fbpx

Zato nas dajejo ob bok iranskim gverilcem: Še ameriški mediji so se razpisali o požigu posmehljive lesene skulpture Donalda Trumpa!

Foto: STA

Glede na to, da so se še tuji mediji razpisali o tem, da je v Sloveniji prišlo do požiga posmehljive lesene skulpture ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ne čudi, da nas dajejo ob bok iranskim gverilcem. “Leseni spomenik, ki se posmehuje predsedniku Trumpu, v Sloveniji, domovini njegove žene, je bil v četrtek zažgan, potem ko naj bi ogenj podtaknil domnevni požigalec”, uvodoma navaja ameriški Breitbart. 

Ameriški ABC News poroča, da naj bi skoraj osem metrov visoka skulptura, predsednika upodabljala na dva načina, in sicer s strogim pogledom in z jeznim pogledom s poudarjenimi zobmi, kateri se prikažejo ob premiku mehanskih naprav znotraj kipa.

“Kot vsi populisti, ima tudi kip dva obraza,” je leta 2019 po poročanju ABC News povedal ustvarjalec spomenika Tomaž Schlegl. “Eden je human in lepo, drugi pa je vampirski.” “Kip je bil razkrit v lanskem letu potem, ko so v Sevnici, rodnem mestu prve ameriške dame Melanie Trump, odkrili podoben groteskni leseni kip.

Foto: Twitter

Župan Moravč ogročen
Pred požigom je Trumpov spomenik prikazoval njegovo prepoznavno pričesko, bil pa je oblečen v belo srajco, modro obleko in dolgo rdečo kravato. Njegova desna roka imela stisnjeno pest in je bila dvignjena tako, kot je dvignjena roka znamenitega Kipa svobode v New Yorku. Ameriški mediji so se za komentar glede požiga obrnili na župana Moravč Milana Balažica. Ta je v odzivu v poročanju Breitbarta izjavil, da požig spomenika predstavlja simbol netolerance proti umetniškim projektom v naši družbi. Medtem, ko se zdi, da gre za politično motivirano dejanje, Slovenska policija še naprej preiskuje identiteto požigalca. Župan je sicer za slovenske medije povedal, da bo postavljen nov kip, ki se ga ne bo dalo zlahka znebiti.

Takšno obnašanje le odraža stanje, ki vlada v odnosih Slovenije z ZDA. Namesto, da bi za izboljšanje slovenskega položaja v svetu ter za doseganje tesnejših diplomatskih vezi z ZDA izkoristili dejstvo, da je prva dama Slovenka, kakor tudi njen vpliven položaj, v skladu s pregovorno nevoščljivostjo, zlonamerne osebe raje udrihajo po njej, jo žalijo, obrekujejo in brijejo norce iz nje.

Hana Murn