ZDA obsodile rusko agresivno dejanje nad Ukrajino

Foto: epa

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v ponedeljek sporočil, da ZDA obsojajo agresivno dejanje Rusije in jo pozivajo, naj vrne Ukrajini ladje in mornarje, ki jih je zajela v nedeljo v Črnem morju. Predsednik ZDA Donald Trump je dejal le, da mu ni všeč, kar se dogaja in upa, da se bodo zadeve uredile. VS ZN je na dveh sejah govoril o razmerah.

Pompeo je sporočil, da je Rusija 25. novembra nevarno zaostrila položaj v Kerški ožini, ko je ruska ladja trčila ob ukrajinsko in streljala ter poškodovala posadko, nato pa zajela tri ukrajinske ladje in člane posadke. ZDA izražajo globoko zaskrbljenost nad incidentom, ki predstavlja kršitev mednarodnega prava.

ZDA agresivno dejanje Rusije obsojajo in jo pozivajo, naj vrne ladje in mornarje, spoštuje suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine v mednarodno priznanih mejah tudi glede teritorialnih voda.

ZDA trdno stojijo za Ukrajino
Pompeo je prav tako dejal, da ZDA pozivajo obe strani k zadržanosti in spoštovanju mednarodnih zavez in obveznosti. “Predsednika Vladimir Putin in Petro Porošenko naj nemudoma neposredno uredita položaj,” je še sporočil Pompeo in dodal, da ZDA zavračajo ruski poskus priključitve Krima. Pompeo je kasneje po telefonu govoril s Porošenkom in State Department je sporočil, da je ameriški državni sekretar Ukrajincu ponovno potrdil trdno podporo ZDA državni suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, vključno s teritorialnim morjem. Porošenko se mu je zahvalil in podčrtal pomen enotnosti zahodnih držav pred rusko agresijo. Pompeo se je s tem strinjal in dejal, da ceni ukrajinske korake za umiritev položaja.

Rusija si je polotok Krim priključila leta 2014 in preko Kerške ožine letos zgradila 19 kilometrov dolg most, ki povezuje Krim z Rusijo. Ukrajinske ladje so skušale v nedeljo pluti skozi v Azorsko morje, vendar je ladja ruske obalne straže najprej trčila v prvo ladjo, nato odprla ogenj nanjo in blokirala pot drugima dvema. Prispele so še druge ruske vojaške ladje in zaplenile tri ukrajinske. Rusija in Ukrajina imata pogodbo iz leta 2003, po kateri si delita suverenost nad Azorskim morjem in Kerško ožino, vendar si Rusija to po svoje razlaga, saj trdi, da bi morale ukrajinske ladje pred poskusom plovbe skozi ožino zaprositi za dovoljenje.

Blokiran Kerški most (Foto: Twitter)

Ukrajinski parlament je medtem v Kijevu potrdil predlog predsednika Porošenka o uvedbi vojnega stanja v desetih od 27 pokrajinah države. Gre za pokrajine, ki ležijo blizu Rusije ali ruskih zaveznic Belorusije ter separatističnega Pridnestrja v Moldaviji. Porošenko je pojasnil, da ne gre za razglasitve vojne, ampak le začasno 30-dnevno uvedbo izrednega stanja za krepitev obrambe pred rusko agresijo.

C. Š.

 • althar

  Oy vey, Nova, spet nekritično širite prozorno neo-kon propagando. Če bi se malo pozanimali, bi morda ugotovili, da je medsebojni dogovor v tem primeru kršila Ukrajina (s sposojenimi ameriškimi bojnimi čolni) in da je Rusija le reagirala na provokacijo.

  ZDA pač pospešeno netijo žarišča okoli svojih glavnih nasprotnikov (EU, Kitajska, Rusija), ko se ji ruši hegemonki položaj.

  • gabi

   Ti je videmšek to razložil.

   • althar

    Nič videmšek, draga gabi. Videmški morajo v tem primeru navijati za ZDA, ker jim sicer Soros lahko odtegne apanažo. Njihov molk vpije glasno.

   • stajerc5

    Po moje je bil Zitnik!

  • MBS najboljši prijatelj ZDA

   Saj zato pa pomagajo islamizirati Evropo. Zato je bilo pa potrebno uničiti Gadafija, ker drugače bi črnci ostali v Afriki in Miloševića, da vahabiti lezejo v EU.

 • Van Der Waals

  UKRAJINA LAHKO SAMO ZGUBI… USE! MISLIM PA DA ZAHODNE EVROPSKE DRŽAVE NE BI UPALE V VOJNO! NIMAJO JAJC!

 • Vlado77

  Verjamem da je to načrtno provociranje odločeno s strani Putina. Na tak način jim v resnici vzamejo celo Azovsko morje. Dostop do Mariopola je blokiran po morju. Mariopol je že bil cilja napadov separatistov podprtih s strani Putina. Cilj je tudi Berdyansk in potem vse do Odese. Nova Rusija- pol Ukrajine v resnici. Po tem še Pridnestrje (Moldavija) . To bi pomenilo konec Ukrajine in Moldavije hkrati

 • Olga2345

  Bravo ZDA! Rusi zasedejo tuje ozemlje, potem pa razlagajo, da je pravi lastnik ozemlja vdrl na njihovo ozemlje…Laž je nesmrtna duša komunizma!

  • Jože Novak

   Bravo ZDA, vdrli so na ozemlje Severne Amerike, pobili domačine in potem pametujejo, kako demokratični in svobodoljubni so.

   • xtc

    Glej umski invalid.
    Ko so prihajali EU priseljenci na območje S Amerike o ZDA ni bilo ne sluha ne duha,torej levi DEBIL,ne SERJI KLAMF tele butasto levo retardirano.

    • sodnikisozločinci

     Hvala lepa za temeljito diagnozo Jožeta Novaka, zdaj pa napiši še program zdravljenja, tudi butasto tele si zasluži medicinsko pomoč.

   • tramal

    Res si bedak .A A merikanci so zasedli Ameriko.Cel svet ve da so indijance napadali,Angleži,Španci,Portugalci in drugi narodi .Res si debil.

    • xtc

     Glej tablete so popustile pa to….

  • ZDA so okupirale del Sirije, nočejo odit, sirskim silam tja ne dovolijo, tam amerosi pazijo na svojo ISIS.

   Na Krimu, pa je bil po od zahoda orkestriranem puču v Kijevu, izveden referendum. In narod je jasno in glasno izrazil svojo voljo.
   Zdaj Kijev redno napada te predele.

   • xtc

    Hik?

 • stajerc5

  Paa, nema baš para na bacanje, drugovi i drugarice iz Kremlja!. Od oktobra je cena nafte in plina padla za 33%-ov, to je 33%-ov manj kruha (ali vodke,hehehe) za Putkin proracun.

  Russia’s economy is smaller than California’s, smaller than Texas’, smaller than New York state. Russia is barely larger than Florida, Illinois, and Pennsylvania, in GDP valued in US dollars.

  alfinnextlevel.wordp…an-russia/

  Z eno besedo: ekonomski pritlikavec se kurći.

  Še tisti drobiž ki ga imajo, diktatorček frčka naokoli, namesto da bi na noge postavil lastno ekonomijo. Padajoče cene nafte ga bodo pa še dodatno stisnile.

  Zahvaljujem se ti, „PyotrNovak“, za komentar v Financah.

  • xtc

   Težava Rusijeje Putin in komunizen in lastninjenje po komunstično.
   Če bi Rusija ,dobila na vlado pametnega gospodarsko sposobnega pa četudi avtokrata,ki bi z pravilno privatizacijo in pravim pristopom tujega kapitala zgradil veliko in močno ekonomijo,je državo spremenil v tretji svet komukapitalistične dogovorne ekonomije sloneče na izvozu nafte,surovim in enerhentov in nekaj malga orožja in to je tudi vse ostalo pa je zastarelo in staro in živi samo par mest,pa še to majhen % privržencev režima ostalo pa beda.
   In “velesila” Rusija-povprečna plača 240-280 $ to je slika velesile.

 • MBS najboljši prijatelj ZDA

  Pompe naj raje poskrbi za svoje Kurde, da mu jih Salmanovi hlapci vseh ne pokoljejo.

 • xtc

  ZDA naj gospodarsko stisnejo Putiko,ki se mu itak že potaplja gospodarstvo,celo lasni ga svarijo pred potopom,saj Rusija stagnira,kljub temu ,da je cena nafte rasla ni bilo nič od niča,Putin je dvignil davke,podjetja delajo manj,prebivalci trošijo manj in prezadolžene firme tonejo.

  • Jože Novak

   Si verjetno prebral da angleškem Dailymail.

   • xtc

    Kaj boste levi gumci ojeli ,da je to povedal Putinov financ minister-torej tisti,ki mora priskrbeti denar-idioti levi?

  • sodnikisozločinci

   Rus je zadovoljen z vsem, znori šele takrat ko mu zmanjka vodke. Na to pa Putin skrbno pazi.

 • Mihilus

  Izjave Pompea in Haleyeve so povsem mimo. Rusija je delovala v skladu z mednarodnimi pravili. Nasploh bi Američani lahko bili nekoliko bolj iskreni pri svojih grožnjah. Dol jim visi za Ukrajince, oni rabijo razlog za napad na Rusijo. Mnogo bolj iskreno bi na primer bilo, če bi napisali, da je Rusijo potrebno napasti, da se zagotovi globalno Ameriško vojaško supremacijo. Oz če bi želeli biti 100% iskreni bi napisali: Rusijo je treba napasti, ker stoji na poti judeo-globalizmu. Štorije kot je tale o ubogih Ukrajincih ne ganejo nikogar več.

 • Joža

  Bravo Putin, Rusija bo zaščitila svoje meje pred naci ukrajinci.

  • xtc

   Tepček?
   Če je kdo nacional socialist je to Putin-sicer pa bratje po socializmu.

  • tramal

   Dober vic.Živiš še kar v partizanskih pravljicah.

   • xtc

    Nev Begnah tam to širijo na zaprtem oddelku.

 • xtc

  Tule velja prizemljiti vse leve in proruske bebčke k realnosti-ruska ekonomija se krči in zato je glavni krivec ravno Putin s svojimi ukrepi in še hitreje se bo.
  Je pa res ,da je Putin lahko upravičeno zaskrbljen zaradi Ukrajine,saj je konflikte zanetil sam-ve se kakšni so bili dogovori in kaj se je Rusija obvezala in kaj je poteptala.
  Putinu vse bolj postaja jasno ,da Ukrajinske vojne ne more dobiti in ,da ga bo sesedanje standarda doma zrušilo.
  Razna prenapihovanja,kaj ruska vojska zmore in kako lahko v parih tednih pride v Pariz so blef in pravljice za leve bebce,v kako klavrnem stanju je ruska vojska kažejo kupi razpadajočih in zanič vzdrževanih podmornic,njihov zadnji “podvig” pa je kar skorajšnja potopitev Kuznjetzevega,ki so ga onesposobili za več let,potopili lasten dok(nimajo ne ljudi,ne denarja za dvig PD 50) zato je večina severne flote praktično paralizirana,saj ni možno popravil.
  Nič boljše pa ni stanje v kopenjski vojski in vzdrževanje tehnika tam.
  Putin teoretično lahko zasede Ukrajino in še dele kakih držav,vendar pa je težava drugje,sam napad bi mu zavezal ogromno armade,ki jo rabi drugje-v rezervi,saj bi se ob odprtju Ukrajinske fronte,kaj hitro zgodil vdor Kitajcev in Japonsev po otokih in Sibiriji,+ upori v upornih republikah.
  Torej Putin bi imel kup front,na katerih frontah nebi zmagal niti ene vojne,kvečjemu bi se mu zgodil upor doma zaradi razsipa gospodarstva,ki se mu hitro krči.
  Skratka Putin vse bolj postaja ujetnik lastnih napak in neumnosti ne more se zanesti ne na kitajce(ki ,čakajo svoj kos pogače) ne japonce(stare zamere) in še koga ne
  Skratka zelo nevarno je,da se mu z odprtjem ene fronte odpre kup front,kjer ne more zmagati,Kitajci pa so že večkrat pokazali,da v kritičnih momentih hitro smuknejo potiho na stran ZDA,navkljub grmenju,pragmatizem in koristi pač.
  Jedrska vojna s katero grozi Putin je bav bav,saj ve,da preden bo Rusom uspelo kajkoli Moskve in še česa nebo več zaradi kupa front,ki bodo odprte.Putin je upravičeno lahko zaskrbljen saj bo moral sleje kot preje stopiti korak nazaj,kaj pa to pomeni za njegov ugled pri Rusih pa je drugo-povozile ga bodo finance,kot so SZ,kije počela iste neumnosti kot on,sicer pa on je le otrok komunizma in SZ in ne more biti drugačen.

  • Jože Novak

   Torej, Putin…
   Skratka Putin…
   Torej Putin…
   Skratka Putin…
   Torej ruska vojska…
   Vdor Kitajcev…
   Putin grozi z jedrsko vojno…

   Nekako mi ni jasno, od kod si povzel vse, kar si omenil.

   Z jedrsko vojno grozijo ZDA. Preberi no malo na tudi tebi ljubih portalih.

   Glede podmornic:
   Čemu že služijo? Obrambi svoje domovine verjetno ne najbolj. Zakaj bi jih torej Rusija vzdrževala in izdelovala, če nima namena nikogar napasti (za razliko ZDA in ostalih imperialistov),

   Kitajci da bi napadli Rusijo? Kaj kadiš?

   Ruska ekonomija se krči? Razloži, prosim. So prenehali izdelovati Volge?

   Vsaj dolžni pa niso, kot je pri nas navada d.o.o.-jev komunistov.

   Najbolj zadolžena država na zemeljski obli so ZDA, ki živijo le še od vojn (ki jih povzročijo na drugih koncih sveta) nakradene nafte ter prodaje orožja svojim “zaveznikom” – sužnjem.

   Dvojna morala te ne moti?
   Angleži dajo nekemu nepomembnemu penzionistu tabasco v hrano, bruha in vsi obdolžijo Rusijo za atentat (čeprav se mimo hiše omenjenega istočasno sprehaja angleška policija v običajnih uniformah, ter “strokovnjaki” v skafandrih),
   med tem pa, ko so dokazi in posnetki o umoru savdijskega novinarja, to ni predmet debate, saj bodo kupili orožje za par sto milijard dolarjev, pa še v Trumpovih hotelih zapravijo Savdijci ogromno denarja.

   Bodi(te) realni, pošteni do samih sebe.

   Ali si ti tudi “flatter”?

   • xtc

    Jožek?
    Kupi sipomirjevala-levi bebo.

    • Jože Novak

     xtc, če bi imel malo spomina, bi se spomnil, da sem 100 x manjši levi “bebo” kot ti.

     Glavni problem nas desnih – normalnih je ta, ker smo večinoma tiho.
     Drugi največji problem ste pa ti in tebi podobni primitivci, ki mečete slabo luč na normalne domoljube.
     Če slučajno misliš, da si slovenskemu narodu naredil kakšno uslugo s svojimi primitivnimi komentarji, se motiš.
     Govorim za vse teme, predvsem pa pro-slovenske / (antimigrantske).

     Kot sem že vsaj dvakrat napisal, ste ti in tebi podobni meni osebno enaki destruktivni primitivci, kot komunisti.

     Oboji mi greste na bruhanje.

     Pravzaprav bolj deluješ/te kot troli, ki bi radi razvrednotili boj za slovenski narod.

     Ampak to je samo moje mnenje.

     • xtc

      Jožek levi ste pač idioti zato vedno propadete in tvoje mnenje?
      Inrelevant.
      Sej tud drgač ne more bit ,če si bebc.

     • Jože Novak

      Zanimivo, da si Nova Tv dopusti delati sramoto s tabo in tebi podobnimi nepismenimi ….nekakšnimi bitji pač….

     • xtc

      Jožek?
      Pomirjevala.
      Recept poglej SFRJ bebo.

     • Jože Novak

      Ni običajno, da se ljudje na koncu svojih komentarjev podpišete.

     • xtc

      Saj smo se XTC-samo obrazložili smo ti kaj si ,ker se ne zavedaš zaradi posebnih potreb.

  • sodnikisozločinci

   Albanija pod Enverjem Hodžo je bila bistveno bolj zaostala država od Rusije pa je zelo dolgo zdržala v avtarkiji. Rusija je premočna država, da bi jo z gospodarskimi sankcijami uničili, še posebej zato ne, ker kot sam praviš nič konkretnega razen surovin ne izvaža. Kitajska je mnogo bolj ranljiva saj večina njenih delavcev dela za izvoz ter bi ji zaprtje zahodnih trgov močno škodovalo.

   • xtc

    Se pa vse bolj seseda sama vase lep primer je onesposobljenje Kuznjetzeva in PD 50 zaradi propadanja.

 • xtc

  Rusija velesila z povprečno plačo 250$,ki nazaduje sen SLO levih butlov.

 • tramal

  Amerikanci že vrtajo na marsu ,rusi pa še kar v sibiriji .Razlika je očitna .Rusi še v kameni dobi ,Amerikanci v vesolju.

  • xtc

   Saj veš sociallisti so pe kr v jamah in lovijo-jamske medvede.

  • xtc

   Socialisti so bebci,ki preživijo le dokler je narod dovolj tup,zakaj misliš ,da sedaj že orangutane in cucke natepavajo?

  • na kakem marsu vrtajo?

 • Levo, kjer je razglasil izredno stanje, desno rezultati volitev 2014.

  https://scontent.flju2-2.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/fr/cp0/e15/q65/46995975_10213670976952977_7333833559032987648_n.jpg?_nc_cat=108&efg=eyJpIjoidCJ9&_nc_ht=scontent.flju2-2.fna&oh=7a4e33c460a17c7ed9ef4e4ab6f046c4&oe=5CA8B6A1

  Tip ni resen Sicer pa, s takšnim provokacijami, in nenehnim napadanjem civilistov na vzhodu, ne bodo nič dobrega dosegli, ti, novopečeni hlapci zahoda.

  • xtc

   Seveda ne pravoslavci so kot islamisti,ko jih umiriš,kot to naredijo Izraelci z vašimi Palestinskimi kamerati je vse OK.

 • xtc

  Ob vseh teh levih umobolnih presežkih v komentarjih je povsem jasen povprečen nivo SLo levega Kučangutana.
  Želi si ,da mu babnico j*** kup Arabcev ali Negroidov(njemu itaq ne stoji) po možnosti še hčerko,ko pa je konec dneva pa ga zatolčejo ali kamenjajo zraven pa še babo in hči,sinu pa bodo itaq odrobili glavo,ker je “hot “ali vrgli z bloka čim višje.
  To je IQ SLO levičarja od Madžarskega roma,Posvojenčka,Poharja itd.Žal.

 • sodnikisozločinci

  “ZDA obsodile rusko agresivno dejanje nad Ukrajino”

  To je čisto navaden sovražni govor proti ranljivi državi.

 • Namerna provokacija, čez 4 mesece ima model volitve

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10213670850389813&id=1361147445&refid=28&_ft_=qid.6628636391000942391%3Amf_story_key.-2404844510547784443%3Atop_level_post_id.10213670850389813%3Acontent_owner_id_new.1361147445%3Asrc.22%3Astory_location.5&__tn__=%2As%2As-R

  To izredno stanje stanje izniči ukrajinsko ustavo v kar nekaj točkah, prav primerno za volitve.
  Zato tudi izredno stanje razglašeno samo na področjih kjer je 2014 popolnoma izgubil na volitvah.

 • Jože Novak

  A ta prašič na naslovnici je namenjen temu, da članka musliči ne berejo?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!