fbpx

Zaradi ponovne objave karikature islamskega preroka Mohameda, Al Kaida z grožnjami nad satirični Charlie Hebdo

Naslovnica francoskega satiričnega časopisa Charlie Hebdo ob začetku sojenja teroristom (foto: EPA)

Potem ko je francoski satirični tednik Charlie Hebdo odločil ponovno objaviti karikature Mohammeda, da bi obeležil začetek sojenja islamističnim napadalcem na njihovo poslopje, se je ponovno javila tudi Al Kaida in sporočila Franciji in Charlieju Hebdoju, da bodo v državi ponovno sprožili napad ali niz napadov.

Al Kaida je ob obletnici napada na dvojčka v New Yorku glavni del svojega sporočila za javnost po poročanju Daily Mail namenila tudi francoskemu satiričnemu tedniku Charlie Hebdo, ki je-seveda v brk muslimanom, islamistom in še zlasti Al Kaidi-ponovno objavil karikature preroka Mohammeda, ki so povzročile tragedijo, v kateri je življenje izgubilo dvanajst oseb.

Grožnje Charlieju Hebdoju in Franciji so se pojavile v angleški publikaciji Al Kaidinega One Ummah, v kateri so sporočili, da se na Charlie Hebdoju motijo, če verjamejo, da je bil napad nanje iz leta 2015 edini ter, da imajo enako sporočilo za “Macronovo Francijo”, kot so ga imeli za Francijo predsednika Hollanda. Ker je Francija omenjenemu časopisu dovolila objavo karikatur, naj bi plačala enako ceno kot v času Hollanda.

Urednik Charlieja Hebdoja, Laurent Saurisseau (Foto: EPA)

Glavni urednik Hebdoja, Laurent Sourisseau, ki je bil v tedanjem napadu tudi sam ranjen in je od takrat pod nenehnim varovanjem je sporočil, da se Charlie Hebdo nima za kaj opravičevati in je obenem razočaran, da se tako malo ljudi bori za svobodo.

Aleš Ernecl