[Video] Poslanec Möderndorfer poskrbel za škandal, saj se je upiral nošenju zaščitne maske v Državnem zboru in ni upošteval distance – v njegovi poslanski skupini pa 12 oseb v karanteni!

Datum:

Poslanec SDS Jure Ferjan, je bil na seji odbora za finance v Državnem zboru med tistimi, ki so neodgovornemu in uporniškemu poslancu iz vrst LMŠ Janiju Möderndorferju vztrajno prigovarjali naj si nadene masko, da bi s tem zaščitil vsaj druge okoli sebe, saj ima marsikdo izmed njih bližnje, ki spadajo v rizično skupino: “Jaz sem prepričan, da smo vsi v tej dvorani, v tem parlamentu dovolj odgovorni, da zmoremo nositi masko, če že ne zaradi sebe pa zaradi drugih. Kot vemo, če je kdo izmed nas slučajno okužen, s tem zaščiti predvsem druge,” je bil še jasen Ferjan ter trmastemu politiku, ki si maske kljub prigovarjanjem ostalih ni želel nadeti, podaril svojo rezervno zaščitno masko. Tudi v dobri veri podarjeno masko je Möderndorfer jezno odrinil stran.

                   

Danes smo lahko v živo spremljali sejo odbora za finance v Državnem zboru, na kateri je večina poslancev nosila zaščitne maske, le Jani Möderndorfer je želel posnemati uporniške zarotnike in si maske ni nadel. Prav zato je poslanec SDS Jure Ferjan zahteval postopkovni predlog in mu sam masko tudi prinesel. Möderndorfer je na seji odbora sicer nadomeščal poslanko LMŠ Andrejo Zabret, saj je ta prišla v stik z okuženo osebo. Ob tem je predsedujoči na seji, Robert Polnar, iz poslanske skupine DeSUS dejal, da je prejel nekaj signalov, naj poslanca iz LMŠ opozori, da si nadene zaščitno masko. Predsedujoči ga je tudi osebno zaprosil, da to stori, vendar pa ni mogel ničesar narediti proti trmi že omenjenega poslanca.

Tudi poslanka Monika Gregorčič iz poslanske skupine SMC, je upornega poslanca, prav tako ponovno pozvala, tako kot že včeraj na nekem drugem odboru, k spoštovanju vseh zdravstvenih sanitarnih zahtev, ki so bile včeraj dogovorjene na posvetu pri predsedniku DZ. Ob tem je pozvala tudi h kolegialnosti, solidarnosti in odgovornosti do sodelavcev in poslanskih kolegov poslanca LMŠ, še zlasti zato, ker med njima na seji ni bila zagotovljena ustrezna socialna razdalja in prihaja iz poslanske skupine, kjer je okoli 12 poslancev in njihovih sodelavcev okuženih, v karanteni ali pa v samoizolaciji. Möderndorferja pa je opomnil tudi Marko Pogačnik, poslanec iz vrst SDS, ki je dejal, da bi bilo smiselno upoštevati določena priporočila ter ga opomnil, da je s svojim ravnanjem na seji izjema.

https://twitter.com/JureFerjan/status/1304403760446418945?s=20

Poudaril je še, da masko nosi prvenstveno za zaščito drugih, saj ima marsikdo med prisotnimi tudi družinske člane, ki spadajo v rizično skupino. Ob tem je še poudaril, da imamo danes v Sloveniji rekordno število dnevnih okužb, število okužb pa narašča tudi širše v Evropi in po svetu ter poudaril pomen sprejetja določenih pravil v DZ, ki bi veljala za vse. Poslanec LMŠ s svojim ravnanjem nikakor ni bil zgled niti drugim poslancem niti ostalim sodržavljanom. Med postopkovnimi predlagatelji se je znašel tudi poslanec SDS Jure Ferjan, ki je ob tem dejal: “Jaz imam v svoji torbi vedno še rezervno masko, tako da jo bol dal kolegu Möderndorferju.” Poslanec LMŠ ga je ob tem s kretnjo roke skušal naduto odgnati. “Jaz sem prepričan, da smo vsi v tej dvorani, v tem parlamentu dovolj odgovorni, da zmoremo nositi masko, če že ne zaradi sebe pa zaradi drugih. Kot vemo, če je kdo izmed nas slučajno okužen, s tem zaščiti predvsem druge.” 

Tudi Luka Mesec se do določil stroke obnaša oholo: natakarici se je režal v “ksiht”, ko ga je ta opomnila, da nima maske
Vendar pa poslanec iz vrst LMŠ ni edini takšen primer “cepetavčka”, ki se je odločil, da bo v nasprotju z navodili stroke, v javnih zaprtih prostorih brez maske. Natakarica je nedavno opozorila poslanca Levice Luko Mesca, naj znotraj lokala nosi masko, ta pa se je le nasmejal! Levičarji so ob tem predrzno še pozivali k njenemu linču. Politiki naj bi bili zgled, v praksi pa se pokaže, da sami brez kančka slabe vesti kršijo odloke za zajezitev širjenja koronavirusa v Sloveniji. Mesec pa, ne samo, da se sam udeležuje vedno bolj radikalnih protivladnih protestov, temveč se soočen z dejstvom, da bi moral v zaprtem prostoru obvezno nositi masko, nasmeje in navrže, da je nima s seboj. Češ, kaj mi pa morete.

Poslanec SDS Jure Ferjan je dejal, da zmoremo vsi nositi masko in svojo rezervno masko podaril Janiju Moderndorferju. (Foto: posnetek zaslona, rtvslo)

Kot kaže so za takšen škodljiv trend med poslanci krivi tudi številni slavni vplivneži, ki podpirajo takšno sporno držo. “V sobi imamo komarja, lovimo ga pa s krampom“, je o virusu dejal televizijski voditelj Marko Potrč. Nedavno se je namreč tudi on pridružil “Facebook strokovnjakom”, ki očitno vedo precej več kot stroka, in ki javnost na družabnih omrežjih poučujejo o resnični (ne)nevarnosti koronavirusa. “Številke ne kažejo na apokalipso“, meni Potrč, in dodaja, da je covid-19 prej epidemija laboratorijskih izvidov kot pa epidemija dejanske bolezni. Za vsako izrečeno besedo v javnosti, se je potrebno zavedati posledic, meni vodilna slovenska infektologija Bojana Beović, ki hkrati opozarja na nevarnost tovrstnega početja. V javnosti se je oglasila tudi priznana slovenska igralka Tanja Ribič Đurić, ki je prepričana, da zaščitne maske zdravju škodujejo. “Anticovid” influencerji se povezujejo in novačijo še druge znane Slovence v boju proti zaščitnim maskam, a očitno gre le za pridobivanje medijske pozornosti na račun zdravja sodržavljanov.

Maske so še kako potrebne: včeraj smo v Sloveniji zabeležili 108 novih okužb!
Toda številke ne lažejo: Vlada RS je preko Twitterja sporočila, da so v četrtek, 10. septembra, opravili 2758 testiranj na novi koronavirus in potrdili kar 108 okužb. Tako je prvič do zdaj število okuženih preseglo sto. Rekordno je bilo tudi število testiranj v enem dnevu. Trenutno je v Sloveniji aktivna 701 okužba, v četrtek pa ni umrl nihče. V bolnišnicah se trenutno zdravi 27 bolnikov s covidom-19, 5 bolnikov rabi tudi intenzivno zdravljenje in so priključeni na ventilatorje. Podatki sledilnika kažejo, da je med novo okuženimi 6 zaposlenih v zdravstvu, 6 oskrbovancev domov za starejše in 1 zaposlen v domu. “Spomladi je bilo ob teh številkah vse zaprto, sedaj pa poskušamo najti novo pot, na kateri bomo z drugimi ukrepi imeli družbo odprto,“je povedal epidemiolog Mario Fafangel. Večina se okuži znotraj Slovenije ali pa je vir neznan. Ukrepi za preprečitev dodatnih vnosov so smiselni, sploh ukrepi za preprečevanje širjenja med prebivalci Slovenije.

Poslanec SDS Jure Ferjan je poslancu LMŠ Janiju Möderndorferju podaril svojo rezervno zaščitno masko. (Foto: posnetek zaslona, rtvslo)

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...