Zaslužni papež Benedikt XVI. proti rahljanju celibata: “Ne morem biti tiho!”

Nekdanji papež Benedikt XVI. (Foto: STA)

Nekdanji papež Benedikt XVI. je izrazil nasprotovanje temu, da bi poročeni moški lahko postali duhovniki. Papež Frančišek sicer trenutno preučuje to možnost, potem ko so škofje na oktobrski sinodi v Vatikanu sklenili, da bi lahko v odročnih predelih Amazonije kot duhovniki služili tudi nekateri “preizkušeni” ovdoveli in poročeni moški.

“Ne morem biti tiho,” je v knjigi, ki jo je napisal skupaj s konservativnim kardinalom Robertom Sarahom in bo objavljena v sredo, zapisal zaslužni papež. “Nujno je, da se vsi – škofi, duhovniki in laiki – znova pustijo voditi veri, ko razmišljajo o Cerkvi in duhovniškem celibatu,” piše v izsekih iz knjige, ki jih je objavil francoski časnik Le Figaro.

Zakonski stan zahteva moškega v celoti in ker tudi služenje Gospodu zahteva celoten dar moškega, se ne zdi možno, da bi lahko to dvoje opravljali sočasno,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal 92-letnik.

V Amazoniji bi služili poročeni moški?
Nekdanji papež je to sporočil, potem ko so škofje na oktobrski sinodi v Vatikanu v sklepni izjavi zapisali, da bi lahko v odročnih predelih Amazonije kot duhovniki služili tudi nekateri “preizkušeni” ovdoveli in poročeni moški. S tem so razrahljali pravila celibata, ne velja pa to za splošno odpravo celibata, je tedaj opozorila tiskovna agencija Kathpress.

Papež Frančišek (vir: twitter)

Na sinodi sicer ne sprejemajo zavezujočih sklepov, ampak pripravijo končno poročilo za papeža, ki predstavlja temelj za prihodnje odločitve. Odločitev glede vključevanja poročenih moških v duhovništvo naj bi Frančišek sprejel v prihodnjih mesecih, poroča STA.

Rok Krajnc

 • RATATA

  Za Amazonijo bi bila morda rešitev posnemanje osamosvojene socialistične Republike Slovenije, kot je npr. odprtje popoldanskega espeja ali pa delo preko študentskega servisa, za tiste, ki imajo status študenta… bi pa tem ukinil bone za prehrano.
  Celibatna paraliza je res močan hendikep za RKC!

  • freedomfighter

   Jaz zelo redko koga zajebava zaradi pravopisa ampak beseda espeja je pa res vrhunska

   • RATATA

    tako se govori.
    a celibatna paraliza pa ni taka?

 • Andrej

  Morali bi najti odgovore na vprašanji:
  1. Kaj se pridobi z ukinitvijo celibata
  2. Kaj to za sabo potegne, kakšne učinke bo imel.

  • freedomfighter

   Moralbi raje vprasati
   1. Kaj ima rkc od celibata oz zakaj ga noce ukiniti (dedovanje duhovnikov)
   2. Katere negativne ucinke naj bi imela ukinitev celibata na druzbo ker jaz ne vidim prav nobenega negativnega ucinka…sem preprican da bi bilo manj pedofilije pa se duhovnik bi lazje govoril o druzinskem zivljenju ce bi ga imel.tudi sam kot pa da pametuje o necem kar sam niti nima…res je neokusno da duhovnik ki nima druzinskega zivljenja ljudem govori kaksno je “pravilno” druzinsko zivljenje za druge

   • Van Der Waals

    KAJ PA IMAŠ TI OD TEGA ČE UKINEJO CELIBAT? A AI KONČAL TEOLOŠKO FAKULTETO? DUHOVNIK NE MORE BITI PEDOFIL!!!! ČE PA STORI GREH PA JE NJEGOVA KARIERA KONČANA!!!!

    • freedomfighter

     Jaz cisto nic zato mi je pa povsem vseeno…ce emne vprasas bi morali o celibatu odlocati duhovniki sami…a se bo zate kaj spremenilo ce bo tvoj zupnik porocen ali pa ne…zate je vseeno zanj pa ne…me zanima ce si zlorabljena zrtev tudi rece ah saj ni vazno sedaj bo ta duhovnik sigurno izgubil sluzbo…oz saj ne bo vec duhovnik pri nas ampak ga bo skof poslal v drugo zupnijo kot je to po navadi…nihce ne ocita rkcju da zlorablja otroke ampak da prikrivajo zlorabe otrok….sem pa preprican ce bi duhovniki lahko imeli druzine in spolno zivljenje da bi bilo manj zlorab…a si ze kdaj probal biti en mesec v celibatu…po dveh tednih se ti dvigne samo da pomislis na zensko

   • Andrej

    1. Ja, na taka vprašanja je potrebno odgovoriti. Kaj ima RKC od tega, če ima celibat ali če ga nima. Približno polovico krščanske dobe ga ni imela, drugo polovico ga ima. Kakšne so razlike?
    2. Ne gre za to kaj ti vidiš, ampak, kaj verniki vidimo. Gre za pravne, ekonomske, moralne zadeve. Recimo moralne. Velja spovedna molčečnost. Velja odkritost med možem in ženo. Kako bo šlo to dvoje skupaj? Kako bo duhovnik zagovarjal svojo vero, če bo njegov otrok šel po svoje? Kljub vsemu v RKC velja svobodna volja kot najvišja vrednota (v dobrem smislu).
    Pedofilija in skoki čez plot. Prepričan sem, da tega z ukinitvijo celibata ne bi bilo nič manj. Tudi pri drugih poročenih se to ne zmanjša. Poroka ni zdravilo za take anomalije, ampak je rešitev drugje.
    Duhovniki govorijo o družinskem življenju z več kot oprijemljivim razlogom. Pri njih se v spovednici dogajajo take stvari, da ti gredo lasje pokonci. Dobro so seznanjeni s tem. Verjetno bolje kot katerikoli psihiater, družinski terapevt ali kaj jaz vem kdo še. Zato je duhovnik popolnoma pravi za to, da razlaga, kakšno naj bi bilo družinsko življenje. Dnevno se srečuje s posledicami tega, ko družinsko ni tako, kot bi moralo biti. In pri njem se ogromno takih težav zbira na enem mestu.
    Kar se mene tiče mi je popolnoma vseeno če je celibat ali ne, ampak RKC nisem samo jaz. Če bi ga večina vernikov odklonila bi jaz na najvišjih instancah takoj prekinil debato o tem.

    • freedomfighter

     Poznamo veliko poklicev kjer velja poklicna molcecnost pa za to nimajo prepovedi poroke…vse od zdravnika do odvetnika so take sluzbe pa za njih nimamo obveznega celibata…pa skoda ki jo lahko naredi odvetnik s tem ce se ne drzi molcecnosti je dosti hujsa kot pri duhovniku tako da ta tvoj argument nima nobene teze…
     Glede pedofilije imas prav da najbrz nebi obcutno zmanjsali stevilo zlorab ampak negativnega ucinka pa sigur.o nebi imelo
     Glede druzinskega zivljenja se pa nebom strinjal s tabo…nekdo ki ni nikoli vzgajal otroka mi sigurno ne bo pametoval…ali pa veliko parov ima tezave pri soplnosti kar ponavadi vodi v locitev in ne vem kako mi bo en svetoval o spolnem zivljenju ce ga ni se niti namocil…skratka izkusnje so vredne vec od biblijskega klatenja
     Sedaj bom dodal pa se tole…s strani vernikovves cas poslusamo kako je krscanstvo inrkc del nase kulture in da se moramo vsi prebivalci evrope podrejati krscanskim tradicijam…okej ampak to pomeni da imamo tudi vsi pravico vplivati na dogme krscanstva ne pa le tisti ki so verni…to se sicer ne tice celibata ampak verskih pravil i tradicij na splosno…ne morajo verniki od agnostikov in ateiatov zahtevati da se podredijo idejam rkc ce po tem.ne smejo vplivti na njih…ce bi bila rkc politicna stranka po tem naj odlocajo le clani (verniki) ce pa se hoce rkc predstavit kot nek temelj celotne evropske druzbe po tem pa imamo vsi pravico odlocati o prihodnosti institucije in ne le verniki
     To je drugace zelo pomembno dejstvo ki ga nihce ne izpostavi ne na levici kjer je to dober argument za reformacijo rkc in pa seveda se manj na desnici ker bi to pomenilo zmanjsanje moci vatikana

 • Unikatna

  Po mojem bi bilo pametno, da bi zrahljali celibat in ne samo v Amazoniji ampak nasploh v RKC,

  • RATATA

   Zrahljano bi bilo že, če bi ob sobotah pa malo lahko …

 • Lustrator

  Bravo Benedikt, tej kulturnomarksistični noriji nekaterih samoimenovanih katolikov, ki želijo katolištvo prilagoditi svetu in ne obratno, je potrebno narediti konec! Dovolj je bilo politične korektnosti v imenu spoštovanja do Petrovega namestnika na zemlji, saj je trenutni to zgolj po nazivu, ne pa tudi ključnih dejanjih.

  Je pa dejstvo, da bo Frančišek temeljito pretresel Cerkev – bodisi bo večini odprl oči in bodo zahtevali njegov odstop ali pa se bo zgodila (Bog ne daj) shizma med duhovnimi in posvetnimi katoličani. Krščanstvo je vera ljubezni in svobode, liberalizem pa kljub podobnemu zvenu njen glavni nasprotnik – če se tega noče zavedati niti papež niti njegovi najbližji svetovalci, potem bo potrebno nekaj narediti, da se ta krščanski socializem odlepi iz svetega kristusovega telesa predno zastrupi še ostale. Doma imamo Toninovo Nsi, v Evropi CDU, v Vatikanu pa Bergoglia. Kam smo prišli?!

 • samsara

  S koncem astrološkega obdobja rib, simbola krščanstva, prihaja neizbežen konec krščanstva, takega kot smo doslej poznali.
  Ob tem kar institucionalizirana, po materialnem hlepeča, dobro stoječa cerkev (kako tudi ne, saj ji premoženje upravljajo že dve stoletji sami Rothschildi) počne z ‘reduciranim’ in v znatni meri nerazumljenim izvornim Jezusovim naukom, drugače niti ne more biti.
  Pa ob zgledu, kakršnega ob vzvišenem besedičenju daje in ga pozorni, iskreni, resnici zavezani ne morejo prezreti.

 • FORT WORTH

  Francisek mentalna lenoba, je latino in njegovo razmisljanje je vse po liniji najmanjsega napora, ki pelje direkt v propad.
  Krscansktvo potrebuje papeza, kot je Benedikt ali kot je bil Vojtila.
  Odlocen, ki ve, kaj je prav in kaj narobe.

  • karlo lopata

   Oni še predobro vejo kaj je prav, kaj pa delajo je pa drugo.

 • xtc

  Antikrista nagnat in mu pobet vse zakramente.

 • cosmosjasnovidec

  Vedno se mi je zdelo interesantno tole zakaj morajo duhovniki biti brez žena oziroma mi ni nikoli bilo jasno.
  No ne glede na to,če bi jaz bil duhovnik bi naskakoval še več žensk kot jih sedaj,ker bi mi v cerkvi bil dolgčas in ne bi imel kaj drugega početi.Kuharice in nune katero so grde bi pa pač samo fafale po cele dneve.
  ——————————————————————————————————————————
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  ——————————————————————————————————————————–

  • karlo lopata

   Al pa bi ti fafal, saj si navajen.

 • Andrej

  Čudi me, da imajo s celibatom ogromne težave tisti, ki sploh niso verni. Kolikor poznam RKC se take stvari, če se že mislijo, spreminjajo v desetletjih. Dolgo morajo zoreti.