ZDA za energetsko neodvisnost Pobude treh morij od Rusije pripravljene investirati milijardo dolarjev

Modro države EU, rdeče države EU in članice Pobude 3 morij, črno Rusija (foto: mapchart)

ZDA so se zavezale, da bodo energetske investicije Iniciative treh morij tudi same finančno podprle z zneskom v višini ene milijarde dolarjev. Po mnenju poljskega zunanjega ministra Jaceka Czaputowicza ameriška pripravljenost v investiranje kaže resnost glede sodelovanja s Pobudo treh morij.

“Sredstva se bodo lahko rabila za povečanje sredstev za prenos energije in izboljšanje stanja infrastrukture,” je glede ameriške pripravljenosti finančno podpreti Pobudo treh morij na 56. münchenski varnostni konferenci komentiral poljski zunanji minister Jaceka Czaputowicza.

Czaputowicz je odločitev ZDA označil za “zelo pomembno deklaracijo, ki kaže kako resno ZDA obravnavajo Pobudo treh morij,” ki jo sestavlja 12 držav. To so Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

https://twitter.com/Anna_M_Anders/status/1229642506100465665?

Pobuda, ki bo letos gostovala v Estoniji, se bo osredotočala na razvoj cestnih in železniških povezav na osi sever-jug znotraj območja držav članic Pobude in pa energetske infrastrukture.

Poljski zunanji minister razume ameriški interes kot poskus, da bi države v regiji potisnili v neodvisnost od ruske energije. “To so zelo pomembne geste, ki kažejo, da imajo ZDA zanimanje za ta del Evrope, in to je zelo pomembno za nas,” je povedal Czaputowicz.

Ameriška investicija v višini milijarde dolarjev v energetski sektor znotraj regije držav članic Pobude treh morij, naj bi po pisanju Remixa pripomogla k “obuditvi zasebnih investicij”, kar je potrdil tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Ivan Šokić

 • Resnica

  Ker ne vrjamem v doborto politikov me zanima kaj bo imela zda od milijardne investicije…sploh pa.napisano kot da je.milijarda veliko…ce se enakomerno.razdeli.denar med nastete.drzave dobi vsaka 100 miljonckov

 • xtc

  Dejstvo je ,da se je treba ruskih nadležnežev znebiti z grbe in jih prisiliti v tržen ne Sovjetski odnos.

 • črnaovca

  Miljarda, drobiž za katerega bi nas radi poceni kupili in še ta denar ne bi dali temveč bi pogojevali z nakupom pri njih. Tramp je tudi Ukrajincem povedal da bodo dobili pomoč če mu pomagajo da se odkriža konkurence. Malo bo treba razmišljati o smotrni rabi energije in ne bomo odvisni ne od enih in ne od drugih

 • Unikatna

  Pametno bi bilo razmisliti o slovenski neodvisnosti, če se napoveduje, da naj bi do leta 2050 opustili rabo 90 odstotkov fosilnih energentov.

  Ali morda kdo ve koliko fosilnih energentov in električne energije “uvozi” Slovenija na letni ravni? Naravne energetske vire na območju Slovenije bi lahko kar dobro izkoristili, le volje in finančnih sredstev je vedno premalo.

 • samsara

  Miljarda $ na tolikšno teritorialno površino in tako številčno človeško populacijo je znesek, zaradi katerega bi še izprijena udbomafijaska smetana udbofevda komaj trznila. Pravzaprav najbrž niti ne bi.

  • jan Gedli

   Saj je v originalnih twitih, priloženih slovenskemu besedilu govora o bilijonu in ne o milijardi.

 • cosmosjasnovidec

  Slovenija obravnava “pobudo treh morij” hahahahahahaha.
  Ravno Slovenija katera niti nima proste poti na odprto morje katero si lastijo hrvaški hrčki.
  Očitno je tukaj spet imel prste zraven zahojeni bluzač in izdajalec Slovenije tovariš “pahor”kateri je slo ozemlje prodal hrvatom.
  —————————————————————————————————————-
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  —————————————————————————————————————-

  • jan Gedli

   Žal!

 • All Bot

  Intermarium so hoteli Poljaki ustvariti že pred 2.svetovno za obrambo proti nemcem in sovjetom. To bi bila formabilna defensivna federacija držav med dvema ognjema, ki bi znala biti sposobna zadržati in ene in druge. Pa so se Srbi bali, da bi preveč vpljiva zgubili v tolikšni federaciji in ne bi mogli biti več glavni, tako da so raje zavrnili. Posledice so pa po tem bile kakršne so bile.

 • Silvester Alič

  Američani bi radi prodajali svoj 2 krat dražji plin evropskim državam. Upam da da imajo evropske države dost pameti da ne bodo denarja stran metale zaradi ameriškega pohlepa

 • jan Gedli

  Je pa kar precejšnja diskrepanca med slovenskim besedilom članka in objavljenima twitoma. V prvem je govora o eni milijardi dolarjev, v twitih pa o enem bilijonu dolarjev.