fbpx

Zaskrbljujoče stanje: Na zahodnem Balkanu grozi okoli 100 tisoč ilegalnih migrantov!

Madžarska policijska patrulja na območju tranzitne cone, ki obdaja celo državo (foto: EPA)

Madžarski državni sekretar na ministrstvu za obrambo Szilárd Németh je zaradi povečanega števila ilegalnih migrantov, prisotnih na območju zahodnega Balkana, sklical izredno sejo. Po njegovih ocenah naj bi bilo v regiji prisotnih okoli 100 tisoč ilegalnih migrantov.

Na tiskovni konferenci, ki je bila sklicana v nedeljo, 8. decembra 2019, je madžarski državni sekretar na ministrstvu za obrambo Szilárd Németh opozoril, da je stanje z migranti na madžarski južni meji ter na območju zahodnega Balkana zaskrbljujoče.

Po Némethovih trditvah je na območju zahodnega Balkana prisotnih več kot sto tisoč ilegalnih migrantov in čeprav je zaenkrat “stanje pod nadzorom”, pa se vidijo zametki migrantske krize, kot je bila leta 2015.

Vse laži podpornikov priseljevanja migrantov
Iz tega razloga so na Madžarskem po poročanju portala Hungary Today zadovoljni, da se je stanje izrednih razmer v septembru podaljšalo, saj naj bi to Madžarom omogočalo potrebno pravno osnovo za zaščito lastnih mej.

Madžarski državni sekretar na ministrstvu za obrambo Szilárd Németh. (Foto: EPA)

Németh je ob tem izpostavil, da je tudi Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu razsodilo, da pridržanje migrantov v tako imenovanih tranzitnih conah ni enako odvzemu svobode. “Vse, kar je promigrantska opozicija trdila o tranzitnih conah ali stanju izrednih razmer v povezavi z masovnimi migracijami, se je izkazalo za neresnično,” je povedal Németh.

Število ilegalnih migrantov se je v letu dni podvojilo
Po besedah glavnega premierjevega svetovalca za nacionalno varnost na Madžarskem Györgyja Bakondija je na Madžarsko od januarja do novembra 2019 skušalo ilegalno vstopiti več kot 11.400 migrantov. Lansko leto je bila ta številka 5.400 ilegalnih migrantov.

Trenutno je na tako imenovani “balkanski poti” registriranih 106 tisoč ilegalnih migrantov, kolikšno je število ilegalnih migrantov, ki niso registrirani, ostaja neznanka.

Ivan Šokić