Golobov biznis: Slovenija podarja BiH cepiva proti covidu-19, toliko nas bo stal le prevoz

Datum:

Golobova vlada je določila, da bo Slovenija Bosni in Hercegovini donirala 52.080 odmerkov cepiva proti covidu-19, češ da v Sloveniji ni interesa za cepljenje, zato pri nas ostajajo velike količine cepiva, bosanske oblasti pa so zaprosile za dodatke količine, saj jim ga primanjkuje. Darežljivih socialistov se torej nadaljuje – na začetku pandemije je županja Črne na Koroškem Kitajcem podarila slovenske maske, ko je na svetovnih trgih že bilo zaznati pomanjkanje mask.

Spomnim, da je občina Črna na Koroškem, pobratena s kitajskim mestom Harbin, meseca februarja 2020 sprejela nenavadno potezo, da Kitajcem priskoči na pomoč v boju proti epidemiji koronavirusa. V eno izmed bolnišnic so poslali 7500 mask in 500 zaščitnih oblek, je takrat sklenil mestni svet pod vodstvom županje Romane Lesjak. Nato je Janševa vlada dolgo bila boj s pomanjkanjem mask, saj so jih na svetovnih trgih kupovali FBI, FSB in Mossad, pri nas pa Ivan Gale.

Zdaj bo Slovenija BiH donirala cepivo proizvajalca BioNTech/Pfizer v količini 31.680 odmerkov in Moderna v količini 20.400 odmerkov. Pri tem so zapisali, da v Sloveniji že dalj časa ni interesa za cepljenje proti covidu-19 in posledično ostajajo znatne količine neporabljene. Pristojni organi BiH pa so zaprosili za cepivo.

Prevoz cepiv nas bo drago stal

Po oceni vlade naj bi okvirni stroški prevoza med Slovenijo in BIH znašali približno 120.000 evrov, kar je 3,30 evra za en odmerek cepiva (ali 19,80 evra za eno stekleničko, v kateri je šest odmerkov). Med Ljubljano in Sarajevom pa je 547 kilometrov razdalje, kar pomeni dobrih 219 evrov za kilometer vožnje.

V bolnišnicah še vedno veliko covidnih pacientov

Dodajmo, da je vladajoča koalicija število cepljenih proti covid-19 prenehala objavljati že 5. julija 2022 (Vir: Sledilnik). Slovenija pa je med okužbami v samem vrhu evropskih držav. V slovenskih bolnišnicah je trenutno 120 obolelih s covidom-19, od tega 20 v intenzivni terapiji. Doslej je s covidom umrlo 6952 obolelih, v zadnjem času dnevno umreta od dva do tri obolela. Število novookuženih pa celo presega 2700 dnevno okuženih s covidom-19.

Minister pravil, da cepiva ne delujejo, premier svetoval “terapijo” s soncem in morjem

Kako razumeti, da v Sloveniji ni interesa za cepljenje. Poleg tega, da smo Slovenci pri vrhu svetovnih skeptikov v uradno medicinsko znanost, saj se tudi pri cepljenju otrok najbolj upiramo, je gotovo k slabi promociji cepiv pripomogel tudi sam minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki je javno na 24ur povedal, da cepiva na žalost niso učinkovita. Šlo je za škandalozno izjavo, ki pa v slovenskih medijih ni požela mnogo pozornosti, je pa dvignila veliko prahu v antivakserskih krogih, kjer so dobili dokončno potrditev, da je bilo cepljenje zarota farmacevtske industrije.

Da cepiva delujejo, danes več kot leto po začetku njihove uporabe ni več nobenega dvoma. Empirični podatki kažejo, da cepiva znatno znižajo možnost bolnišnične obravnave in smrti pri okužbi s koronavirusom.

Vsekakor tudi ni pomagalo dejstvo, da je premier sam na isti televiziji zatrdil, da sta sonce in morska voda dobri zdravili za covid, s čimer je požel celo mednarodno “slavo”, ki je zaradi naših rekordnih covidnih števil vsak dan večja, premier pa postaja slovenski pandemski “Lukašenko”.

“Izvoz” cepiv v BiH na naše stroške je tako nekakšen simbol poraza Golobove vlada proti koronavirusu. Le naša sreča je, da v tem trenutku divja blažja različica omicron, a tudi to se še lahko spremeni. Ne glede na to, pa je v tem trenutku v slovenskih bolnišnicah več pacientov s koronavirusno boleznijo, kot pa jih je bilo na vrhuncu pandemije.

Andrej Žitnik/Moja Dolenjska

Sorodno

Zadnji prispevki

Poziv iz KGLU: Iščemo dela Franca Bernekerja!

V KGLU ob 150-letnici rojstva Franca Bernekerja pripravljajo razstavo, posvečeno...

Vsak dan več ilegalcev v Spodnjem Podravju!

Slovenska vlada se ponovno sooča z ostrimi kritikami zaradi...

Franc Breznik nagovoril na 35. Festivalu dobrot slovenskih kmetij

Nedavno se je na Ptuju odvijal že 35. festival...

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...