fbpx

Zaskrbljujoče posledice multikulturizacije: Več kot polovica učencev v dunajskih šolah doma ne govori nemščine!

Foto: epa

Iz sosednje Avstrije prihajajo zaskrbljujoče informacije, in sicer, da več kot polovica učencev v dunajskih šolah raje govori v svojem maternem jeziku kot pa v uradnem, nemškem jeziku. To razkriva nedavno integracijsko poročilo, ki ga je izdala avstrijska vlada. 

Iz osmega letnega poročila, ki ga je pripravil neodvisni strokovni svet, je razvidno, da so napori avstrijske vlade, da se otroci z migrantskim ozadjem naučijo nemščine, povsem padli v vodo. Odpor ali nesposobnost migrantov, od katerih je večina v državo prispela v zadnjih letih, se najbolj izrazito kaže v avstrijski prestolnici Dunaj, kjer 51,2 odstotka šolarjev prakticira interakcijo v jeziku, ki ni nemški.

Na splošno v Avstriji velja, da vsak četrti učenec uporablja drug materni jezik zunaj učilnice. Odstotek pa se razlikuje glede na vrsto šole. V osnovnih šolah na Dunaju, ki jo obiskujejo otroci, stari med 6 do 10 let, 58 odstotkov učencev uporablja svoj materni jezik v svojem prostem času. Izredno zaskrbljujoče je, da je med tistimi, ki obiskujejo nove srednje šole, torej otroci, stari od 10 do 14 let, delež tistih, ki uporabljajo nemščino samo v primeru nuje, ogromen in znaša kar 72 odstotkov.

Foto: Twitter

Največji porast migrantov od leta 2010
Od leta 2010 je število migrantov v državi naraslo dramatično. Namreč, medtem ko je pred osmimi leti v Avstriji živelo 1,54 milijona migrantov, je v lanskem letu število migrantov naraslo na 1,97 milijona, kar je približno 23 odstotkov celotne avstrijske populacije (8,7 milijona). Po podatkih portala Russia Today polovico vseh prejemnikov minimalnih socialnih prejemkov v Avstriji predstavljajo prav tuji državljani. 55 odstotkov jih je prosilcev za azil ali tistih, ki so upravičeni do državnih subvencij.

Od decembra lani avstrijska koalicijska vlada zaostruje področje migracij. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je obljubil, da bo zmanjšal prejemke za tujce, ki ne opravijo izpita iz nemškega jezika. “Kdor koli ima pomanjkljivo znanje jezika, ne bo mogel zahtevati polnih dodatkov, to je 863 evrov na mesec.”

N. Ž.