fbpx

Nova velika zmaga za Donalda Trumpa: ZDA in Kanada dosegle dogovor o novi Nafti

Donalda Trumpa čaka težka naloga, da bo ameriško gospodarstvo beležilo rekordne rezultate kot so se dogajali pred korona krizo.(Foto: STA)

ZDA in Kanada sta po 13 mesecih pogajanj v nedeljo zvečer dosegle okvirni dogovor o novem prostotrgovinskem sporazumu na severnoameriški celini, t. i. novi Nafti. Pogajalci so tako v zadnjem hipu uspeli ohraniti tristranski dogovor med ZDA, Kanado in Mehiko, poročajo tuje tiskovne agencije. Novi trgovinski sporazum se sicer ne bo več imenoval Nafta, temveč sporazum ZDA-Mehika-Kanada (USMCA).

Dogovor bo ZDA med drugim omogočil boljši dostop do kanadskega trga mlečnih izdelkov, Kanada pa se bo izognila ameriškim carinam na avtomobile. Ohranil je tudi neodvisni mehanizem reševanja sporov v zvezi s carinami. Dosegli so ga nekaj ur pred iztekom zadnjega roka za dogovor.

“USMCA bo našim delavcem, kmetom, lastnikom rančev in podjetjem zagotovil trgovinski sporazum najvišjih standardov, ki bo prinesel svobodnejše trge, bolj pošteno trgovino in močno gospodarsko rast v naši regiji,” sta v skupni izjavi zapisala ameriški trgovinski predstavnik Robert Lighthizer in kanadska ministrica za zunanje zadeve Chrystia Freeland. “Okrepil bo srednji razred in ustvarjal kakovostna, dobro plačana delovna mesta ter nove priložnosti za skoraj pol milijarde ljudi, ki Severno Ameriko smatrajo za svoj dom.”

Ameriški predsednik Donald Trump je medtem zapisal, da novi dogovor rešuje številne pomanjkljivosti in odpravlja napake Nafte. Tudi sam je na družbenem omrežju Twitter izpostavil, da USMCA “odpira trge našim kmetom in proizvajalcem” ter odpravlja številne trgovinske ovire za ZDA. Trump je še ocenil, da bo dogovor združil “tri velike narode” v tekmovanju s preostalim svetom. “Gre za zgodovinsko transakcijo,” je dodal.

Kanadski premier Justin Trudeau je na spletnem družbenem omrežju Twitter nedeljo medtem označil za “dober dan za Kanado in naše najbližje trgovinske partnerje”. Z ohranitvijo tristranskega dogovora so zadovoljni tudi v Mehiki. “To je dobra noč za Mehiko in za Severno Ameriko,” pa je tvitnil mehiški zunanji minister Luis Videgaray po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

“Pozdravljamo tristranski dogovor,” je na istem spletnem družbenem omrežju zapisal Jesus Seade, ki je v pogovorih zastopal novoizvoljenega mehiškega predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradorja. “Zaprli smo vrata razbijanju trgovine v regiji,” je dodal in izrazil prepričanje, da bo dogovor zagotovil stabilnost in gotovost mehiški trgovini s severnoameriškimi partnerji.

Z Mehiko so ZDA dogovor o novi Nafti dosegle konec avgusta. Pogovori med ZDA in Kanado pa so se zavlekli, saj sta morali državi najti kompromise na številnih področjih. Najbolj sporni so bili kanadski strogo nadzorovani trg mleka ter mehanizmi za reševanje sporov in zaščito intelektualne lastnine.

Severnoameriški sporazum Nafta je eden največjih sporazumov o prosti trgovini na svetu. ZDA, Mehiko in Kanado povezuje od leta 1994. Pokriva gospodarstvo, ki skupno ustvari 17.000 milijard dolarjev bruto domačega proizvoda letno. V regiji, ki jo pokriva Nafta, živi več kot 444 milijonov ljudi. Obseg trgovine ZDA z njenima dvema sosedama se je od leta 1994 povečal za skoraj štirikrat, na 1.300 milijard dolarjev.

Bela hiša je želela sporazum podpisati pred 1. decembrom, ko bo v Mehiki zaprisegel novi predsednik. Po navedbah mehiških medijev bo podpisna slovesnost, če bodo sporazum potrdili vsi trije parlamenti, potekala 30. novembra. Doseženi dogovor je sicer pomembna zmaga za ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je večkrat opozoril, da bo ZDA iz Nafte umaknil, ker naj bi bil pretekli sporazum slab za ZDA.

D. Č.