fbpx

ZDA pred srečanjem z evropskimi obrambnimi ministri vztrajajo: Plačajte pravičen delež za članstvo v NATO!

Foto: YouTube.

Ameriški sekretar za obrambo Jim Mattis se bo konec februarja sestal  z obrambnimi ministri držav članic NATO, kjer bo veliko govora o namenjanju sredstev za skupno obrambo, saj vse članice ne plačujejo pravičnega deleža. Diplomacija novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa že dlje časa opozarja, da je zveza NATO tako ali tako zastarela, v Pentagonu pa zdaj nameravajo odločno pozvati vse članice Evropske unije, ki so v NATO, naj se držijo dogovora, ki veleva, da mora vsaka članica za vojaški proračun nameniti vsaj dva odstotka svojega BDP.

Pentagonov predstavnik za odnose z javnostmi, stotnik Jeff Davis, je ameriškim medijem v petek potrdil, da bodo ZDA vztrajale pri spoštovanju pravil članstva v severnoatlantskem zavezništvu: “Politika naše vlade je že dolgo nespremenjena. Želimo, da bi vse države članice zavezništva plačale pravičen delež na področju skupne obrambe.” Jim Mattis se bo sicer z ministri za obrambo sestal konec prihodnjega tedna v Bruslju, kjer ima NATO svoj sedež.

NATO trenutno sicer šteje 28 članic, ustanovljen pa je bil po drugi svetovni vojni, da bi služil kot skupna zaščita pred morebitno grožnjo Sovjetske zveze. Od leta 1949, ko je bilo zavezništvo ustanovljeno, so ZDA v obrambni proračun prispevale največ denarja in nudile zaščito za celotno regijo, čeprav članstvo v NATO zahteva, da mora vsaka država za svoj proračun nameniti vsaj dva odstotka svojega BDP. Samo pet držav se po poročanju ameriških medijev drži pravil, med njimi so tudi Združene države Amerike.

Naj spomnimo, novi ameriški predsednik Donald Trump je še v času predsedniške tekme večkrat dejal, da je NATO zastarela organizacija, ker v zadnjih letih ni naredila dovolj, da bi države članice zaščitila pred grožnjo terorizma. “Samo nekaj naših prijateljskih držav izpolnjuje svojo člansko zavezo, preostale pa ne,” je še opozoril Jeff Davis.

Jim Mattis se je v petek v Pentagonu sešel z nemško ministrico za obrambo Ursulo von de Leyen. Pogovarjala sta se o pomembnosti zavezništva med ZDA in Nemčijo, tako bilateralno kot v okviru zavezništva NATO. Američani menijo, da je Nemčija v zadnjih letih odigrala pomembno vlogo v boju s terorizmom, predvsem na Bližnjem vzhodu, kjer največjo grožnjo predstavlja ISIS.

Von de Leyenova je bila ena prvih, ki jih je Mattis poklical po nastopu svojega mandata, saj je najprej govoril z generalnim sekreterjem NATO Jensom Stoltenbergom in svojima kolegoma iz Kanade in Velike Britanije.

L.S.