo,” je povedal za La Repubblica. Do omenjenih pripomb je prišlo potem, ko se je morala policija v Palermu in Neaplju na račun številnih ropov angažirati za varovanje lokalnih supermarketov.

Vprašanje časa?

Nekateri ameriški strokovnjaki so medtem izrazili zaskrbljenost, da bodo razmere okrog COVID-19 v ZDA kmalu sledile “italijanskemu scenariju” glede na trenutno pomanjkanje hrane, naraščajočo stopnjo brezposelnosti in motnje javnih služb v državi, poroča Sputnik. Alison Bateman-House, docentka za zdravje na NYU Langone, je zatrdila, da je resno zaskrbljena nad morebitnim dogajanjem. Še posebej v Detroitu, New Orleansu in Bostonu, kjer se se v zadnjih desetletjih ali več soočali s številnimi težavami. “Glede na to, da jih je sedaj še povrhu prizadela epidemija, me vse skupaj zelo skrbi,” je povedala za Yahoo Finance.

Kar se tiče New Orleansa se s tem pogledom strinja tudi Anthony Fauci, direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni, ki je za CNN povedal, da si sprva misliš, da je vse v redu, potem pa začnejo okužbe naraščati in si že kaj kmalu na eksponentni poti. To se trenutno dogaja v New Orleansu. Direktor Globalnega zdravstvenega inštituta Harvard Ashish Jha je napovedal, da bo izbruh koronavirusa prizadel vsako mesto v ZDA. “O tem ni dvoma. Najprej je prizadelo New York.” Dal je vedeti, da ga zelo skrbi, kako bo v Louisiani, še posebej v New Orleansu. “Zelo me skrbi Atlanta.” Po zadnjih podatkih imajo v ZDA že kar 468.895 primerov okužb, zabeležili pa so že skoraj 17 tisoč smrti.

Hana Murn