fbpx

ZDA za energetsko neodvisnost Pobude treh morij od Rusije pripravljene investirati milijardo dolarjev

Modro države EU, rdeče države EU in članice Pobude 3 morij, črno Rusija (foto: mapchart)

ZDA so se zavezale, da bodo energetske investicije Iniciative treh morij tudi same finančno podprle z zneskom v višini ene milijarde dolarjev. Po mnenju poljskega zunanjega ministra Jaceka Czaputowicza ameriška pripravljenost v investiranje kaže resnost glede sodelovanja s Pobudo treh morij.

“Sredstva se bodo lahko rabila za povečanje sredstev za prenos energije in izboljšanje stanja infrastrukture,” je glede ameriške pripravljenosti finančno podpreti Pobudo treh morij na 56. münchenski varnostni konferenci komentiral poljski zunanji minister Jaceka Czaputowicza.

Czaputowicz je odločitev ZDA označil za “zelo pomembno deklaracijo, ki kaže kako resno ZDA obravnavajo Pobudo treh morij,” ki jo sestavlja 12 držav. To so Avstrija, Bolgarija, Češka, Estonija, Hrvaška, Latvija, Litva, Madžarska, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija.

https://twitter.com/Anna_M_Anders/status/1229642506100465665?

Pobuda, ki bo letos gostovala v Estoniji, se bo osredotočala na razvoj cestnih in železniških povezav na osi sever-jug znotraj območja držav članic Pobude in pa energetske infrastrukture.

Poljski zunanji minister razume ameriški interes kot poskus, da bi države v regiji potisnili v neodvisnost od ruske energije. “To so zelo pomembne geste, ki kažejo, da imajo ZDA zanimanje za ta del Evrope, in to je zelo pomembno za nas,” je povedal Czaputowicz.

Ameriška investicija v višini milijarde dolarjev v energetski sektor znotraj regije držav članic Pobude treh morij, naj bi po pisanju Remixa pripomogla k “obuditvi zasebnih investicij”, kar je potrdil tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo.

Ivan Šokić