ZDA intenzivno posodabljajo načrte za evakuacijo iz Tajvana

Ameriški predsednik Joe Biden (Vir: AFP)

Združene države Amerike zaradi vse hujših napetosti v Tajvanski ožini intenzivno posodabljajo evakuacijske načrte v primeru kitajske agresije na Tajvan. Načrtovanje evakuacije naj bi potekalo že vsaj pol leta, v zadnjih nekaj mesecih pa s posebno intenzivnostjo. 

“Dogajanje v Ukrajini je povzročilo, da se ponovno pogleda načrte,” je za Daily Express povedal neimenovani vir iz državne administracije in dodal, da je poleg ruske invazije k prenovi načrtov botrovalo Kitajsko vidno kopičenje oboroženih sil ob hkratnem zunanjepolitičnem poenotenju z Rusijo.

Bidnova administracija zaenkrat še ne komentira javnih razkritij. Ko so novinarji z razkritjem soočili podpolkovnika Martina Meinersa, je ta dejal: “Spora v Tajvanski ožini ne vidimo kot neizbežnega ali neizogibnega.”

Odnosi med velesilama so zaostreni vse od incidenta z vohunskim balonom, ki se je pojavil visoko na ameriškem nebu konec letošnjega januarja. Oborožene sile Kanade (balon je letel tudi na Kanado) in ZDA so obtožile Kitajsko vohunskih aktivnosti, slednja pa še vedno vztraja, da je šlo za civilni balon, ki so ga v večji meri uporabljali za zbiranje meteoroloških podatkov. Ameriške letalke sile so balon sestrelile z lovcem F-22.

Vohunski baloni in skrhani odnosi
Zaradi incidenta je ameriški državni sekretar Anthony Blinken odpovedal dolgo pričakovani diplomatski obisk v Pekingu. Pred kratkim je sicer prišlo do meddržavnega srečanja, a na nižji ravni. Kitajsko prestolnico je obiskal Daniel Kritenbrink, pomočnik državnega sekretarja za vzhodnoazijske in pacifiške zadeve. S kitajskega zunanjega ministrstva so sporočili, da so bili pogovori med Kritenbrinkom in namestnikom kitajskega zunanjega ministra Ma Zhaoxujem odkriti in plodni. Govorila naj bi predvsem o izboljšanju odnosov med državama in usklajevanju različnih pogledov. Kitajska stran naj bi ponovila svoje stališče o tem, da je Tajvan del Kitajske in da si ga bodo priključili tudi s silo, če bo to potrebno. Obe strani sta se strinjali, da bosta ohranili obstoječe komunikacijske kanale.

Tudi na ameriškem State Departmentu so potrdili, da sta imela predstavnika odkrit pogovor, in se strinjala z vzdrževanjem komunikacijskih kanalov in še naprej graditi diplomatske stike na visoki ravni.

Predstavniki držav so se srečali še na varnostnem vrhu Dialog Shangri-La v Singapurju. Azijski mediji poročajo, da se predstavniki držav niso soočili.

Katastrofalni umik iz Afganistana
Bidnovo administracijo pa bržčas preganja spomin na enega prvih večjih neuspehov njegove administracije – neurejenim in slabo načrtovanim umikom ameriške vojske iz Afganistana. Kmalu po začetku umiku ZDA iz Afganistana se je začela rušiti lokalna oblast, Talibani pa so prevzemali vse več ozemlja. Bližje je bil umik zadnjega ameriškega vojaka in letala iz države, večji nered je vladal, svet pa so poplavili prizori ljudi, ki držijo letala, medtem ko ta že vzletajo.

Gal Kovač