Zaskrbljujoče posledice multikulturizacije: Več kot polovica učencev v dunajskih šolah doma ne govori nemščine!

Foto: epa

Iz sosednje Avstrije prihajajo zaskrbljujoče informacije, in sicer, da več kot polovica učencev v dunajskih šolah raje govori v svojem maternem jeziku kot pa v uradnem, nemškem jeziku. To razkriva nedavno integracijsko poročilo, ki ga je izdala avstrijska vlada. 

Iz osmega letnega poročila, ki ga je pripravil neodvisni strokovni svet, je razvidno, da so napori avstrijske vlade, da se otroci z migrantskim ozadjem naučijo nemščine, povsem padli v vodo. Odpor ali nesposobnost migrantov, od katerih je večina v državo prispela v zadnjih letih, se najbolj izrazito kaže v avstrijski prestolnici Dunaj, kjer 51,2 odstotka šolarjev prakticira interakcijo v jeziku, ki ni nemški.

Na splošno v Avstriji velja, da vsak četrti učenec uporablja drug materni jezik zunaj učilnice. Odstotek pa se razlikuje glede na vrsto šole. V osnovnih šolah na Dunaju, ki jo obiskujejo otroci, stari med 6 do 10 let, 58 odstotkov učencev uporablja svoj materni jezik v svojem prostem času. Izredno zaskrbljujoče je, da je med tistimi, ki obiskujejo nove srednje šole, torej otroci, stari od 10 do 14 let, delež tistih, ki uporabljajo nemščino samo v primeru nuje, ogromen in znaša kar 72 odstotkov.

Foto: Twitter

Največji porast migrantov od leta 2010
Od leta 2010 je število migrantov v državi naraslo dramatično. Namreč, medtem ko je pred osmimi leti v Avstriji živelo 1,54 milijona migrantov, je v lanskem letu število migrantov naraslo na 1,97 milijona, kar je približno 23 odstotkov celotne avstrijske populacije (8,7 milijona). Po podatkih portala Russia Today polovico vseh prejemnikov minimalnih socialnih prejemkov v Avstriji predstavljajo prav tuji državljani. 55 odstotkov jih je prosilcev za azil ali tistih, ki so upravičeni do državnih subvencij.

Od decembra lani avstrijska koalicijska vlada zaostruje področje migracij. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je obljubil, da bo zmanjšal prejemke za tujce, ki ne opravijo izpita iz nemškega jezika. “Kdor koli ima pomanjkljivo znanje jezika, ne bo mogel zahtevati polnih dodatkov, to je 863 evrov na mesec.”

N. Ž.

 • ZatonMesecnikov

  Takšen način vzreje mladičev narava že dolgo pozna, kukavice so ga razvile, ko mladič tujek v gnezdu potem izrine ostale ven.

 • skorpijon93

  v državah višegrajske četverice teh problemov ni ker nimajo muslimanov in ne prakticirajo multikulturnosti , amen .

 • Andrej

  Pazi to:
  “Kdor koli ima pomanjkljivo znanje jezika, ne bo mogel zahtevati polnih dodatkov, to je 863 evrov na mesec.”
  Meni so izračunali manjšo penzijo, ko bom imel 40 let delavne dobe.
  Bom doma stopil pred ogledalo in pogledal, koliko so mi že zrasla ušesa in če so že kaj podobna oslovskim.

 • skorpijon93

  pod pragom revščine živi 14.4 % avstrijcev po podatkih eurostat-a za leto 2017 , prag revščine za samsko osebo pa 1.238 eur mesečno , če primerjamo z letom 2007 in prej ugotovimo da se je revščina zelo povečala tudi v avstriji , leta 2007 je pod pragom revščine živelo 12 % avstrijcev, kar jih je tedaj uvrščalo med nižje v eu ! zadnjih 10 let pa nič več, res pa je da je za nekega slovenca ki živi v avstriji in gor dela 1200 eur solidno , če bi se primerjal z slovenijo, življenjski stroški pa naraščajo povsod !

 • RATATA

  “Več kot polovica učencev v dunajskih šolah doma ne govori nemščine!”
  Seveda, nemci so v Avstriji le vmesni člen nekega obdobja.
  Saj nemščine pred stoletji tudi niso govorili, ker so bili Slovenci.

 • samsara

  Kot južnjaki ne slovenščina v Sloveniji.
  In potem se nekateri pojaviji v medijih kot prevjalci iz tujega v slovenski jezik, a je pozornim kmalu jasno, da gre za čefurje.

 • tarantela

  Spoštuj materni jezik, so nam vedno pravili!

  • Olga2345

   Komunisti nimajo materinega jezika, saj jih dojijo Stalin, Tito, Kučan, Soros in po novem psi?

 • Olga2345

  Židan je nalagal na Hanzi, da imajo on in njegovi levičarski talibani zasluge za ohranjanje slovenske kulture in jezika!?? Laž je nesmrtna duša komunistov in kulturnih marksistov!
  Zato vsakemu divjaku, ki ne sprejme kulture, zakonov in jezika,enosmerno vozovnico tja, od koder se je privlekel! Skupaj z levicarskimi talibani – islamoljubci!

 • xtc

  Zelo enostavno,postaviti rok,da katerega morajo popolnoma obvladati in razumeti jezik govorno in poznsti navade tukaj in se asimilirati,dor v tem roku ne izpolni cilja ven iz EU.

 • skorpijon93

  češka je lahko zgled avstriji in marsikateri zahodni državi po vsem ! tam tudi muslimanov ni in težav ni

 • KAPIBARA

  Jest vidim isti problem, kot ga imajo naše šole- kako pa ti učenci govorijo v šoli-pouki..
  Pi nas, so boge tršice natereli na tečaje romščine. muslimančnine, ne pa te parazeite učit SLOVENSKO.. O.Š Šmarje sap .. in najmanj še O.Š. Grosuplje..

 • Soave

  + + + + + + + Pišuka, no ? Malo prebiram članke napisane e nekaj časa nazaj.
  In sem začudena in zgrožena !! Kaj vendar čakamo, ko vidimo na praktičnih primerih držav, ki imajo s to množico migrantov resne težave !!
  Le kako so dopustili, da ti ljudje, ki so menda prišli ” delat ” , sedaj postavljejo take zahteve. V Avstriji zahtevajo šeriatsko pravo ? Da ne bodo spoštovali zakonov države, ki jih je sprejela in jih v veliki večini tudi živi ?? Rešitev ?

  Ja, je preprosta. . . . . škorpijon 93 je dobro napisal
  ” tam tudi muslimanov ni in težav ni “!!
  Torej ? Takoj z vso resnostjo zajeziti tok teh parazitov evropske družbe. Hm. . . . . KDAJ in od KOGA pa lahko lahko pričakujemo take ukrepe. ?

 • ana janez

  Zaskrbljujoče je da v Sloveniji samo še 20% prebivalcev govori Slovensko.