fbpx

ZDA uvajajo obvezno cepljenje pripadnikov ameriške vojske

Foto: epa

Predsednika bom prosil, naj ukaže obvezno cepljenje najkasneje do sredine septembra ali nemudoma po tistem, ko bo Uprava za hrano in zdravila (FDA) izdala redno dovoljenje za uporabo cepiva proti covidu-19. Karkoli se bo zgodilo prej,” je sporočil ameriški obrambni minister Lloyd Austin in vojski naročil, naj se pripravi.

Obrambni minister ZDA Lloyd Austin je v ponedeljek vojakom sporočil, da bodo najkasneje do sredine septembra uvedli obvezno cepljenje vseh pripadnikov oboroženih sil, ker je to nujno za vzdrževanje bojne pripravljenosti. Če bodo okužbe še naprej naraščale, se to lahko uvede že prej.

FDA je doslej izdala izredno dovoljenje cepivom Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnsona. Pfizer naj bi bil prvi, ki bo konec avgusta ali v začetku septembra dobil redno dovoljenje za uporabo cepiva.

Le zdrave sile so obrambno pripravljene
Biden bi lahko že sam ukazal obvezno cepljenje vojski, vendar tega noče storiti, da ne bo upora v kongresu in vojski, uradno pa zato, ker se zanaša na nasvete strokovnjakov in vojakom noče vsiliti novega cepiva poleg že skupaj 17, ki jih morajo dobiti glede na to, kje služijo. Predsednik je Austinovo sporočilo vojakom nemudoma pozdravil in dodal, da so ZDA še vedno v vojni s koronavirusom, cepljenje pa bo vojake ohranilo zdrave in pripravljene na posredovanje kjerkoli po svetu. “Za obrambo naroda potrebujemo zdrave in pripravljene sile,” je v sporočilu vojakom dodal Austin.

Ameriški obrambni minister Lloyd Austin. (Foto: epa)

Doslej so povsem cepili že več kot milijon vojakov, 237 tisoč pa jih je dobilo en odmerek cepiva. Mornarica je cepila 74 odstotkov aktivnih sil z najmanj enim odmerkom, zračne sile 65 odstotkov, kopenska vojska pa le 50 odstotkov, piše STA. Vojaki cepljenja ne bodo smeli zavrniti, ker bo to kaznivo dejanje, razen če spadajo med izjeme. Cepljenju se lahko izognejo nosečnice, vojaki z zdravstvenimi težavami in tisti, ki trdijo, da jim to prepoveduje vera.

Sara Kovač