fbpx

ZDA pretrgala vezi z uporniško skupino iz Sirije, ker naj ta ne bi želela delovati proti ISIS. CIA jim bo vzela tudi orožje

Foto: epa

Ameriška koalicija ne bo več podpirala sirske oborožene opozicijske skupine, imenovane Shuhada al-Qaryatayn ali Shuq, ker je ta delovala po načelih, ki niso v skladu z bojem proti Islamski državi (IS, nekdanje ISIS/ISIL).

”Koalicija podpira samo tiste sile, ki so zaprisežene boju proti ISIS,” je v četrtek novinarjem povedal predstavnik združene delovne skupine Inherent Resolve Ryan Dillon in dodal, da ”ena od partnerskih sil, ki s koalicijo sodelujejo, ni delovala v skladu s premagovanjem ISIS-a”.

Polkovnik je skupino označil kot Shuhada al-Qaryatayn ali Shuq in dejal, da je umeščena na območju Al-Tanf v južni Siriji. Podrobnosti o dejavnostih, zaradi katerih je koalicija z njimi pretrgala vezi, ni navedel. Dejal je le, da se skupina ”enostransko, brez dovoljenja z ZDA, odloča pošiljati patrulje zunaj dogovorjenega območja, zaradi česar ni osredotočena na boj proti ISIS”.  Na spletu je bilo nedavno moč zasledili objave, s katerimi so sporočili, da so militanti Shuqa 16. julija napadli sile, lojalne sirski vladi, severno od območja Al-Tanf in s tem zasedli nekatere položaje v regiji. Za boj proti ISIS-u so jim ZDA podarile tudi orožje, ki jim ga zdaj želijo vzeti.

Foto: epa

Eden izmed ciljev, ki sirijsko skupino oddaljujejo od boja proti Islamski državi, bi lahko bil, da se kot uporniška skupina bojujejo proti predsednikovemu režimu vladanja. Ko jim je ameriška koalicija jasno povedala, da naj svoje prioritete spremenijo in se osredotočijo na boj proti ISIS, je skupina to zavrnila, zato njihovih dejavnosti ne podpirajo več. Z ostalimi silami pa bo koalicija še naprej sodelovala, jih usposabljala, podpirala in jim pomagala.

Skupino upornikov je doslej podpirala CIA

Shuhada al-Qaryatayn je domnevno ena od sirskih oboroženih opozicijskih skupin, ki so jih v ZDA pripravili in opremili v okviru posebnega operativnega programa CIA. Maja so ameriški mediji sporočili, da so bile njihove posebne sile razporejene v južni Siriji v okviru operacije za usposabljanje in pomoč sirskim upornikom, vključno s tistimi iz Shuqa.

Obvestilo koalicije, da bo vezi s skupino pretrgala, so podali slab teden po tem, ko je ameriški vojaški general Raymond Thomas, vodja posebnega operativnega poveljstva, potrdil, da se je Washington odločil, da konča program CIE, ki je vključeval opremljanje in usposabljanje nekaterih uporniških skupin v boju proti sirski vladi.

Tajna operacija CIE naj bi po poročanjih imela le malo uspeha. Leta 2013 je začela prikrito oboroževati in usposabljati sirske opozicijske sile. Rusija pa je že večkrat opozorila, da opozicijskih skupin v Siriji ne bo oboroževala, ter poudarila, da orožje, dodeljeno njim, pogosto pristane v džihadističnih rokah.

A. L.