fbpx

Že drugi iranski protestnik usmrčen: 23-letnika so mučili in javno obesili

Majidreza Rahnard je bil 23-letni rokoborec- (Foto: Twitter)

Iran je usmrtil že drugega protestnika, Majidrezo Rahnavarda, iranskega rokoborca, ki je bil aretiran po protestu. Je drugi, ki je bil usmrčen zaradi protesta po navideznem sojenju. Najmanj 500 jih je bilo ubitih na ulicah. Vsaj 15.000 zaprtih zaradi protestov. Po poročanju Jerusalem Post Rahnavard menda ni dobil dostopa do odvetnika in so ga mučili, na sodišču pa se je pojavil s poškodbami.

Iranske oblasti so po poročanju tujih medijev sporočile, da je bil usmrčen že drugi zapornik, ki je bil pridržan in obsojen med protesti proti režimu in na državni televiziji predvajale domnevno zmontiran posnetek, na katerem Majidreza Rahnavard domnevno zabode dva pripadnika varnostnih sil in pobegne.

Javno obešanje Majidreze Rahnavarda manj kot mesec dni po tem zaradi domnevnega umora pripadnika varnostnih sil kaže na hitrost, s katero Iran sedaj izvaja smrtne obsodbe, izrečene za tiste, ki so bili pridržani na demonstracijah. Aktivisti opozarjajo, da je bilo na obravnavah za zaprtimi vrati že obsojenih na smrtnajmanj ducat ljudi. Po podatkih aktivistov za človekove pravice v Iranu, skupine, ki spremlja proteste, je bilo od začetka demonstracij sredi septembra ubitih najmanj 488 ljudi. Še 18.200 ljudi so oblasti pridržale. Iranska tiskovna agencija Mizan, ki je v okviru državnega pravosodja trdi, da je Rahnavard 17. novembra v Mašhadu do smrti zabodel dva člana varnostnih sil in ranil štiri druge. Po poročanju Yahoo je posnetek domnevnega umora predvajala celo državna televizija, vendar številni verjamejo, da je bil posnetek zmontiran namerno. Poročilo Mizana je Rahnavarda obtožilo, da je poskušal pobegniti v tujo državo, ko so ga aretirali.

Že pred obvestilom o njegovi usmrtitvi so ljudje na družbenih omrežjih pozivali k širjenju sporočila o njegovi nepravični obsodbi, vendar je zgodba dobila tragičen konec,#MajidRezaRahnavard je Islamska republika obsodila na smrt. Njegovo življenje je ogroženo. Prosim, razširite novico, da mu rešite življenje,” so pozivali na Twitterju.

23-letnik Rahnavard je bil sodeč po posnetih objavah na družbenih omrežjih izjemen rokoborec in športnik. Rahnavard je bil obsojen na podlagi obtožbe “moharebeh”, besede v farsiju, ki pomeni “vojnovanje proti bogu”. Ta obtožba je bila uvedena proti drugim v desetletjih po islamski revoluciji leta 1979 in vključuje smrtno kazen. #Majidreza_Rahnavard je bil star komaj 23 let in seveda je imel veliko sanj kot drugi mladi, vendar so ga ubili z vsemi njegovimi sanjami in željami samo zaradi protestiranja,” je zapisal eden od uporabnikov Twitterja, medtem ko je ena od uporabnic zapisala, da je “hudičev Mullahov režim danes ubil še eno lepo dušo. Islamska republika je usmrtila #MajidrezaRahnvard. Imel je le 23 let in je sodeloval v protestih. Ni predpisanega postopka; to ni pravičnost. Gre za čisto politično maščevanje. To je kaznivo!”

Mašhad, šiitsko sveto mesto, leži približno 740 kilometrov (460 milj) vzhodno od iranske prestolnice Teheran. Rahnarda so obsodili na sodišču v omenjenem mestu, so bila pa takšna sodišča mednarodno kritizirana, ker sojenim ne dovolijo, da si sami izberejo odvetnike ali celo vidijo dokaze proti njim. Iran je eden izmed največjih krvnikov na svetu in zapornike običajno usmrti z obešanjem. Amnesty International je sporočila, da je pridobila dokument, ki ga je podpisal višji iranski policijski poveljnik, in zahteva, da se usmrtitev za enega zapornika “dokonča v najkrajšem možnem času” in da se njegova smrtna obsodba izvrši javno. Sredi nemirov Iran pesti tudi gospodarska kriza, saj je vrednost riala, nacionalne valute, padla na novo najnižjo raven v primerjavi z ameriškim dolarjem.

Ana Horvat